night train to lisbon


 

Night Train to Lisbon, van Bille August (2013)

Een zelfmoordpoging, een boek en een treinticket  zorgen ervoor dat een docent Latijn en deskundige in oude talen afreist naar Lissabon.

Raimund Gregorius ( Jeremy Irons ) geeft Latijn aan een universiteit in Bern, Zwitserland. Hij woont daar al een tijd en leeft er zijn leven.

In de loop naar de universiteit moet hij over een brug en daar staat een vrouw klaar om te springen. Het regent heel erg; op zich filmisch een mooi plaatje. Maar Raimund haalt haar naar beneden en neemt haar mee naar zijn klas. Een beetje voor schut voor zijn studenten, vraagt hij haar plaats te nemen op een stoel. Dat vindt ze niet zo'n goed plan. Ze verlaat het lokaal, maar laat haar rode jas achter. Raimund gaat haar achterna. Hij loopt naar de brug, maar ziet niets. Dan ineens ziet hij een boek in haar jaszak. Een boek van de Portugese dokter Amadeo de Prao. Het boek is verkocht door een boekwinkel in Bern en Raimund gaat naar de winkel. De antiquair vertelt hem dat een vrouw met een rode jas het heeft gekocht. Ze ontdekken een treinticket naar Lissabon in het boek.

Raimund loopt haar het station en terwijl de fluit gaat van de ICE trein bedenkt hij in een flits wat te doen. Hij stapt de trein in. Aan boord van de trein leest hij het boeiende boek van de dokter, dat vol staat met filosofische uitspraken en mooie pozie.

In Lissabon gaat hij op zoek naar een hotel en daar begint zijn onderzoek naar de schrijver van het boek, want het boek heeft een en ander in hem losgemaakt. Allereerst  bezoekt hij het adres van Amadeo. Deze blijkt niet thuis te zijn volgens diens zuster, die in het zwart is gekleed. Omdat zijn bril stuk is vanwege een ongelukje, bezoekt hij de mooie opticien Mariana ( Martina Gedeck ). Zij heeft weer een oom die hem wel verder kan helpen. En langzamerhand komt Raimund steeds meer te weten over het leven van de dokter, maar vooral ook over de geschiedenis van Lissabon in die tijd. Amadeo blijkt naast arts ook bij het verzet te hebben gezeten in de tijd van de strijd tegen dictator Salazar in Portugal.

Ontzettend boeiende film, opgebouwd uit heden en flashbacks naar het verleden. Het is natuurlijk nogal wat om zomaar zonder wat dan ook een onbekende bestemming tegemoet te gaan. Dat is precies wat Professor Gregorius doet. Hij denkt zelf dat hij een saai leven heeft en raakt danig onder de indruk van Amadeo de Prao. De puzzelstukjes vallen allemaal langzaam op hun plek in deze bijna twee uur durende zoektocht, zonder saai te worden. Je bent als kijker ook nieuwsgierig naar het volgende puzzelstukje. En dat is knap van regisseur August. Mooie plaatjes van Lissabon, de ontzettend mooie stem van Jeremy Irons en een mooi verhaal zijn deze twee uur meer dan waard! En er komen nogal wat bekende en minder bekende acteurs voorbij. Dat je denkt: h dat is toch ...

Ja, wat moeizaam lijkt te gaan in de Europese Gemeenschap, gaat prima in deze film. Jeremy Irons dus, maar ook Martina Gedeck ( Bella Martha, Das Leben der Anderen ), Bruno Ganz ( der Untergang ), Charlotte Rampling en Lena Olin ( The Unbearable Lightness of Being, Chocolat, The Ninth Gate ). Duitsers, Zweden, Britten...gaat prima samen !

 

 terug naar de vorige pagina