bella martha


 

Bella Martha, van regisseur Sandra Nettelbeck (2001)

Het leven van de passionele kokkin Martha gaat volledig onderuit als ze voor haar nichtje moet gaan zorgen en als de levenslustige Mario haar 'keuken' komt versterken.

Martha(Martina Gedeck) gaat volledig voor haar werk in restaurant 'Lido'. Ze is de passionele chef-kok aldaar en staat het niet toe dat gerechten de keuken uit gaan zonder dubbel door haar te zijn gecheckt. Regelmatig stijgt haar temperatuur en moet ze letterlijk in het koelhok. Als dan een klant het lef heeft om te zeggen dat de biefstuk niet goed is, dan lost ze dit op haar 'eigen' manier op.

In haar privé-leven gaat het net als in de keuken van het restaurant. Ze heeft alleen maar interesse voor het koken en denkt dat anderen dit ook hebben. Als ze visite van haar zus krijgt dan moet er vanzelfsprekend een zeer bijzondere maaltijd op tafel worden getoverd!

Wanneer Martha dan een telefoontje krijgt van het ziekenhuis dat haar zus en nichtje zijn opgenomen na een auto-ongeluk, stort haar wereldje langzaam in. Haar nichtje heeft namelijk niemand, dus moet Martha haar in huis nemen. Ze spreekt met het kind af dat ze haar vader gaat zoeken en tot die tijd mag ze bij haar wonen. Haar vader heeft Giuseppe en woont in Italie, dus dat moet niet moeilijk zijn! Martha is helemaal geen moedertype en dus wordt het een rommeltje. 

In de keuken is er ook iets veranderd, want Martha's collega staat op alledag en dus moet er voor vervanging worden gezorgd. Aangezien Martha met andere zaken bezig was, heeft de restauranteigenaar dit zelf gedaan. Met deze beslissing is de eigenzinnige Martha het al helemaal niet eens en dit feit wordt versterkt doordat de vervanger een Italiaan is die vrolijke liedjes loopt te zingen en telkens te laat komt!

Mario, uitstekend vertolkt door Sergio Castellitto, brengt wat zonneschijn en niet alleen in de keuken van het restaurant, maar of Martha het daar nu mee eens is....

Het debuut van de regisseur is een geslaagd debuut te noemen, vind ik. De film is heel onderhoudend en geeft je een goed gevoel uiteindelijk. Martha is een échte workaholic die uiteindelijk smelt voor de charmes van de Italiaanse keuken. Rechtdoorzee dus en zo is de film ook bedoeld door de regisseur. Voor de liefhebber komen er ook nog de nodige recepten voorbij. 

In Amerika is de film(Mostly Martha) een hit in diverse art-houses, maar of dat hier ook gaat gebeuren betwijfel ik. Immers hebben wij Nederlanders een bepaalde reservering als het gaat om Duitse films. Onterecht vind ik! Voor mij is het een aanrader!
terug naar de vorige pagina