chocolat


 

Chocolat, van regisseur Lasse Hallström (2000)

In het Franse dorpje Lansquenet gaat alles zijn gangetje. Iedereen gaat naar de kerk en de burgermeester heeft zijn onderdanen goed onder de duim. Sterker nog: er gebeurt niets zonder zijn medeweten! 

Op een stormachtige avond komt Vianne Rocher ( Juliette Binoche) met haar dochter het dorpje binnenrollen. Ze huurt een pand en binnen een paar dagen is er een chocolaterie gevestigd. Vanzelfsprekend is de burgermeester ( Alfred Molina ) hier fel op tegen en laat dit heel duidelijk merken bij zijn burgers. Maar, langzamerhand wint Vianne het vertrouwen van de mensen. Ze laat mensen proeven van de zelfgemaakte bonbons en geeft advies welke de lekkerste voor wie zijn. Het werkt! 

Iedereen lijkt te smelten voor de chocolade van Vianne en ver weg gestopte verlangens komen weer naar de oppervlakte. De burgermeester is vastberaden deze feeks zijn dorp uit te werken; per slot van rekening hebben zijn voorvaderen de Hugenoten er ook uit weten te krijgen!

Of dit nu helemaal lukt, is nog maar de vraag, want Vianne is niet van gisteren en laat zich niet zomaar wegjagen!

De film toont de strijd tussen het conventionele en het spannende, nieuwe. Dat Vianne zelf ook het een en ander 'verstopt' heeft komt later naar boven, want haar dochter heeft niet voor niets een denkbeeldig vriendje...

Mooie film die zijn Oscarnominaties zeker waard is. Goede krachtige rol van Juliette Binoche, maar ook Lena Olin en Judy Dench zijn heerlijk om naar te kijken.

Aanrader!

 

 terug naar de vorige pagina