film by the sea (2016)


 

Het 18e Festival alweer.

Deze keer verblijf ik een paar dagen langer. Het is weer een tijdje geleden dat ik vrij heb genomen, dus kan prima.

Woensdag de 14e rijd ik rond 12.15 Vlissingen binnen. Het is prachtig weer. De zon hoog aan de blauwe hemel. Eigenlijk geen fllmweer, maar zonweer of zwemweer. Dat kan, want de eerste film staat pas gepland om 16 uur.

Dus na de incheck bij Sandra, van Pension Marijke, op naar het strand en een hapje eten.

Het is goed te zien dat Cinecity is uitgebreid met een enorm theater, met plek voor ruim 700 mensen. Wow ! In de programmering is te zien dat Bridget Jones Baby hier gepland staat. Dus dat komt wel goed ! Na de pasjes en de kaartjes op naar de eerste film.

Even een korte opsomming  van wat ik zoal heb gezien. Een jongen en een meisje die een zwerfster dood trappen, een man die slachtoffer wordt van de zinloze bureaucratie, een meisje dat de gympies van haar overleden broer koestert, vrienden die elkaars appjes en berichten delen,  een meisje dat de liefde bedrijft met een flipperkast, een bijzondere dansact van Finse danseressen in Hamburg, een man die na 12 jaar terugkeert bij zijn familie, een Fransman die ontdekt dat zijn moeder een slippertje heeft gemaakt met een Canadees,  2 jongens die de klim maken naar het Hollywood sign, 2 broers die een bank terugpakken op een originele manier, een jonge vrouw met een vrije geest, drie jongeren die verkleedpartijtjes doen in een kledingwinkel, een IJslandse jonge vent die de President imiteert, een vrouw die kikkers bestudeert in New York, een roze badkuip vol met aardappelsalade, een meisje dat een wild zwijn slacht en een 17 jarige jonge Zuid Afrikaan die ter dood veroordeelden begeleidt naar de galg.   

Heel veel moois dus. Waaronder de nieuwste van Ken Loach - I Daniel Blake. Maar ook Sven Taddicken heeft een nieuwe film gemaakt: Original Bliss, of Gleissendes Glück. Nu had ik zowel 'Mein Bruder der Vampir', als 'Emma's Glück', gezien. Dus deze moest ik ook wel gaan zien natuurlijk. Na de prachtige film was de regisseur aanwezig voor een korte Q & A, maar ik wist zo even gauw geen vragen. Dit is een film die even moet indalen, want er gebeurt veel. Geen wonder dus dat juist deze film door de jury is beloond met de Literatuurprijs.

Het thema dit jaar was 'Wild Ducks', of wel het lijk in de kast. En dat lijk komt bij voorkeur uit de kast op feesten en partijen.

Veel ouders die hun kinderen niet begrijpen of niet weten wat ze uitspoken. En beschadigde kinderen die volwassen worden en hun beschadiging meenemen in de opvoeding van hun eigen kinderen. Maar ook een aantal films die laten zien wat er zou kunnen gebeuren als het net even anders ging.

Ik was erg onder de indruk van de acteerprestaties van Marion Cotillard in 'Mal de Pierres' en van de boekverfilming van
 'Shepherds and Butchers'. Bij de laatste is te zien hoe een 19 jarige jongen, 7 jonge kerels van een voetbalteam doodschiet. Maar vooral ook hoe hij daartoe is gekomen. Wat is er gebeurd met deze jongen?  In de nieuwste van Ken Loach, is te zien hoe Dan het probeert op te nemen tegen de regels van het Britse sociale systeem. Hij krijgt een hartaanval en lazert van een bouwsteiger af. Van zijn huisarts en fysiotherapeut mag hij niet werken. Maar om een uitkering te krijgen moet hij wel werk zoeken en formulieren invullen. En Dan heeft nog nooit een computer gezien. Laat staan dat hij weet hoe het werkt. Het publiek koos deze film als beste film. Het was lang een nek-aan-nekrace met 'Shepherds and Butchers', maar uiteindelijk heeft de winnaar van de Gouden Palm gewonnen.

Claudia Cardinale was aanwezig om haar 'Grand Acting Award' in ontvangst te nemen. En de film 'Once Upon a Time', werd uiteraard vertoond.

Het aantal bezoekers was ruim 43.300 ! Een stuk beter als in 2015.

Grote publiekstrekkers waren de Slotfilm, de CCZL zaal met het grootste filmdoek, de baby van Bridget Jones natuurlijk. Maar ook de film gebaseerd op het verhaal van Florence Foster Jenkins. Konden we vorig jaar genieten van de Franse film 'Marguerite', dit jaar was er de Amerikaanse film over het laatste gedeelte van het leven van deze intrigerende vrouw, die sterk in de waan was dat ze goed kon zingen.

Bon; terug naar de prijzen. 

De Diorapthe prijs dus naar 'Original Bliss'.

De Parel voor Beste Boekverfilming was voor 'Publieke Werken'

De Sylvia Kristel Award ging naar Nina de la Parra

Le Prix TV5 Monde ging naar 'Juste La Fin du Monde'

De Youth Jury Award was voor 'The Student'

De PZC Publieksprijs voor 'Paradijs Glaswater'

De PZC Vakjuryprijs naar 'Het Laatste Kunstje'

De Lions Club Vlissingen Award voor 'De Tien van Renesse'

De Publieksprijs dus voor 'I Daniel Blake'

  

Chapeau voor de organisatie van Film by the Sea. Manon, dank je wel voor de uitnodiging.

Ik heb er weer van genoten en hoop volgend jaar weer naar Vlissingen te komen.

Oh ja, en Sandra, jij en je man, ook weer hartelijk dank voor je gastvrijheid!

        

   

terug naar de special