jan decleir


 

Geboren op 14 februari 1946 te Niel ( Antwerpen) in  België.

Jan Decleir, charismatisch, groots, en misschien wel de beste acteur de er rondloopt in de Benelux. De Bourgondiër, de levensgenieter, de alleskunner, maar wel heel serieus allemaal. Hij zegt zelf dat hij een filmrol als een stuk marmer behandeld. Door eindeloos schaven, weghakken, maar zeker ook te  weten waar de nerf in de steen zit,  er een kunstwerk van te maken.

In het begin van de jaren zestig volgde hij een opleiding aan de Antwerpse Kunstacademie. Vervolgens studeerde hij aan de Antwerpse Toneelschool, de Studio Herman Teirlinck. Hier is hij vrij lang de artistiek leider geweest.

Zijn acteertalent viel al vroeg op tijdens registraties van toneelstukken en oorspronkelijke televisiespelen op de Vlaamse televisie in de jaren zestig. Jan heeft het vak van acteur pas echt op zich genomen toen zijn broer omkwam bij een ongeluk in 1974. Hij is als het ware in de rol van zijn broer gestapt.

De filmcarrière ging pas écht goed van start met de film 'Mira' (1971), van Fons Rademakers. Bij het Nederlandse televisiepubliek is Jan vooral bekend geworden in zijn rol in de serie 'Sil de Strandjutter' (1976). Er volgen nog veel meer rollen, maar Jan is ook het toneel trouw en schittert vaak op de planken.

In de jaren negentig maakt hij écht furore met films als : Antonia, Daens en zeker niet te vergeten Karakter, waar hij de rol speelt van de deurwaarder Dreverhaven. Met de films 'Antonia' en 'Karakter' worden Oscars binnengehaald voor Beste Buitenlandse Film.als hij met de films '. Antonia' en 'Karakter' Oscars binnenhaalt. Op het toneel speelt hij de rol van de eeuw in de Shakespearebewerking 'Ten Oorlog'.  Hoofdgast op het 23e Nederlandse Filmfestival is de in 1946 geboren Belgische acteur/regisseur Jan Decleir. Decleir die momenteel terecht mag worden gezien als één van de betere Nederlandstalige acteurs zal een Gouden Kalf krijgen voor zijn prestaties.

Met het eerbetoon wordt een greep gedaan uit  het films-en tv-productie-aanbod, waaraan hij zijn medewerking heeft verleend.

Het wordt smullen want naast zijn debuutfilm ‘Mira’ , waarin hij samen speelt naast een eveneens debuterende Willeke van Ammerooij, zal hij te zien zijn in een aflevering van ‘Sil de Strandjutter’ en veroverde hij menige vrouwenharten. In deze zeer populaire televisieserie speelde hij naast Monique van de Ven. Verder worden vertoond de klassiekers ‘Daens’, ‘Antonia’ en natuurlijk de verfilming van het boek van Bordewijk, dat op ieders boekenlijst niet mocht ontbreken: ‘Karakter’.

Naast ouder werk zal ook de luchtige film ‘Hop’ te zien zijn. Hierin speelt Decleir een nog niet uitgebluste anarchist die het de Belgische overheid in de 60 er jaren moeilijk maakte en nu partij kiest voor een jongen uit Burundi die zijn vader terug wil hebben.

Decleir die het imago heeft van ruwe bolster, blanke pit, is vaker te zien in films naast kinderen. Denk maar aan: ‘Mariken’, ‘Kruimeltje’ en nu dus ‘Hop’.

Momenteel werkt hij aan de verfilming van ‘De Passievrucht’. Bovendien werkt Decleir tijdens het festival mee aan een project, waarin tijdens de tien festivaldagen een korte film wordt gemaakt. Aan dit project werken mensen mee op verzoek van Decleir zelf, waarmee hij eerder heeft samengewerkt.  Het eindresultaat zal te zien zijn op 1 oktober. Hier een verslag van het interview dat ik met Decleir heb gehad tijdens het NFF2003. Dan heb ik ter gelegenheid van de film 'Off Screen' nogmaals de gelegenheid gehad om Jan  Decleir aan de tand te voelen...voila het resultaat!

        

   

terug naar de special