international filmfestival rotterdam 2005


 

Laatste aanvulling 10 februari...Op deze pagina kunnen jullie mijn verslag vinden van het bezoek aan het festival tot nu toe...02 februari toegevoegd verslag van interview met Jan Decleir voor premiere Off Screen!

Zo we zijn weer thuis; het zit er weer op! Ik heb me weer aan mijn vrouw - en kinderen voorgesteld, want het waren dit jaar vijf dagen! Maar vijf hele interessante dagen met hele bijzondere films. Dit jaar heb ik  ook bewust gekozen om naar de wat kleinere films toe te gaan. De grotere producties redden het wel, maar die kleinere films zie je misschien nooit meer!

Even een korte aanvulling en een top 5 van de films die ik heb gezien. Jammergenoeg heb ik de winnaar van de Tiger Award "4" niet gezien, maar die zal vast wel zijn aangekocht, dus dat komt nog wel. Wel heb ik een andere winnaar van de Tiger Award gezien: Nemmeno il Destino. Ook heb ik de winnaar van de publieksprijs niet gezien, maar je kunt niet alles zien! Wel heb ik de films gezien die naar mijn mening meer recht hadden op de publieksprijs: "Brothers" en "The Edukators". Bij het Deense "Brothers" dacht ik gelijk: "deze film moeten ze nu laten zien aan iedereen die voor de NATO of UN wil vechten in één of ander ver land". Je bent gelijk genezen! De film kwam ook aan als "een knal voor je kop, van ongekende weergave! ".

Bij het Duitse "The Edukators" was vooral het idee goed uitgewerkt en er zat lekker vaart in. Goede acteurs, leuke muziek. Een van de winnaars van de Tiger Awards: het Italiaanse "Nemmeno il Destino", was ook behoorlijk heftig. We volgen het verhaal van twee jongens die aan de rand van de samenleving zitten. Van de één is de moeder het spoor kwijt en van de ander is de vader meer bezopen dan nuchter. Ze zien beiden geen uitweg meer in het aardse bestaan. Zeer tragisch, maar wel mooi! In "Bin Jip", van Kim Ki Duk, breekt iemand in in huizen. Hij steelt niets, maar maakt het allemaal keurig schoon en netjes. Dit gaat allemaal prima, totdat hij wordt 'betrapt'. De vrouw die hem betrapt wordt geslagen door haar echtgenoot en ze besluit met de inbreker mee te gaan. Wat heel bijzonder is dat de hoofdrolspeler in deze film niet spreekt.

Het Zweedse Dalecarnians is het regiedebuut van de regisseur. Het familieleven van nu. Veel mensen weten niet wat hun kinderen - en/of zussen of broers doen, begrijpen het niet of willen het niet begrijpen. Er komt nog afgunst of jaloezie bij kijken, want wat bij de één wel lukt, is bij de ander niet helemaal lekker uitgepakt. Ik moest een beetje aan 'Festen' denken, want ook hier is de verjaardag van papa de aanleiding voor een bak ellende.

Chiavi di Casa heeft in haar thuisland al het nodige aan prijzen weggesleept en terecht. De film vertelt het verhaal van een jonge vader die zijn tienerzoon voor het eerst ziet. Bij zijn geboorte is hij weggegaan en nu gaan ze samen naar Berlijn voor een therapie en door naar Noorwegen. De band tussen vader en zoon groeit, maar kan de nieuwe vader het feit aan dat zijn zoon een lichamelijk en geestelijke handicap heeft? Prachtige film!

Goed de top 5 dan:

 1. Brothers

 2. The Edukators

 3. Chiavi di Casa

 4. Dalecarnians

 5. Bin Jip

Zaterdag; mijn laatste dag in Rotterdam. Een aantal Franse films vandaag op het program. Ik begin met een introverte fotografe die probeert in de voetsporen te treden van een vermiste collega. Haar speurtocht brengt haar terug naar zichzelf. Verder een ogenschijnlijk gelukkig echtpaar, maar waarvan de vrouw uit verveling speelgoed steelt uit winkels. Op een feestje ontmoet ze een therapeut, die haar doorziet en haar aanbiedt therapie te geven. De vrouw knapt zienderogen op, maar nu wordt de echtgenoot paranoïde. Wat is er met mijn vrouw gebeurd? Tot slot een film over een Schotse Pakistaanse vrouw van de tweede generatie die onder grote druk komt te staan na de gevolgen van 11 september. Heel intiem wordt het leven van haar en haar familie gefilmd. Een beetje Ken Loach, maar toch weer net even anders!

Vandaag, woensdag,  heb ik interview gedaan met één van de hoofdrol spelers uit de psychologische thriller 'Off Screen', die vanavond in Rotterdam in première gaat. Op deze pagina is een verslag te zien voorzien van foto's.

Verder was ik getuige hoe een Belgische Frans Bauer in zijn bus een verkeerde afslag nam en terecht kwam in een hel. Over hel gesproken, een geweldige Deense film laat zien wat een oorlog met mensen doet. Duitse jongeren breken in in huizen van rijke mensen om vervolgens het huis van een ander interieur te voorzien. In  dezelfde film staat een tijd later een gijzelaar eten te koken voor zijn gijzelnemers. Het inbreken in andermans huizen is populair, want in deze Koreaanse film doet een zwijgzame man hetzelfde, alleen maakt hij elk huis zijn thuis en ruimt netjes alles op.

Een dertienjarig meisje wordt het leven zuur gemaakt op school. Het wordt steeds erger totdat ze hulp krijgt uit onverwachte hoek. De film laat duidelijk zien wat het 'pesten' met het meisje doet. Over "grenzen verkennen" gaat een prachtige film uit het Verenigd Koninkrijk. Twee mooie jonge vrouwen verkennen elkaar's grenzen op allerlei gebied.

Een Frans meisje achtervolgt een jongen in de trein. Hij is van Parijs op weg naar huis. Ze leren elkaar kennen en thuis gaat zij er met zijn beste vriend vandoor. Een Nederlands meisje leert op een Spaans strand een jongen kennen en beiden storten zich in een passionele relatie, maar er is een probleem. Een Japanse vrouw reist een Nederlandse jongen achterna, maar ontdekt dat het daar toch anders gaat dan op vakantie. Een Chinese vrouw uit Nederland heeft met haar vader een snackbar, maar verder niets. Een vrouw uit Hongkong kan het geld voor een operatie van haar zoontje niet betalen.

Ik zag een kort animatiefilmpje met kleipoppetjes over het Labyrinth en de Minotaurus. Prachtige surrealistische beelden van Picasso. Vervolgens heb ik gezien hoe Amerikaanse jonge mannen een bijzondere uitvinding doen die hun verdere leven totaal op zijn kop zal zetten. Een suspense thriller die me deed denken aan Hitchcock komt uit Oostenrijk. Een meisje komt werken in een hotel, waar een medewerkster op mysterieuze wijze is verdwenen. Een zwart wit film uit Frankrijk, over een burgermeisje dat er vandoor gaat met een jonge bankrover.

Uit Argentinië komt een film over pubermeisjes die met veel vragen zitten over van alles. Uit Italië een prachtige film over een jonge vader die zijn lichamelijk en geestelijk gehandicapte tienerzoon pas voor het eerst ziet en helemaal overstag gaat voor het joch. Zeker geen vals sentiment hier, maar een mooie film met veel humor! Een Amerikaanse regisseur verhaalt over zijn seksverslaving en hoe hij er vanaf is gekomen. Een film met veel lef natuurlijk, maar ook met veel openheid, eerlijkheid en humor gemaakt. Dan een bijzondere film waarin een Zweedse man in een stationswachtkamer speelt met het licht en zijn horloge en daarmee een vrouw het hoofd op hol brengt. Of een film van een regisseur die vertelt over dingen die moeilijk zijn om te doen en dat je die situaties al een aantal malen visualiseert in je hoofd en wanneer het dan werkelijk gebeurt, je denk met een déjà vu te maken hebt.

Een andere Zweedse film dan die vertelt over de hereniging van drie zussen die eigenlijk niets van elkaar weten, maar het toch niet kunnen opbrengen om ervoor uit te komen. Een Duitse film over een jonge man die toen hij klein was iets verschrikkelijks heeft meegemaakt en nu heel zijn leven inzet om anderen te helpen. Alweer uit Argentinië een film over een jongen die op zoek is naar een antwoord dat niemand hem kan geven, behalve zijn vader. En die wil hij nu juist niet zien!

De reacties van het publiek zijn verschillend. Films die door critici de hemel in worden geprezen, daar lopen na een half uur verschillende mensen al weg. Gelukkig maar!

Verder las ik net dat de Gouden Cactus naar de film "4" is gegaan. Een taboedoorbrekende film uit Rusland. Nog niet gezien, maar wie weet!

Woensdag 26 januari opent het 34e International Film Festival Rotterdam met de Franse documentaire 10E CHAMBRE, INSTANTS D'AUDIENCES van Raymond Depardon. Dezelfde avond vinden ook de eerste publieksvoorstellingen plaats. Het IFFR presenteert dan SIDEWAYS van Alexander Payne. Het filmfestival sluit zaterdag 5 februari af met HOWL'S MOVING CASTLE van Hayao Miyazaki. In een toelichting op de keuze van de Openings- en Slotfilms, geeft directeur Sandra den Hamer aan: "Deze films geven een uitstekend beeld van hetgeen het IFFR wil tonen: een open geest, een humane houding ten opzichte van de mensheid en de creative kracht van de fantasie. Depardon presenteert een opmerkelijke observatie op de wetshandhaving in een hedendaagse samenleving, Payne geeft een persoonlijk portret van vriendschap en Miyazaki toont opnieuw zijn kundigheid in het tot leven brengen van zijn verbeelding door middel van een getekend meesterwerk."

Veertien films geselecteerd voor IFFR's VPRO Tiger Awards Competitie

Het International Film Festival Rotterdam heeft veertien films geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie van de 34e editie die 26 januari aanstaande wordt geopend. De competitie omvat vier wereldpremières, vier internationale premières en vier Europese premières. Twee films kwamen tot stand met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds en een film werd eerder geselecteerd als CineMart Project. Drie competitiefilms zijn aangekocht voor distributie in Nederland: PARADISE GIRLS; HAWAII, OSLO en NEMMENO IL DESTINO (CHANGING DESTINY).

De juryleden die de winnende films zullen kiezen zijn fotografe Nan Goldin (USA), producente Jan Chapman (Australië), Lia van Leer, directeur van het Jerusalem Film Festival (Israël), filmmaker Bahman Ghobadi (Iran) en filmmaker Lisandro Alonso (Argentinië).

De drie winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Awards Ceremony 2005 op vrijdag 4 februari. Elk van de drie, gelijkwaardige VPRO Tiger Awards omvat een geldbedrag van 10.000 Euro en televisievertoning door de VPRO.


De veertien films van de VPRO Tiger Awards Competitie 2005:

O AMIGO DUNOR (DUNOR MY FRIEND) van José Eduardo Alcazar (Brazilië/Paraguay, 2005), wereldpremière, mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.


Fascinerende verbinding van zwijgend drama en deconstructie van politieke film in film. De 'vriend uit het Noorden' is jonge Franse schrijver die in de jaren '70 in Brazilië arriveert. Hij raakt bevriend met een filmmaker die probeert drama over haat-liefde verhouding tussen dove man en verlamde vrouw te realiseren.


EL CIELO GIRA (THE SKY TURNS) van Mercedes Alvarez (Spanje, 2004), internationale première.

Schilderachtige film over het verstrijken van de tijd in het Noord-Spaanse dorpje La Aldea. De regisseur was ooit de laatste die in het leeglopende dorpje geboren werd en keert nu terug om met de camera de essentie van het plattelandsleven te verbeelden.


HAT MUA ROI BAO LAUY (BRIDE OF SILENCE) van DOAN Minh Phuong & DOAN Thanh Nghia (Vietnam/Duitsland, 2005), wereldpremière.

Verfijnd en esthetisch overweldigend Vietnamees epos vertelt het verhaal van een jonge ongehuwde moeder. Een moeder die verkiest te zwijgen, waardoor haar levensloop een intrigerend raadsel wordt.


ALLEIN (ALONE) van Thomas Durchschlag (Duitsland, 2004), internationale première.

Maria, met haar bibliotheekbaantje, is in werkelijkheid een ongeremd monster, dat zich overgeeft aan drugs, alcohol en seks. Durchschlag houdt zich met succes in op de momenten waarop ALLEIN ongemakkelijk of sensationeel zou kunnen worden.


ONDE (WAVES) van Francesco Fei (Italië, 2005), wereldpremière.

Een verhaal over liefde, dromen en nachtmerries temidden van de nieuwe en oude architectuur van Genua. Fei's speelfilmdebuut is ingenieus portret van menselijke gebreken in een veeleisende wereld.


LAS MANTENIDAS SIN SUEÑOS (KEPT AND DREAMLESS) van Vera Fogwill & Martin Desalvo (Argentinië, 2005), wereldpremière.

Intiem portret van onverantwoordelijke junkiemoeder die probeert af te kicken, haar tienjarige dochter en hun omgeving. Bemoedigende, schitterend geacteerde ensemblefilm.


NEMMENO IL DESTINO (CHANGING DESTINY) van Daniele Gaglianone (Italië, 2004), internationale première. Distributie in Nederland: Bright Angel Distribution.

Twee middelbareschoolvrienden leiden een uitzichtloos bestaan in een vervallen industriestad. Met gebruik van opmerkelijke fotografie en montage, presenteert Gaglianone een schrijnend portret van verlies en eenzaamheid.


SANCTUARY van HO Yu-hang (Maleisië, 2004), Europese première.

Verstild drama over vervreemding, identiteit en eenzaamheid in Maleisië, dat gevangen zit tussen traditie en moderniteit. Lai verkoopt speelgoedgeweren en slijt zijn vrije tijd met gokken. Hij woont samen met zijn vriendin See, die dag in dag uit monotoon kopieerwerk verricht.


PARADISE GIRLS van Fow Pyng HU (Nederland, 2004), Europese première. CineMart 2002 Project. Distributie in Nederland: 1morefilm.

In haar PARADISE GIRLS brengt Hu drie levens in drie culturen bijeen in drie episoden. Drie aanvankelijk zorgeloze levens worden verstoord door een mannelijke figuur - een vriend, een vader en een zoontje. De drie reacties tonen vastberadenheid en een onbewuste liefde voor het leven.


4 van Ilya Khrzhanovsky (Rusland, 2004). Mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

Fascinerend debuut naar scenario van de omstreden schrijver Vladimir Sorokin toont episoden uit het hedendaagse, Russische stads- en plattelandsleven over zulke uiteenlopende onderwerpen als klonen en sociaalpolitieke veranderingen in Rusland.


BOGINYA: KAK YA POLYUBILA (GODDESS) van Renata Litvinova (Rusland, 2004), internationale première.

Bizarre en sprookjesachtige politiethriller over een vrouwelijke rechercheur die een opgegeven zaak rond een verdwenen meisje probeert op te lossen. Geregisseerd en geacteerd door de Russische cultster Renata Litvinova.


HAWAII, OSLO van Erik Poppe (Norway, 2004), Europese première. Distributie in Nederland: A-Film Distribution.

Vijf verhalen over liefde, op de warmste dag van het jaar in Oslo. Een stervende man ligt op straat terwijl de mensen rondom hem meer dan ooit levend zijn. De een verlangt naar Hawaii, Hawaii. Een ander naar Hawaii, Oslo. Gaandeweg ontrafelt de film een web van onderling verbonden relaties.


ARU ASA SOUP WA (THE SOUP, ONE MORNING) van TAKAHASHI Izumi (Japan, 2003), Europese première.

Kitigawa lijdt aan paniekaanvallen. Zijn vriendin Shizu probeert tot hem door te dringen, maar Kitigawa lijkt hulp te zoeken in verdachte hoek. De lange stiltes zijn veelzeggend. Een sterke en meeslepende film geschreven, geregisseerd en gespeeld door uitsluitend amateurs.


FRAKCHI (SPYING CAM) van WHANG Cheol-Mean (Zuid-Korea, 2004), Europese première.

Twee mannen lijken zich dood te vervelen in een bloedhete hotelkamer. Ze lezen Dostojevski en filmen wat met een videocameraatje. Een onvoorspelbare en uitmuntende karakterstudie, en een tragische politieke thriller.

Naast deze films die meedingen naar de Tiger Award is er nog veel meer moois te bekijken. Hieronder een greep:

In weerspiegeling op de situatie in het Midden-Oosten en op de islamitische identiteit presenteert het International Film Festival Rotterdam de eerste speelfilm afkomstig uit Irak sinds de val van het regime van Saddam: Oday RASHEED's UNDEREXPOSURE, in coproductie met Tom Tykwer's X-Filme Creative Pool. Gefilmd op en nabij de Amerikaanse militaire basis bij Falujah (bijgenaamd 'Dreamland'), doet de documentaire OCCUPATION: DREAMLAND een verbazingwekkend verslag van de gedachten en twijfels van Amerikaanse soldaten in Irak.
 

Rashid MASHARAWI toont zijn jongste (door het Hubert Bals Fonds gesteunde) documentaire MY BROTHER ARAFAT waarin hij zich richt op Yasser Arafats broer Dr. Fathi, die ook november jongstleden overleed. De productieve jonge Canadese filmmaakster Rubba NADDA presenteert SABAH, met in de hoofdrol Arsinée Khanjian als een Arabisch-Canadese vrouw verscheurd door twee culturen. Een onverwachte andere optiek wordt gepresenteerd in Deborah Stratman's visueel opmerkelijke KINGS OF THE SKY, waarin zij een beroemde koorddanser portretteert uit de onderdrukte Uighur-moslimgemeenschap in China.
De prominentste filmmaker uit Indonesië, Garin Nugroho, presenteert OF LOVE AND EGGS, een komedie over moderne gebruiken in het grootste moslimland ter wereld. Nugroho's LEAF ON A PILLOW was de openingsfilm van het IFFR 1999.

Een groot aantal jonge filmmakers uit Zuidoost-Azië presenteren zich voor het eerst internationaal tijdens IFFR. Terwijl twee zijn geselecteerd voor competitie (HO Yuhang's SANCTUARY en DOAN Minh Phuong en DOAN Thanh Nghia's BRIDE OF SILENCE), zijn vele anderen opgenomen in SEA Eyes, de programmasectie gewijd aan deze regio. Dit omvat onder meer A TIME FAR PAST, een verfilming van Le Lu's roman uit 1986 die zich afspeelt in Noord- Vietnam, ondersteund door het Göteborg Film Festival Film Fund. Uit Indonesië komen CHASING THE SUN, een succesvolle en gedetailleerde vertelling over de groeipijnen in Djakarta; en, door het Hubert Bals Fonds ondersteund, het met surrealisme gestileerde THE RAINMAKER, na de presentatie in de competitie van het filmfestival van Pusan (Zuid-Korea).

NEIGHBOR # 13, het speelfilmdebuut van muziekvideoregisseur INOUE Yasuo is de lang verwachte bewerking van Santa INOUE's gelijknamige en klassieke psycho-suspense stripverhaal, met in de hoofdrol Kabuki-ster Nakamura Shido. SHIBATA Go's LATE BLOOMER, een bijzondere vertelling over een gehandicapte seriemoordenaar; LEE Sang-Il's speelfilmdebuut 69 SIXTY NINE, gebaseerd op MURAKAMI Ryu's boek over een middelbare school in de jaren zestig en OKUHARA Hiroshi's bekroonde derde film, A BLUE AUTOMOBILE, met in de hoofdrol Kore-Eda's vaste acteur ARATA.

De Indiase maestro Buddhadeb Dasgupta is aanwezig om zijn poëtische en kafkaëske verhaal CHASED BY DREAMS te presenteren; acteur Makrand Despaande maakt zijn regiedebuut met het levendige en komische THE KILLING.

Uit Latijns-Amerika is de eerste, sinds jaren in Argentinië geschoten en door het Hubert Bals Fonds gesteunde film van Edgardo COZARINSKY te zien: NIGHT WATCH, een spookverhaal dat zich afspeelt in het milieu van escortboys in Buenos Aires. Uit Brazilië komen FOUR FOR NONE, het (door het Hubert Bals Fonds ondersteunde) speelfilmdebuut van Alice ANDRADE en de bekroonde documentaire ESTAMIRA van Marcos PRADO.

Het IFFR presenteert uit Nederland onder meer ZWARTE ZWANEN, het speelfilmdebuut van Collette Bothof (met Carice van Houten en Dragan Bakema) dat zich afspeelt op een Spaans strand. Vincent Monnikendam keert na MOEDER DAO terug met ZIELEN VAN NAPELS waarin hij de uitzonderlijke atmosfeer van Napels schildert.

Zoals eerder is het IFFR opnieuw een platform voor de internationale presentatie van opmerkelijk jong talent uit Scandinavië: niet alleen met de voor de competitie geselecteerde speelfilm HAWAII, OSLO van Eric POPPE, maar ook met het uitstekende speelfilmdebuut DALECARLIANS van Maria BLOM en met het in Denemarken al succesvolle WITH BLOOD ON MY HANDS: PUSHER II van Nicolas Winding REFN.

Uit de Verenigde Staten presenteert het IFFR het al tijdens het filmfestival van Toronto geprezen BE HERE TO LOVE ME: A FILM ABOUT TOWNES VAN ZANDT van Margaret BROWN. Daarnaast omvat het programma de wereldpremières van vertrouwde 'Rotterdamse' filmmakers: het klaarblijkelijk autobiografische I AM A SEX ADDICT van Caveh ZAHEDI en Morgan J. FREEMAN's (DESERT BLUE, AMERICAN PSYCHO 2) duistere verhaal over moord en familiebanden KILLER. Uit de competitie van Sundance beleeft HOW THE GARCIA GIRLS SPENT THEIR SUMMER van Georgina GARCIA RIEDEL de internationale première in Rotterdam. In 2003 presenteerde het IFFR haar korte film ONE NIGHT IT HAPPENED.

Binnen de programmasectie Cinema Regained vertoont het IFFR de eerste lange documentaire over Robert Frank, LEAVING HOME, COMING HOME en de wereldpremière van de nieuwe film van de Oostenrijkse meester van de 'found footage' Gustav DEUTSCH', WELT SPIEGEL KINO. De Italiaanse avantgarde-filmmakers CIPRÌ and MARESCO, eveneens gekende festivalfavorieten, presenteren hun HOW WE GOT THE ITALIAN MOVIE BUSINESS INTO TROUBLE.

Tenslotte presenteert het IFFR als late toevoeging aan de officiële selectie de wereldpremière van de film Krisana (Fallen) van Fred KELEMEN. Deze Lets-Duitse coproductie verhaalt over een archiefmedewerker die, na getuige te zijn geweest van de zelfdoding van een vrouw, wordt verteerd door spijt dat hij niet heeft geprobeerd haar tegen te houden.

 

Houd deze pagina in de gaten, want ik ben van plan zelf ook een paar films te gaan bekijken en uiteraard volgt een korte impressie van mijn bezoek!

 

See You in Rotterdam!
 

    

            

terug naar de specials