tous les soleils


 

Tous les Soleils, van regisseur Philippe Claudel (2011)

Docent kan het verlies van zijn vrouw niet verwerken en blijft hangen. Een reeks gebeurtenissen zorgt ervoor dat hij een ander pad kiest.

Allesandro is Italiaans van afkomst en woont in Straatsburg samen met zijn dochter en zijn broer. Hij is zijn vrouw verloren bij een auto-ongeluk zo’n 10 jaar geleden en het wil maar niet lukken met de liefde. Hij is docent muziek en doet dit met veel plezier. Dat geldt ook voor zijn zanghobby in een koor.

Bij hem in huis woont zijn broer. Hij schildert en verder loopt ie meestal in zijn ochtendjas en maakt hij ruzie met de buurvrouw. Sinds  Berlusconi aan de macht is gekomen in Italië, is hij in het verzet. Hij heeft een hekel aan regels en materialisme, of kapitalisme.

Dochter Irina, is lekker aan het puberen. Met haar vader heeft ze een haat-liefdeverhouding, en met haar oom kan ze alles bespreken.

Allesandro heeft een stel aardige vrienden om zich heen en hij leest ook nog voor aan hele zieke mensen in een ziekenhuis, verpleeghuis.

Hij mist liefde in zijn leven. Eigenlijk houdt ie nog van zijn vrouw, maar die is al tien jaar dood. Dus het is tijd om verder te gaan. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Dus moet hij een handje geholpen worden. Daar komen allereerst zijn broer en dochter met een geweldig plan.

Mooie film over onverwerkt verlies. Een thema dat ook al te zien was in de eerste film van Claudel: Il y a longtemps que je t’aime. Allesandro lijkt een aimabele man. Is populair op school, zingt ook vaak. Maar het verleden wil hem maar niet los laten. Hij moet ook zijn dochter opvoeden. Hij ziet haar nog steeds als zijn kleine meisje. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen gevoelens. Daar zit een leuke paradox. Want hijzelf blijft stil staan en heeft geen gevoelens voor andere vrouwen. Ook al gooien ze zich op zijn stoep; hij ziet het niet.

De komische noot wordt ingevuld door de broer, Crampone. Die lijkt stapelgek. Maar maakt mooie schilderijen en kan lekker koken. Hij wil al jaren asiel aanvragen in Frankrijk als Italiaans staatsburger, maar iedere keer wordt dit afgewezen. Berlusconi is de duivel in zijn ogen en de verpersoonlijking van het kwaad en de ondergang van zijn land. Daarnaast heeft hij een hekel aan regels, autoriteit en kapitalisme.

Gooi dat in de blender en je hebt: Tous les Soleils. Misschien niet zo hoogstaand als de eerste film van Claudel, maar zeer zeker de moeite waard om te bekijken !

 

  terug naar de vorige pagina