murk


 

Murk, van regisseur Jannik Johansen (2005)

Een jonge vrouw met een handicap overlijdt op haar huwelijksdag. Het lijkt zelfmoord, maar de broer van de vrouw voelt dat het niet zo is, en gaat op onderzoek uit.

Een jonge vrouw onder water en probeert naar de oppervlakte te komen. Zo begint de film Murk, genaamd naar het dorpje waar we heen gaan.

Jacob en zijn vrouw zijn bezig met de voorbereidingen, want de zus van Jacob komt op visite. Jacob werkt bij de plaatselijke krant als journalist. Julie is een vrouw met een handicap, maar ze kan haar boontjes goed zelf doppen. Op internet heeft ze haar aanstaande leren kennen: Anker ( toepasselijk, want het is een beer van een vent ). Jacob, zijn moeder en zijn vrouw zijn onder de indruk van het nieuws, maar zeker ook blij.

En zo komt de huwelijksdag. Het wordt een groot feest, met muziek, dansen en lekker eten. Jacob neemt alles op video op. In de nacht na het feest wordt het gezelschap opgeschrikt door enorm geschreeuw van een man. Het is Anker die huilt om de dood van zijn kersverse bruid; ze ligt dood in bad.

Alles wijst op zelfmoord, maar waarom? Dan krijgen we een stukje verleden waaruit blijkt dat dit zeker een juiste vaststelling kan zijn. Anker heeft zelfs een overlijdensbrief gevonden. Wanneer Jacob door de zaken gaat van zijn zuster, komt hij een boek tegen van Anker met daarin een overlijdensadvertentie identiek aan die van zijn zus, Julie, maar met een andere naam...

De journalist in Jacob ruikt dat er wellicht een luchtje aan de zaak zit. Jacob laat zijn krant Anker opzoeken en dan blijkt dat hij verhuisd is naar een klein dorpje Murk....en...op het punt staat wederom in het huwelijksbootje te stappen, met een vrouw met een handicap!

Ontzettend goed getimede thriller geschreven door Anders Thomas Jensen ( Adam's Apples, After the Wedding). Als kijker wordt je steeds meegesleurd naar een bepaalde richting om vervolgens volledig op het verkeerde been gezet te worden. Dit gebeurt een aantal malen en maken dat de 124 minuten voorbij zijn voor je het in de gaten hebt. Spannende thriller uit Denemarken, met in de hoofdrollen o.a. Nikolaj Lie Kaas ( Adam's Apples, After the Wedding, Open Hearts )!

 terug naar de vorige pagina