after the wedding

(efter bryllupet)


 

After the Wedding, van regisseur Susanne Bier (2006)

De terugkomst van Jacob, die in India een weeshuis probeert te redden, zet het leven van hemzelf en vele anderen behoorlijk op zijn kop.

Jacob ( Mads Mikkelsen ) werkt in een weeshuis in India. Op een dag wordt hij ontboden bij zijn chef met het verzoek naar Denemarken te gaan om het weeshuis van de ondergang te redden. Een rijke zakenman wil geld steken in het project, maar wil eerst weten waar hij zijn geld in steekt. Jacob wil eerst niet, maar gaat toch overstag. Alle kinderen houden evenveel van hem, maar de kleine Pramod, wel het meeste. Hij belooft dan ook voor zijn verjaardag terug te zijn.

Eenmaal in Denemarken, lijkt het of de zakenman, Jørgen, de boel uitstelt. Later blijkt dat hij meer bezig is met het aanstaande huwelijk van zijn dochter en vraagt ook of Jacob een paar dagen wil blijven om dit mee te maken.

Jacob begrijpt er niets van, maar stemt toe. Wanneer hij op de bruiloft aanwezig is en de moeder van de bruid ontmoet, blijkt dat zij elkaar goed gekend hebben. Helena ( Sidse Babett Knudsen ) en Jacob gaan een lange tijd terug. Toen ze samen naar India zijn gegaan, is Jacob achter gebleven. Helena heeft een tijd gewacht en is toen weer verder gegaan met haar leven.

Maar Jacob ontdekt dat er meer is dat Helena verzwijgt voor hem...  En dan begint het pas écht!

After the Wedding, is na Open Hearts en Brothers, misschien wel wel de hit van 2006. Net als in Open Hearts en Brothers gaat het om een trauma en de uitwerking hiervan. Jacob heeft een hele tijd in India gewoond en komt in Kopenhagen aan en wordt in het Hilton ondergebracht; een schitterende scène die  misschien wel karakteristiek is voor de hele film. De ontzettende knal die Jacob krijgt als hij terug is in zijn geboorteland, haalt hem finaal onderuit en hij is flink de weg kwijt.  En wederom net als in 'Brothers' zou het om een flitsbezoek gaan. De film is aan de haal gegaan met de publieksprijs in Vlissingen, maar voor mij dus de beste film die ik tot nu toe heb gezien !

 

  terug naar de vorige pagina