monsieur chocolat


 

Monsieur Chocolat, van Roschdy Zem (2016)

Waargebeurd verhaal over de eerste zwarte circusartiest en clown, die uitgroeit tot een legende in de Belle Epoque in Frankrijk.

Als een wild beest wordt hij geïntroduceerd in het kleine circus. Kananga is zijn naam. Hij maakt de mensen bang. Zij hebben immers nog geen zwarte man gezien op het platteland in Frankrijk eind 1800.

Collega Footit ziet wel iets in de grote zwarte man. Samen vormen ze een clownsduo. Zijn nieuwe artiestennaam wordt Chocolat. Dat vergt flink wat oefenen, maar het werkt. Het circus trekt veel mensen. Ook blijft dit succes niet onopgemerkt door de grote theatermensen in het grote Parijs.

Bij het circus zijn wat cashflow problemen en de eigenaar en zijn vrouw betalen de artiesten veel te weinig. Footit en Chocolat krijgen een contract voor een groot theater in Parijs. Mensen zijn dolenthousiast. En Chocolat koopt een auto en mooie dure pakken. Hij komt ook op plekken waar hij eigenlijk niet zou moeten komen en werkt zich in de problemen. Kan hij omgaan met de nieuwe elementen in zijn leven? De roem, het succes en de vrouwen...

Ik kan me goed voorstellen dat mensen zich het apezuur schrokken in die tijd. Een grote zwarte man, verkleed als wild beest die ook nog eens een brullend geluid maakte. Clown Footit ziet wel perspectief in de gemoedelijke neger. Samen treden ze op als clowns. Het is het verhaal dat is blijven liggen. Ik had er nog nooit van gehoord. Losjes gebaseerd op de biografie van 'Chocolat clown negrè', van Gérard Noiriel. Een enorme kaskraker in Frankrijk die niet alleen vertelt over de roem en het succes, maar ook de andere kant van de medaille bespreekt. Franse films zijn over het algemeen niet zo goed bezocht in Nederland; en dat is jammer.

Een verhaal over racisme en discriminatie. Waarom krijgt hij de schop onder zijn kont en niet Footit? Waarom wordt hij zomaar de gevangenis in gegooid, zonder iets? Chocolat wordt geweldig vertolkt door Omar Sy, uit o.a. 'Intouchables', en 'Samba'. En Footit door de neef van Charlie Chaplin, James Thierrée. Maar het is ook een mooi verhaal over vriendschap en trouw.  

 

  terug naar de vorige pagina