intouchables


 

Intouchables, van regisseur(s) Eric Toledano en Olivier Nakache (2011)

Het leven van een verlamde Parijse miljonair en een kansarme Senegalese man zal nooit meer hetzelfde worden als hun paden elkaar kruisen.

Gebaseerd op het ware verhaal van miljonair Philippe die een kansarme Arabier in dienst neemt omdat die hem wel normaal behandelt. In de film is het Driss die een poosje heeft gezeten wegens een overval en aanklopt bij de miljonair om een stempetje te halen voor zijn uitkering.

We komen er in als we twee mannen in een auto zien zitten. Een oudere, onverzorgde,blanke man en een grote Afrikaanse man. Ze staan in de file en ineens manoeuvreert de Afrikaan de auto uit de file en gooit het gas open. We zijn in Parijs.

De hele kamer zit vol met mannen die allemaal solliciteren naar de baan van persoonlijk verzorger van de miljonair. In tussenshots is te zien hoe iedereen zijn best doet om te zeggen wat ze allemaal voor certificaten hebben en diploma's. Dan de rauwe, grote, lompe Senegalees, Driss, die het wachten zat is en gewoon naar binnen loopt terwijl het helemaal zijn beurt niet is. Philippe is onder de indruk geraakt en Driss moet de volgende dag terug komen voor zijn stempel. We worden meegenomen naar het milieu van Driss. Die naar zijn moeder gaat en daar niet zo hartelijk wordt ontvangen. De volgende dag krijgt Driss te horen dat hij een maand proef krijgt. Hij kan het niet geloven; hij wordt persoonlijk verzorger en krijgt daar kost en inwoning en een salaris voor! Maar hoe moeilijk kan het zijn?

Dat gaan we zien als Driss danig wordt afgeleid door het achterwerk van de secretaresse van Philippe en bijna een vork in diens oog steekt. Hij gaat helemaal uit zijn dak als hij zijn bad krijgt te zien en speelt ook met het feit dat de verlamde miljonair niet reageert op kokend heet water. Hij wint langzaam de harten van het personeel, maar de vrienden van Philippe zien het totaal niet zitten. Dan zegt de miljonair dat hij de enige is dit geen medelijden met hem heeft en dat wil hij ook !

En zo is het. En dan zien we dat er iets moois ontstaat tussen de twee mannen. Het worden vrienden.

Dit is een ontzettend mooie, treffende film en voor mij de mooiste die ik in jaren voorbij heb zien komen. Goed, op ware feiten gebaseerd, maar een prachtig verhaal waarin we te zien krijgen dat de wereld van Driss wordt verrijkt, maar die van Philippe ook. Topprestaties van Omar Sy en Francois Cluzet. Het is bij vlagen ontzettend komisch, maar ook heel erg triest wat we te zien krijgen. In Frankrijk werden alle records verbroken en ook hier in ons eigen landje scoorde de film hoge ogen. Dit is een film die je gerust meerdere malen kunt bekijken! Chapeau !

 terug naar de vorige pagina