meet the fockers


 

Meet the Fockers, van regisseur Jay Roach (2004)

Nu Greg de zegen heeft gekregen van schoonpapa, Jack, kan er niets meer zijn dat het aanstaande huwelijk in de weg zal staan. Het is dan ook tijd om de ouders van Greg te leren kennen. Dit gebeurt net zoals vier jaar geleden in een weekend.

De plannen zijn gemaakt: Pam's ouders leren nu eindelijk Bernie en Roz Focker kennen. Greg en Pam hebben de tickets geregeld, dus alles is klaar voor vertrek. Maar, dan ken je Jack, onze ex-CIA man niet. Die gaat toch niet in een vliegtuig naar Coconut Grove in Florida? Welnee, hiervoor gebruikt hij zijn superdeluxe motorhome. Greg zit binnen de vertrouwenskring, dus stemt toe. Hij moet alleen even zijn ouders inlichten dat ze iets eerder komen. Dan maken we via de telefoon kennis met Bernie ( Dustin Hoffman) en Roz ( Barbara Streisand ). Bernie heeft totaal geen idee hoe de voicemail werkt en je hoort een gehele conversatie tussen hem en zijn vrouw op de voicemail. De toon is gezet!

Met zijn vieren, excuseer, vijven gaat ze op weg, want het neefje van Pam is er ook bij. De oogappel van Jack wordt 'getraind' volgens een strak regime.  De kennismaking verloopt een beetje stroef, want de Fockers hebben een probleem met het toilet boven, dus is er beneden plek gemaakt. Jack wil daar niet van weten, maar Mr Jinx strooit roet in het eten. Er is gelijk al een bepaalde scheiding te zien. Aan de ene kant de strakke Jack en aan de andere kant de losse Bernie en Roz. De vrouw van Jack zit in het midden. Tja, wat moet je ook aan met mensen als sekstherapeuten en huismannen, denkt Jack. Uiteraard komen er weer tal van hilarische momenten waarin Greg het moet ontgelden en bijna is hij weer zijn plek kwijt binnen de vertrouwenskring, maar dit verhaal heeft een happy-end, dus no worries!

Tuurlijk het zat erin: een vervolg op 'Meet the Parents', maar hoe zou dat worden ingevuld? De regisseur heeft er goed aan gedaan als schoonouders de tegenstrijdige Barbara Streisand en Dustin Hoffman te kiezen, want zij brengen een beetje leven in de brouwerij. Roz is sekstherapeute voor ouderen. Het idee alleen al!  Bernie was ooit advocaat, maar is nu huisman. Of het bewust of onbewust is gedaan, maar hier tekent zich een mooie spiegeling af van de Amerikaanse samenleving, met aan de ene kant de 'wat kan mij het schelen' en 'leve de vrijheid' mensen en aan de andere kant de stijve conservatieve mensen, met al hun snufjes en gadgets. Ik heb me goed vermaakt en denk dat ik de film nog wel eens een keer zal kijken op dvd!

 

  terug naar de vorige pagina