meet the parents


 

Meet the Parents, van regisseur Jay Roach (2000)

Greg wil dolgraag trouwen met zijn Pam, maar krijgt te maken met schoonpapa Jack, die geen enkele vent goed genoeg vindt voor zijn meisje. Voor de ongelukkige Greg is het vechten tegen de bierkaai.

Greg Focker is helemaal stapel op zijn vriendin Pam en wil haar ten huwelijk vragen. Maar er moet eerst nog even kennis gemaakt worden met de schoonouders en aan deze formaliteit heeft Greg zich een beetje vertild. Vanaf het moment dat hij bij zijn toekomstige schoonouders is, voelt hij zich niet 'thuis' en dat komt niet in de allerminste plaats door de manier waarop zijn schoonvader zich opstelt.

Al op de eerste dag gaat het mis. Greg Focker ( Ben Stiller) wil zijn Pam ( Teri Polo) ten huwelijk vragen voor de school waar ze werkt. Hij heeft het helemaal voor elkaar. De kinderen uit haar klas zitten in het complot, maar een telefoontje van haar zus gooit roet in het plannetje. Haar zus is ten huwelijk gevraagd!

Greg ziet enorm tegen het bezoek op en vindt het eigenlijk ook onzin. Ze zijn beiden oud en wijs genoeg om de zaken te beslissen. Maar Pam vindt het belangrijk, dus daar doet hij het voor.

Nu is Jack ( Robert de Niro) een schoonvader, die je niet écht zou willen hebben. Vanaf het eerste moment zie je iets in die pretoogjes die zeggen dat hij al het mogelijke zal gaan doen om het zijn toekomstige schoonzoon niet gemakkelijk te maken. Er gelden allereerst bepaalde regels in huize Byrnes. Zo wordt er gebeden voor het eten en moeten de 'kinderen' in aparte slaapkamers slapen. Greg heeft zoiets van 'heb ik dat', maar op de een of andere manier lukt het hem om overal een bende van te maken. Jack een voormalig CIA man zet zijn toekomstige schoonzoon zelfs aan de leugendetector om hem de duimschroeven aan te draaien....

Je kunt het Greg allemaal niet kwalijk nemen en Ben Stiller speelt voortreffelijk zijn rol. Iets anders dan in 'Something about Mary', maar toch wel met een zekere vorm van naïviteit. Sommige dingen overkomen hem gewoon en van het ene rolt het in het andere. Prachtige scène als hij  met een spelletje waterpolo behoorlijk wordt uitgedaagd en zijn frustratie de bal keihard op het oog van zijn toekomstige schoonzus knalt. Of als hij op het dak een sigaretje rookt. Dit is een zwarte komedie met het nodige cynisme en ik kijk erg uit naar het vervolg: "Meet the Fockers".

 

  terug naar de vorige pagina