kopps(kops)


 

Kopps, van regisseur Josef Fares ( 2003)

Een politiebureau in een klein dorpje in Zweden staat op het punt wegbezuinigd te worden. De reden is dat er eigenlijk geen misdaad is. Daar kunnen de politieagenten wel iets aan doen...

Jakob,  ( Fares Fares) zit het niet zo mee. Hij zit in een bar en maakt kennis met een leuke vrouw. De volgende morgen op bureau, want Jakob is bij de politie, komt diezelfde leuke vrouw hem in de gedaante van een politiechef uit Stockholm vertellen dat het bureautje moet worden gesloten. Er is geen misdaad en het kost het hoofdbureau alleen maar geld om het kleine provinciale kantoortje in  bedrijf te houden.

Het klopt want het enige wat er gebeurt is af te toe een kat uit de boom halen of een dronkenlap manen weg te gaan. De rest van de tijd zitten Jakob en zijn collega's bij een hamburgertent om hotdogwafels te eten.

Maar nu is er paniek in de tent, want hun bureau staat op te punt gesloten te worden. Jakob en zijn collega's gaan de misdaad dus maar een handje helpen, om er zo weer voor te zorgen dat hun dorpje weer op de kaart gaat komen. En hoe!!!

Het begint allemaal heel onschuldig, ze schieten wat kogels af en stichten een brandje. Al gauw loopt het uit de hand, en voor ze er erg in hebben, lijkt het kleine Zweedse dorpje op een heuse crimescŤne!

De tweede film van Josef Fares wilde ik natuurlijk voor geen goud missen! Wie 'Jalla Jalla' heeft gezien weet waar ik het over heb. Ik heb de film al gezien in Rotterdam in januari op het Internationaal Filmfestival, maar de productiemaatschappij heeft ervoor gekozen om de film nu pas in de bioscoop te laten draaien. Wellicht een een goede Kerstfilm?

Omdat het gegeven van hun baan verliezen natuurlijk tragisch is, heeft de regisseur dit perfect gecompenseerd met de nodige dosis humor en absurditeit. Even lijkt het of je in 'The Matrix' zit, dan weer in 'Back to the Future'. De special effects zijn een geweldig contrast in het simpele Zweedse landschap!

Kopps is een film die je pakt en wie mijn verslag van het IFFR2003 heeft gevolgd, heeft ook gezien dat de film hoog is geŽindigd op mijn lijstje.

Super aanrader voor de Kerst dan maar!

 

  terug naar de vorige pagina