jalla! jalla!


 

Jalla! Jalla!, van regisseur Josef Fares (2000)

Een film waar ik wel over had gelezen, maar die niet op mijn lijstje stond. En zo zie je maar weer dat je je kunt vergissen, want dit is een meesterwerkje!

Eigenlijk had ik het moeten weten, want de film is van het productiehuis van Lukas Moodyson, die ons al eerder heeft verrast met de film 'Fucking Amal'.

De film gaat over twee jongens: Mans en Roro. Ze werken bij de plantsoenendienst in een Zweedse stad. Mans is een grote sterke kale Zweedse goedzak en Roro een romantische, frêle, Libanese Zweed. Ze hebben ieder hun eigen probleempjes. Roro worstelt met zijn familie en achtergrond, want die willen het liefst dat hij zo snel mogelijk trouwt met een Libanese natuurlijk. Om dit proces iets te versnellen wordt er een ontmoeting met een meisje gearrangeerd. Het is een aardig meisje, maar Roro had andere plannen. Hij is namelijk stapel verliefd op zijn vriendin, Lisa! Oeps!

Mans zijn problemen liggen wat persoonlijker en lichamelijker; hij krijgt 'hem' namelijk niet meer omhoog! Dat is natuurlijk nogal niet niks! Hij en zijn vriendin doen alle mogelijke moeite tot rolspelletjes toe, maar het wil niet lukken. Mans raakt behoorlijk gefrustreerd en dit brengt hem behoorlijk in de problemen...

Het zijn allemaal actuele problemen die er spelen. Mans mogelijke impotentie en de generatiekloof die Roro ervaart. Hij is Zweed en voelt zich Zweed, maar zijn ouders en familie leven nog een aantal jaren terug. Josef Fares heeft er een leuk verhaal van gemaakt. Hij is zelf Libanese Zweed, dus heeft als geen ander de generatiekloof bijvoorbeeld meegemaakt.

Vooral de rol van de vader van Roro is een mooie. Je merkt dat hij aan de ene kant moet vanwege zijn geloof, maar aan de andere kant weet ie wat zijn zoon bezighoudt en respecteert dit ook. Vader schiet te hulp met zijn dikke buik!

Mooie scène ook in het begin waarin Mans aanbelt bij zijn buurvrouw voor een beetje koffie. De buurvrouw haalt de koffie, maar Mans blijft een beetje staan. Buurvrouw vraagt dan of er nog iets is en of ie misschien wil 'knøllen'? Huh, denk je dan! Maar dan blijkt dat buurvrouw zijn vriendin is en dat ze een rollenspel spelen. Prachtige scène!

Als hij op video uitkomt ga ik de film zeker nog eens bekijken, want ik weet zeker dat hij leuk blijft!

 terug naar de vorige pagina