it's a free world...


 

It's a Free World, van Ken Loach (2007)

Angie begint samen met haar vriendin een uitzendbureau voor illegale werkzoekenden veelal uit Oost-Europa. 

In Polen ronselt ze voor haar baas werkwillende Polen die in de UK willen werken. Wanneer zij voor zichzelf opkomt als hij haar seksueel bejegent, wordt ze ontslagen. Daar zit ze dan. Alleenstaande moeder en tot over haar nek in de schulden. Wat doet Angie (Kierston Wareing)? Juist! Ze begint voor zichzelf. Samen met haar vriendin Rose, die het administratieve deel voor rekening neemt, start ze een uitzendbureau: Angie and Rose's Recruitment Agency. Ze schaft een stoere motor aan en begint werkkrachten te ronselen.

Dit werk kent ze als geen ander, dus ze heeft binnen no-time een paar bedrijven die van haar 'diensten' gebruik willen maken. Het gaat goed en Rose en Angie zoeken zelfs een bedrijfspand. Angie ruilt haar motor in voor een 4x4, dus geen vuiltje aan de hemel. Dan gaat het mis en goed mis.

Ken Loach is iemand die als geen ander sociale misstanden kan aankaarten en dan zeker geen wijzend vingertje uit de weg gaat. Dat hebben we kunnen zien in het drama rondom British Rail ( The Navigators ) en de strijd tussen Engelsen en de Ieren ( The Wind that Shakes the Barley ). Deze keer laat Loach het zien vanuit het perspectief van een vrouw en een mooie vrouw. Bovendien laat hij zien dat door de narigheid die zij meemaakt, ze zelf langzaam ook zo wordt. Ik voelde op een gegeven moment geen sympathie meer voor haar. En dat is knap regiewerk. Het gebeurt heel geleidelijk. Het is een mooie vrouw, jonge moeder. In de steek gelaten door haar vent, moeilijk kind, op straat gezet door haar baas, ge´ntimideerd enzovoort. Maar toch; geeft dat een vrijbrief om zelf ook mensen te gaan exploiteren en gebruiken??

De regisseur zegt het zelf ook al. It's a free world... Wij zeggen het is een vrij land, maar meestal is dat dan toch niet zo. En dat is denk ik de betekenis van de puntjes achter de filmtitel  !

 

 terug naar de vorige pagina