fifty shades of grey


 

Fifty Shades of Grey, van Sam Taylor-Wood  (2014)

Studente krijgt een bijzondere relatie met een jonge zakenman.

Anastasia Steele (Dakota Johnson) werkt voor een studentenkrantje en gaat in plaats van haar vriendin naar de steenrijke, vrijgezelle zakenman Grey om wat vragen te stellen.

De verlegen studente komt struikelend zijn kamer binnen en de toon is gezet. Hij, Christian Grey (Jamie Dornan) vindt haar wel leuk. Al helemaal als ze niet uit haar woorden kan komen tijdens het interview. En Anastasia ? Die is hartstikke verliefd !

Een stukje verderop in het verhaal in het appartement in Seattle van Grey, laat hij haar weten niet aan romantiek te doen. Hij bedrijft geen liefde, hij neukt. En hij heeft een mooie speelkamer met allerlei sm-artikelen. Hij vraagt haar of ze wil meegaan in zijn wereld en laat een contract opstellen waarin do's en don't's staan omschreven. In de tussentijd imponeert hij haar met mooie auto's, een vluchtje in een helikopter en meer van dat soort zaken.

Het is verwarrend voor haar. Wil ze hierin meegaan? Eigenlijk is ze gewoon verliefd. Zou ze hem kunnen veroveren?

Voila, de langverwachte verfilming van het eerste deel van de spraakmakende reeks van E.L. James. Allereerst. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik weet wel iets over bdsm.

Deze film begint als een romantische boeketreeks roman en verderop krijgen we een kleine kennismaking met de bdsm-wereld. Niet meer dan dat. Er zitten subtiele elementen in en Dakota Johnson is een mooie vrouw. Ze deed me denken aan Charlotte Gainsbourg. Jamie Dornan, vond ik geen overwicht hebben. Bij een oudere acteur had er meer kracht in de film gezeten. In de bdsm-wereld is er sprake van een dominante rol en een onderdanige rol. Hij was niet dominant. En zij speelde met hem. In deze film probeert hij haar sub te laten worden. Zo werkt het niet. Zij moet die behoefte zelf voelen. Einde was voorspelbaar, en ik vermoed de volgende delen ook.

Dus leuke film, maar ik begrijp niet waarom hiervan hordes vrouwen helemaal hysterisch van de bioscoop verlaten.

Ben je nieuwsgierig naar bdsm? Bekijk dan vooral L'Histoire d'O en zeker ook SM Rechter.
 

  terug naar de vorige pagina