een man die ove heet


 

Een man die Ove heet, van regisseur Hannes Holm (2016)

Het op een boek gebaseerde verhaal van een Zweedse man die veel heeft meegemaakt en verbitterd is geworden door de gebeurtenissen. Zijn leven krijgt een wending als hij zijn nieuwe buurvrouw ontmoet.

Het zit Ove niet mee. Hij tikt bijna de 60 aan, wordt overtallig verklaard bij zijn baas. Moet op cursus om te leren met computers om te gaan. Dat ziet hij totaal niet zitten, dus neemt ontslag. Al voor hij ontslagen was, bestond zijn routine uit het controleren van de buurt. Hij kijkt of zijn buren zich wel netjes gedragen. Of er geen fietsen op straat liggen. Of er geen honden op straat poepen. Niet echt een persoon met wie je het aan de stok wilt hebben. Ove is ook een treurige man. Hij probeert zichzelf steeds van het leven te beroven.

In flashbacks zien je als toeschouwer Ove als kleine jongen, die opgroeit zonder moeder. En ook zijn vader vroeg verliest. Hij werkt hard bij de machinefabriek, waar ook zijn vader heeft gewerkt. Dan leert hij de liefde van zijn leven kennen. Een mooie jonge lerares.

Terug in het heden helpt Ove zijn nieuwe buren als ze zijn brievenbus omver rijden tijdens de verhuizing. De, ik meen Afghaanse Parvaneh, is getrouwd met een Zweedse man en loopt met haar dikke zwangere buik haar man te commanderen. Die is niet zo handig en niet snugger. In eerste instantie moet Ove niets van hen hebben, maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om die vrouw maar te laten aan ploeteren en gaat helpen. Dan is er ook nog het verhaal met de andere buurman.

Het is een inktzwarte tragikomedie, naar het boek van Fredrik Backman. De film was een groot succes in Zweden, maar hier in de filmhuizen bereikt hij maar een select publiek.

Iedereen kent zo'n persoon in zijn omgeving. Die alles weet in de buurt en die ook ervoor zorgt dat niemand gekkigheid uithaalt. Zo iemand die in de supermarkt net voor jou in de rij een discussie begint met de kassière. "Shit, verkeerde rij !" Enfin. Ove is een man die de controle wil hebben. Het overzicht. Maar nu eigenlijk klaar is met zijn leven. Hij is alles kwijt. En elke keer als hij op het punt staat om zichzelf van het leven te beroven, dan gebeurt er weer iets, waardoor dit niet door gaat. Als hij op de stoel staat met een strop om zijn nek, wordt er aangebeld. Of het lukt hem wel de stoel weg te schoppen, maar het touw houdt niet en hij flikkert naar beneden.  Ove gaat terug naar de bouwmarkt en beklaagt zich dat het touw ondeugdelijk is. De medewerkster in verbazing achterlatend. Hij is een Zweed in hart en nieren en geen kwaad woord over Saab.

Ove is een man met een dikke façade waar je flink je best voor moet doen om doorheen te prikken. En zijn nieuwe buurvrouw heeft die capaciteit. De hoofdrol wordt vertolkt door Rolf Lassgard. De perfecte acteur voor deze rol. Wij Nederlanders kunnen hem kennen van zijn rol in Wallander. Mooie film. Toont gelijkenis met 'De 100 jarige man...', maar de humor in deze film is zwarter.

 

  terug naar de vorige pagina