de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween


 

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween, van Felix Herngren (2013)

Wonderlijk verhaal van Allan die op zijn 100e verjaardag verdwijnt, en terugblikt op zijn kleurrijke leven.

De film begint met een knal. De oude Allan heeft een kat laten exploderen. Het was een ongeluk, maar toch moet de oude baas naar een bejaardentehuis. Wanneer hij 100 wordt en het personeel een verrassing in petto heeft, besluit Allan weg te gaan. Hij klimt uit het raam en gaat weg.

Tot zover niets geks. Maar op het busstation aangekomen, blijkt dat hij niet weet waar hij naar toe wilt. Wat kleingeld zou hem tot een klein dorp kunnen brengen. Dan komt er een verhitte man met een koffer het busstation binnen en vraagt of Allan even op de koffer wil passen. Hij moet even naar het toilet. Natuurlijk doet de oude baas dit. Maar ondertussen komt zijn bus. Tja. Hij heeft beloofd dat hij op de koffer zou passen. Dus dat doet hij. En zo begint de roadtrip van Allan.

Zo blijkt er natuurlijk geen oude schoenen in de koffer te zitten, maar veel geld. Dat geld heeft weer een eigenaar. En die wil het terug. Allan ontmoet de man in het enige huis in het dorpje waar hij is aangekomen en hij begint zijn verhaal te vertellen. Ondertussen is er een drugsbende naar hem op zoek en komt hij van het ene in het andere avontuur terecht.

Deze man houdt van explosies. Hij wordt expert in het maken van bommen en ontmoet in zijn leven de ene na de andere bekendheid. Heel vermakelijk om te zien en met een vleugje Zweedse humor, heb je toch wel anderhalf uur plezier. In Zweden was deze boekverfilming een hit. Of dat hier ook gaat gebeuren valt nog te bezien. Het is geen 'The Bridge' , of 'Wallander', maar de Scandinavische humor is er een die in goede aarde valt bij het Nederlandse filmpubliek.

 terug naar de vorige pagina