film by the sea (2013)


 

Het 16e Festival alweer. Wat gaat dat toch snel ! En deze keer geen Terneuzen erbij. Dus wordt spannend qua bezoekers!

Mijn plan is om vrijdagavond, zaterdag en zondag wat filmpjes mee te pikken.

Het is lekker druk op de weg en ergens op zo'n 30 kilometer van Vlissingen is er iemand op zijn rem gaan staan en de rest die erachter zat heeft dat ook gedaan. Heel fijn. Maar ik ben maar een kwartier achter op schema volgens mijn navigatie. Dus valt alles mee !

In het pension aangekomen een meevaller, want in plaats van een kamer kan ik een appartement krijgen voor ietsje meer. Dat is natuurlijk prima en met een beetje rekken ook nog uitzicht op de zee. Ik voel dat het een leuk festival wordt! Na het inchecken, hapje eten en de tickets halen bij Liesbeth. De eerste film staat gepland om 21 uur dus tijd zat ! Het is lekker druk.

Een van de onderdelen is het Care & Cure programma, in samenwerking met de GGZ Zeeland, en ik merk ook dat er best veel Franse films, of moet ik zeggen Franstalige films, te zien zijn.

Mijn eerste film is met Catherine Deneuve. Ze speelt een oudere vrouw die een beetje vastgeroest heeft gezeten in haar leven en eruit wil breken. Iedereen kent het verhaal van de man die een pakje sigaretten gaat halen, en vervolgens niet meer terug komt. Hier is het de vrouw. In haar Mercedes scheurt ze half Frankrijk door voor een sigaretje en komt zo in situaties terecht die normaal gesproken totaal onmogelijk waren geweest.

Zaterdag heb ik hele mooie dingen gezien. Twee mannen die genieten van een massage. De een geniet met zijn totale lichaam en de ander met zijn oren. Een krasse oude baas wil voor zijn vrouw een mooi huis bouwen maar wordt tegengewerkt door een eikel van het gemeentehuis. Vergunning zus, vergunning zo...Heel vervelend. Mooie scene als de twee lepeltje lepetje in bed liggen! Dit is echte liefde !

Een Franse puber maakt via internet seksafspraakjes met allerlei mannen. Gewoon voor de fun eigenlijk. Maar zo werkt het niet in de echte wereld.  Zou eigenlijk op Middelbare scholen moeten worden vertoond. De laatste film van deze dag gaat over de mogelijkheid hebben, terug in tijd te gaan, en zo een tweede kans te krijgen voor iets wat je gedaan hebt. Iedereen kent dit wel. Als ik mijn leven over mocht doen...dan... Het is een Britse film met bekende gezichten en ook vermakelijk !

In India is het gebruikelijk dat de mannen op kantoor hun lunchdoosjes bezorgd krijgen. Hier zit een enorm ingenieus systeem achter en alle lunchboxes komen ook werkelijk op de plaats van bestemming. Behalve deze dan. Ilha is een mooie jonge vrouw, maar haar man ziet haar niet meer staan. Ze probeert door hele lekkere gerechten haar man terug te winnen, maar haar heerlijk gerechten komen bij een oudere man terecht die op het punt staat de zaak te verlaten na 35 jaar. Door de culinaire hoogstandjes van Ilha bloeit de oude man op. Iedere dag wacht hij ongeduldig op zijn lunchbox van Ilha. Er ontstaat een briefwisseling en beiden krijgen weer zin in het leven. Prachtig verhaal !

Gloria is achter in de 50 en gescheiden, maar nog lang niet van plan achter de geraniums te gaan zitten wachten. Ze is enorm positief en zich bewust van zichzelf. Als je haar zo alleen ziet dansen dan zie je een enorm zelfverzekerde vrouw. Als het met een relatie niet werkt, dan pakt ze zichzelf op en gaat verder. Mooie film uit Chili.

Henri's vrouw is overleden en zijn café moet doordraaien. Hij krijgt hulp van een 'White Butterfly', een vrouw met een verstandelijke beperking. Heerlijk om haar te zien gloeien met haar mooie jurk aan. Henri heeft niet in de gaten dat het ook een vrouw is met normale seksuele gevoelens. Debuutfilm van Yolande Moreau.

Alweer een Franse puber. Maar dit meisje groeit op met jongens van haar leeftijd op het platteland. Haar moeder is ziek en vader heeft het druk. De terugkomst van haar zus zorgt voor wat meer leven in de brouwerij. 

De laatste film gaat over een verslaving waar velen lacherig over doen: een seksverslaving. Stel, je vertelt aan je vrienden dat je seksverslaafd bent. "Tuurlijk", zal vaak het antwoord zijn. In deze film kunnen we zien dat het net als met alcoholverslaving heel erg serieus is. Je buddy's kunnen je helpen, maar je moet wel bereid zijn alles in te leveren. Goede rol van Pink en mooi slot van het festival. 

Als ik het voor het zeggen had dan waren de prijzen naar Gloria en The Lunchbox gegaan, maar ja, ik heb het niet voor het zeggen. De jury vond andere films net iets beter. Kan gebeuren.

Ook leuk vond ik dat de film 'Emma's Glück", als jubileumfilm is gekozen. In 2007 is deze film gekozen publieksfavoriet, maar heeft de bioscopen niet gehaald. Persoonlijk vond ik dit ook een hele sterke film, maar dat films de bioscoop niet halen gebeurt wel meer. Daarom is zo'n festival als dit zo ontzettend leuk !

De cijfers dan:

En daar heb ik een primeur, want overal is het te lezen dat het festival 44500 bezoekers heeft gehad, maar uit interne bronnen heb ik vernomen dat het 44505 bezoekers zijn geworden :-)

Dat is helemaal geen slecht aantal, gezien dat sponsor Delta zich heeft teruggetrokken en dat Terneuzen als locatie is geschrapt. Sowieso vond ik dat de festivalorganisatie heel creatief is omgegaan met haar budget. Het slotfeest was niet in een parkeergarage of paviljoen, maar gewoon in Cinecity. Lekker dansen op jazzmuziek onder het genot van een drankje. Liefmans was aanwezig met promotieteam om haar speciale biertje te promoten. Dit was heel leuk gedaan met een oude bestelbus. Medewerkers deelden aan iedereen die wilde glazen bier uit.

Goed, de rest van de cijfers:

Dioraphte Literatuur - en Filmcompetitie:                       The Attach - Ziad Doueri

Film by the sea Publieksprijs powered by CPNB :        Purge - Antti Jokinen

Youth Jury Award:                                                              The Weight of Elephants - Daniel Borgman

La Grenouille voor Beste Franstalige Film:                     Michael Kohlhaas - Arnaud des Pallieres

Lions Club Vlissingen Film Award:                                 Tot de dood ons scheidt - Fifi Visser

Juryprijs PZC Beste Zeeuwse Film:                                Quarterlife van Marnix Ruben

Publieksprijs PZC Beste Zeeuwse Film:                        Er mot helemaal niks van Joop Menting

Jan Decleir mocht de Grand Acting Award in ontvangst nemen.

Sonja en Liesbeth weer bedankt voor de gastvrijheid! 

        

   

terug naar de special