film by the sea (2008)


 

Ik had het weer goed getroffen dit jaar. Alle dagen mooi weer, lekker op de boulevard uitwaaien en natuurlijk ook mooie films voorbij zien komen. Dit jaar 4 dagen, van 21 t/m 24 september. Wat dat betreft is Vlissingen een prima locatie voor dit steeds populairder wordende filmfestival. Je hebt er 7 filmzalen allemaal in hetzelfde gebouw, op loopafstand de boulevard en het strand en een groot assortiment in horecagelegenheden. Ik vind het festival in Vlissingen altijd net iets intiemer dan zijn grotere broer in Rotterdam bijvoorbeeld. Hieronder mijn verslag van 4 dagen Film by the Sea.


 

Donderdagmiddag rond een uur of drie kwam ik aan in mijn bed and breakfast. Na het inchecken genoeg tijd om bij het tijdelijke kantor in de Badhuisstraat mijn kaarten op te halen en mijn pas natuurlijk. Daarna nog even een kop koffie en mijn filmavontuur kon beginnen.

Allereerst zag ik hoe een jonge vader zijn kind had 'verkocht', in L'Enfant, van de gebroeders Dardenne. Een film over twee adolescenten aan de zelfkant van de samenleving die het allemaal niet uitmaakt. Je tenen krommen in je schoenen bij het aanschouwen van de manier waarop deze jonge mensen met een baby omgaan. De camera zit er heel dicht op en je ziet ook aan de gezichten dat het zo is. Deze mensen weten niet beter !

Vervolgens in de Franse film, L'Empreinte de L'Ange, is te zien hoe Elsa (Sandrine Bonnaire) van streek raakt bij het zien van een zes jarig meisje. Ze is er van overtuigd dat dit haar 'overleden' dochtertje is. Maar de moeder van het meisje is het daar niet mee eens. Een psychologische thriller van formaat met Sandrine Bonnaire en Catherine Frot. In de Duitse film ' Das Hertz ist ein dunkler Wald' raakt een vrouw in een emotionele achtbaan, wanneer ze ontdekt dat haar man een dubbelleven leidt.

De volgende dag staat in het kader van de relaties. Niet bewust, maar ik kwam er zo achter. In de Zweedse film 'Faitlhless' speelt inspecteur Kurt Wallander ( Krister Henriksson ) een toneelregisseur die de vrouw van zijn beste vriend bewust verleidt tot overspel dat weer leidt tot hele vervelende en ingewikkelde situaties. De manier waarop de film is gemaakt lijkt op een toneelstuk. Liv Ullmann heeft voor de regie getekend. Hierna had ik eigenlijk 'Ver van Familie' willen bekijken, maar ik vond twee keer twee en half uur zitten iets teveel van het goede. Dus...ik heb een gok gedaan en gekozen voor de Duitse film 'Cloud 9', en daar had ik zeker geen spijt van ! In deze film zien we hoe een oudere getrouwde vrouw verliefd wordt op een oudere alleenstaande man.  Het is een eerlijke film waarmee gezegd wordt dat het leven niet stopt na de zestig. Onderdeel van het Young at Heart Programma, was natuurlijk ook de film-docu over het 'young at heart koor' uit de U.S.A. Hier maken we kennis met Bob, die het als zijn karma ziet een groep bejaarden liedjes te laten zingen. En niet zo maar liedjes...Nee, het gezelschap waarvan de gemiddelde leeftijd halverwege de zeventig jaar is, brengt een zeer bijzondere uitvoering ten gehore van 'Golden Years' van David Bowie en 'I Got You' van James Brown ( Wow...I Feel Good). Maar ook 'Schizofrenia' van 'Sonic Youth' is een nummer waar het supergave koor zich aan 'vergrijpt'. Er zijn mensen die al drie keer zijn opgegeven door de medische wereld en nog steeds heerlijk staan te zingen. Een man staat zelfs met een zuurstoftank op de planken. In de zes weken naar de voorstelling wil Bob zes nummers repeteren, maar het worden er drie. En dat is helemaal niet erg, want deze mensen hebben er lol in. Het oudste koorlid is overleden in 2007 op een leeftijd van 92. Deze film heeft de publieksprijs in de wacht gesleept en dat vond ik zeer terecht !

Later die dag heb ik nog 'Un coeur Simple' gezien, met alweer Sandrine Bonnaire !  Hier speelt ze een simpele, maar onbaatzuchtige vrouw die het goed met iedereen kan vinden. Behalve met haar werkgever, mevrouw Aubain, die eerder jaloers lijkt op het eenvoudige leven van Félicité. Een verfilming van een verhaal van Flaubert, waarin Sandrine een puntgave rol speelt.

Als slot voor de dag had ik 'Eden' op mijn lijstje staan. Een Ierse film alweer over relaties. Een bijna 10 jaar getrouwde man komt in de knoop met zijn gevoelens voor het gras bij de buren en ziet zijn huwelijk op de klippen lopen....Mooie film!

De film waar ik de volgende dag mee begin is een luchtige film 'Emma's Gluck', niet zomaar terug op het Filmfestival. Deze film van Sven Taddicken ( Mein Bruder, der Vampir ) is namelijk gekozen tot de top 25 van beste films is gekozen ooit vertoond op het FBTS. Heel toevallig had ik film vorig jaar gezien, ook in Vlissingen. Emma is een eenvoudige varkenshoudster op een boerderij die haar nagelaten is door de familie. Zij houdt van dieren en de varkens die geslacht worden, krijgen van Emma een speciale behandeling. De boerderij staat aan de rand van een dorpje. Op een dag verandert haar leven wanneer Max uit de lucht komt vallen. Deze autoverkoper heeft te horen gekregen dat hij een ernstige ziekte heeft. Hij kiest ervoor te vluchten, maar zijn plannen mislukken. Zo komt hij bij Emma terecht. Twee verschillende mensen die van elkaar gaan houden. Een mooi liefdessprookje.

Een Italiaanse film, alweer uit de top 25 ! Non Ti Muovere, van Sergio Castellitto, en met Penelope Cruz. Mooie ontroerende film over een chirurg die wanneer zijn dochter wordt binnengereden in zijn ziekenhuis na een scooterongeluk, zijn zonden overdenkt.

Verder heb ik de nieuwste film van de gebroeders Dardenne gezien: Le Silence de Lorna. Een zeer toegankelijke film over paspoortenhandel. Klinkt een beetje bizar; nu ik het zo nalees. Dan heb ik de nieuwste film bekeken van de Coen Brothers: Burn after Reading. Een hele maffe film met een enorme sterrencast. Om er een paar te noemen..George Clooney, Brat Pitt, Francis McDormand, John Malkovich.

Blindness is een hele intrigerende film waarin de kwetsbaarheid van de samenleving aan de orde komt. De film start als er een man ineens niets meer ziet in zijn auto op straat. Volgens mij niet echt van grond gekomen in de bioscoop, maar wel de moeite van het kijken waard. Mooie rol van Julianne Moore. In Just Another Lovestory zorgt een auto-ongeluk voor een mooi verhaal. Een Deense film met o.a. acteur Nikolaj Lie Kaas ( Open Hearts, Adam's Apples, Murk ). De film Bottleshock vond ik een beetje tegenvallen.

Zo maak je een programma, maar het mooie van Film by the Sea is dat je dat gewoon per dag kunt bijstellen. Alle films zijn in één bioscoop en het is er vrijwel altijd heel mooi weer. Ik heb dus een aantal films geschrapt ,omdat ik heerlijk in het zonnetje kon zitten op het strand.

 

De feiten :

Film- & Literatuur Award
De Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan de film Entre Les Murs van Laurent Cantet naar het gelijknamige boek van François Bégaudeau. Niet geheel tegen de verwachtingen in, want de film won ook in Cannes de Gouden Palm.

De film vertelt het verhaal van François, leraar op een middelbare school in een moeilijke wijk. Het klaslokaal is een afspiegeling van de hedendaagse Franse maatschappij, waarin culturen en denkwijzen flink met elkaar botsen.
 

Voor de Film- & Literatuurcompetitie waren dit jaar tien films geselecteerd:
All God's Children Can Dance – Robert Logevall; And When Did You Last See Your Father – Anand Tucker; Blindness - Fernando Meirelles; Eden - Declan Recks; Entre Les Murs - Laurent Cantet; Fugitive Pieces - Jeremy Podeswa; Love Comes Lately - Jan Schütte; Un Secret - Claude Miller; Starting Out In The Evening - Andrew Wagner; Ver Van Familie - Marion Bloem.
 
De jury van de Film- & Literatuur Award bestond ook dit jaar uit gerenommeerde namen uit de wereld van film en literatuur: Maria Goos, Christine Otten, Thekla Reuten, Gerbrand Bakker, Ben Verbong en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.
 

MovieSquad Award: Boy A
De jongerenjury MovieSquad bekeek 14 films waaruit zij een shortlist van drie films kozen: Brick Lane (Sarah Gavron), And when did you last see your father (Anand Tucker) en de uiteindelijke winnaar Boy A (John Crowley). De jongerenjury beschreef de film als: “Een indrukwekkende film met een pakkend verhaal, sterk gebruik van de camera, fantastisch acteerwerk van Andrew Garfield en Peter Mullan en bijzonder mooie muziek.”
 
Aan de MovieSquad Award is een geldbedrag verbonden van € 2.000,- . Dit bedrag is bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen. Tevens wordt de film opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor jongeren of in de Filmeducatie dvd collectie. MovieSquad is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met Film by the Sea en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film. De MovieSquadjury 2008 bestond uit: Esther Tuns (17), Wouter Massink (16), Monika van Dijke (18), Rosanna Nagtegaal (18) en Simone van Boven (16).
 
Boy A is een speelfilm gebaseerd op de met prijzen overladen, gelijknamige roman van Jonathan Trigell. Na jarenlang in de gevangenis te hebben gezeten, is het voor Jack noodzakelijk om een nieuwe identiteit aan te nemen. Zolang zijn vorige niet aan het licht komt, ziet de toekomst met een nieuwe naam, een nieuwe look en een nieuwe woon- en werkomgeving, er hoopvol uit. Tenminste, als het aan Jacks begeleider Terry ligt.
 
De film is al eerder genomineerd geweest op festivals en is twee keer eerder in de prijzen gevallen. De film wordt door Cinemien op 13 november in de bioscoop uitgebracht.
 

Lifetime Achievement Award voor Jean-Pierre en Luc Dardenne
Zaterdagavond 21 september is tevens de zesde Lifetime Achievement Award van Film by the Sea uitgereikt aan de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne. Deze Belgische filmmakers hebben een indrukwekkend oeuvre aan sociaal-realistische films op hun naam staan. Luc Dardenne was aanwezig om de award voor zowel hemzelf als zijn broer op te halen.
 

Anniversary Audience Award
Omdat Film by the Sea dit jaar tien jaar bestaat, kon het publiek van het festival haar favoriete film uit de complete geschiedenis van Film by the Sea kiezen. As it is in heaven (Kay Pollak, 2005) was de overtuigende publieksfavoriet. Acteur Michael Nyqvist, die de hoofdrol in deze film speelt, was in Vlissingen aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

Ruim 42.000 bezoekers
Met ruim 42.000 bezoekers (ruim 2.000 meer dan in 2007) kan Film by the Sea terugkijken op een zeer succesvolle 10e editie.
 

Nu heb ik 'Entre les Murs' niet gezien, want ...je moet keuzes maken. En er was flink wat keus dit jaar. Naast de films van de gebroeders Dardenne die draaiden, hebben zij ook een nieuwe film gemaakt: Le Silence de Lorna. En deze film is ook zeer hoog geëindigd in de polls. Sommige films halen de Nederlandse bioscoop, maar sommigen ook niet. En dan ben ik blij dat ik een mooie film heb gezien die wellicht niet meer terug te zien is!

Een praatje met diverse inwoners van Vlissingen leerde dat men het festival juist niet zo groot wil maken. 'Het kost allemaal weer meer geld' 'En het was toch goed zo?'....zijn termen die ik veel gehoord. In ieder geval wil ik de organisatie van FBTS bedanken voor de uitnodiging en mocht het mogelijk zijn, dan kom ik zeker terug volgend jaar op het 11e Film by the Sea!

 

        

   

terug naar de special