theo van gogh


 

Theo van Gogh, geboren 23 juli 1957, in Den Haag. Gruwelijk om het leven gekomen op 2 november 2004 in Amsterdam. Theo is opgegroeid in Wassenaar en heeft rechten gestudeerd. Deze studie heeft hij afgebroken om in 1981 met zijn eerste speelfilm te komen. 'Luger' kreeg meteen de volle lading. De film zou fascistisch en vrouwonvriendelijk zijn. De film kreeg wel een eervolle vermelding bij de Gouden Kalveren van 1981.

Vanaf dat moment was het duidelijk voor de filmwereld dat ze er een zeer kritisch regisseur, die geen blad voor zijn mond nam en uit kwam voor zijn vrije mening, bij had. Aan alle films die Van Gogh heeft gemaakt zit wel een verhaaltje vast.

In 1987 kwam van Gogh met 'Terug naar Oegstgeest', gebaseerd op drie verhalen van Jan Wolkers. De schrijver vond de film briljant! De verfilming van het boek van Joost Zwagermans 'Vals Licht' , in 1993 koste van Gogh zijn relatie. Zijn vrouw ging er met de hoofdrolspeler vandoor. Van Gogh heeft in de film een stukje verwerkt dat een toespeling was op de werkelijkheid.

Een jaar later maakte hij één van zijn grootste successen tot dan toe: 06. Een film over uit de hand gelopen telefoonseks. Ariane Schluter en Ad van Kempen spelen geweldig en de film wordt een hit in de bioscopen. In 1996 krijgt van Gogh drie Gouden Kalveren voor de film 'Blind Date', waaronder die van Beste Regie. In 2001 komt hij met een zeer spannende thriller 'Baby Blue'. Onverwacht kreeg hij een hoger budget waardoor hij acteurs uit Engeland kon laten overkomen en ook waren meer spectaculaire effecten mogelijk. In de film 'Interview' moet een journalist een soapster interviewen. Hij voelt zich afgescheept, want er zijn veel belangrijkere onderwerpen te verslaan. De soapster is Katja Schuurman en de journalist wordt gespeeld door Pierre Bokma. Deze film was niet zo succesvol in de bioscoop, maar wordt waarschijnlijk naar India geëxporteerd!

Dit jaar maakte Van Gogh de film 'Submission', een korte film over een moslimvrouw die mishandeld wordt door haar man en dat in de film vertelt. Het is hoogstwaarschijnlijk dat deze film Van Gogh fataal is geworden. Verder heeft hij gewerkt aan de film 06/05, een film over de moord op Pim Fortuyn. Deze film zal op 15 december door Tiscali op internet in première gaan en in januari in de bioscopen te zien zijn. In de nazomer van dit jaar was de film 'Cool' nog goed voor flink wat publiciteit. De film op zich laat zien hoe ontspoorde jongeren in een soort (her)opvoedingsinstelling te maken krijgen met waarden als vertrouwen en macht.

Naast filmmaker is Van Gogh vooral cineast geweest en heeft hij columns geschreven voor diverse media. Ook heeft hij op televisie voor de nodige opschudding gezorgd in een diverse programma's. Op zijn eigen website: De Gezonde Roker, leverde hij kritiek op onze multiculturele samenleving. Volgens hem was de kritiek nodig, omdat het anders een zooitje zou worden.

Hier is dé lijst!

Luger (1982)

Met Tom Ancion (later bekend als Thom Hoffman), Laurien Hildering

Zwartwitfilm over de fascistische psychopaat Chris Luger die een zwakzinnig meisje gijzelt. Lugers wreedheid tegenover vrouwen en dieren maakte de film controversieel. Vooral de scène waarin jonge poesjes in een wasmachine worden gestopt was voor menig criticus onverdraaglijk.

Aanvankelijk had Van Gogh voor de rol van Chris Luger de pianist Willem van Ekeren in gedachten maar Van Ekeren weigerde.

De film kreeg bij de uitreiking van de Gouden Kalveren van 1981 een eervolle vermelding

+++++++++++++

Een dagje naar het strand (1984)

Met Cas Enklaar, Tara Fallaux

Gebaseerd op de roman van Heere Heeresma met muziek van Willem van Ekeren.

++++++++++++++

Charley (1986)

Met Marie Kooiman, Rosita Steenbeek, Michiel Berkel

Marie Kooiman speelt een seriemoordenares met een incestverleden. De figuur 'inspecteur Beerekamp' in deze film is gebaseerd op de filmcriticus Hans Beerekamp met wie Van Gogh niet op goede voet verkeerde.

+++++++++++++

Terug naar Oegstgeest (1987)

Met Hidde Kuiper, Casper de Boer, Cas Enklaar, Tom Jansen, Geert de Jong.

Gebaseerd op drie verhalen van Jan Wolkers: Terug naar Oegstgeest, Serpentina's petticoat en Dominee met de strooien hoed.

"Van begin tot einde briljant (...) Een torenhoge uitschieter boven alles wat er de laatste jaren in Nederland verfilmd is" - aldus Jan Wolkers.

+++++++++++++

Loos (1989)

Met Renee Fokker, Tom Jansen, Leen Jongewaard, Marie Kooyman en cameo-optredens van Max Pam, Karel van het Reve, J.M.A. Biesheuvel en Erwin Olaf

Sadomasochistisch getinte film

De omroep Veronica trok zich uit de productie terug nadat Van Gogh in een column Rob Out beledigde. De omroep zond later wel een gecensureerde versie van de film op televisie uit.

++++++++++++++

Vals licht (1993)

Met Ellik Bargai, Amanda Ooms, Thom Hoffman, Tom Jansen, Cas Enklaar, Marijke Veugelers

Een volgens Van Gogh mislukte film, gebaseerd op de roman van Joost Zwagerman.

In de film is een omroepbericht op een station te horen: "Wil dhr. Bargai contact opnemen met mevrouw Van Gogh?" Het is een toespeling op de werkelijkheid: in de periode dat de film werd gedraaid, strandde Van Goghs huwelijk omdat zijn vrouw een verhouding kreeg met hoofdrolspeler Ellik Bargai.

+++++++++++++

Ilse verandert de geschiedenis (1993)

Met Victor Reinier Scenario van Theodor Holman

+++++++++++++

06 (1994)

Met Ariane Schluter en Ad van Kempen

Verfilming van het toneelstuk van Johan van Doesburg over een telefoonseksrelatie die uit de hand loopt. Het was een van Van Goghs succesvolste films. In 1994 was het in Nederland de best bezochte film van eigen bodem.

De Reclame Code Commissie oordeelde destijds dat het door Erwin Olaf gemaakte affiche voor de film in strijd was met het goed fatsoen en de goede zeden.

++++++++++++

Reunie (1994)

Televisieversie van het toneelstuk van Johan Timmers en Leopold Witte over voetbalvrouwen die terugkijken op de WK-finale van 1974.

++++++++++++

Eva (1994)

Met Yoka Berretty, Ton Lensink, Lodewijk De Boer, Jaap Hoogstra, Nienke Sikkema, Jeanne Roos, Cox Habbema

Tv-film voor de VARA. Uitgezonden in de reeks Ouderen.

++++++++++++

Een galerij: De wanhoop van de sirene (1994)

Met Ellen de Thouars, Jaap Hoogstra, Ton Lensink

Aflevering uit de televisieserie Een galerij van scenarioschrijver Paul Feld

+++++++++++

De Eenzame Oorlog Van Koos Tak (1995)

Met Gerard Thoolen, Joop Doderer, Ursul de Geer, Sylvia Kristel, Conny Palmen, Thomas Roosenboom, Olga Zuiderhoek

Zevendelige televisieserie naar het feuilleton van Eelke de Jong en Rijk de Gooijer.

Over de samenwerking met Thoolen was Van Gogh niet tevreden. Hij verwoordde zijn kritiek op voor hem typische wijze: "Van alle verschrikkingen die men bij acteurs tegemoet mag zien, was deze zeikerd zonder twijfel de ergste. (...) 't Was zoals Olga Zuiderhoek 't formuleerde: Al mijn lieve homo-vrienden gaan aan Aids, alleen een hufter als Gerard niet. Dat was inderdaad heel jammer."

+++++++++++

Blind Date (1996)

Met Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave, Boris Bergshoeff, Lizet Hupkes, Jan Jaspers

Het scenario is van Valéry Boutade. Achter dit pseudoniem gaan vier mensen schuil: Theo van Gogh, Renée Fokker, Peer Mascini en cameraman Tom Erisman.

De film werd bekroond met drie Gouden Kalveren: voor beste regie, beste acteur (Peer Mascini) en beste actrice (Renée Fokker).

++++++++++

Hoe ik mijn moeder vermoordde (1996)

Met Ariane Schluter, Coks Holman-Boon, Theodor Holman

Gedramatiseerde documentaire over euthanasie.

++++++++++

In het belang van de staat (1997)

Met Marlies Heuer, Esgo Heil, Tirtza van Ments, Dino van Essen, Yoka Berretty, Miodrag Milojevic, Ergun Simsek

Scenario van Tomas Ross.

++++++++++

Au (1997)

Met Peer Mascini, Olga Zuiderhoeken Nova van Dijk.

Aanvankelijk bedoeld als sarcastische comedyserie maar nooit uitgezonden. Vervolgens gemonteerd tot bioscoopfilm maar nooit vertoond. Wel uitgebracht op video.

+++++++++

De Pijnbank (1998)

Met Paul de Leeuw, Jack Wouterse, Roeland Fernhout, Eric van Sauers

Naar het toneelstuk van Justus van Oel. Over ruzie op een bank. De cursivering van De in de titel is een verwijzing naar de ABN-Amrobank, die zich in promotiemateriaal afficheert als ' De bank'.

Volgens Van Gogh leverde hij met deze film een unieke prestatie: een filmflop met Paul de Leeuw.

+++++++++

Baby Blue (2001)

Met Roeland Fernhout, Nienke Römer, Susan Vidler, Oliver Cotton, Renée Fokker, Najib Amhali, Jack Wouterse, Eric van Sauers, Maarten Wansink, Marijke Veugelers

Thriller naar een scenario van Tomas Ross.

De film werd gedeeltelijk op Curaçao opgenomen. Dagelijks werden filmrollen naar Nederland verstuurd. Het resultaat van een dag werken ging verloren toen onbekenden de rollen bleken te hebben vervangen door een zending cocaïne. Ondanks een uitgeloofde beloning werden de filmrollen nooit teruggevonden en de betreffende scenes werden op Ibiza opnieuw gedraaid.

++++++++++

De nacht van Aalbers (2001)

Met Najib Amhali, Huub Stapel, Krijn ter Braak, Kim van Kooten

Politieke thriller naar een scenario van Tomas Ross

++++++++++

Najib en Julia (2002)

Met Tara Elders, Hanin Msellek, Jack Wouterse, Marlies Heuer

Dertiendelige televisieserie voor de AVRO met een op Romeo en Julia gebaseerd scenario van Justus van Oel. Over de liefde tussen een Haags hockeymeisje en een Marokkaanse pizzakoerier.

+++++++++

Interview (2003)

Met Katja Schuurman, Pierre Bokma, Theo Maassen, Ellen ten Damme

Bij actrice Katja Schuurman thuis opgenomen videofilm met een scenario van Theodor Holman, naar een idee van Hans Teeuwen. De niet als bekwaam chauffeuse bekend staande Schuurman reed tijdens de opnames per ongeluk een auto tegen haar eigen huis aan. De beelden van het incident zijn in de film gehandhaafd.

Hoewel de film in Nederland slechts 8000 bezoekers trok, ontwikkelden Van Gogh en producent Gijs van de Westelaken internationale plannen voor Interview. Zowel een op Amerika als een op India gerichte remake werden gepland, beide onder regie van Van Gogh. Voor de Amerikaanse versie werd de zangeres/actrice Madonna benaderd.

++++++++++

Zien (2004)

DVD van Marco Borsato waarvoor Van Gogh de nummers Vlinders, Dat ben jij en Lentesneeuw van beeld voorzag. Volgens Van Gogh sneed regisseur Johan Nijenhuis zonder zijn toestemming in het eindresultaat van Vlinders - een filmpje met vrijende bejaarden. Van Gogh verwoordde zijn kritiek op voor hem typische wijze: "Johan kent het verschil niet tussen mijn en dijn. In Johan's lege hoofd klatert een waterval van clichés. Hij snuift wat teveel. Johan is een darmtoerist uit Twente die kampt met een identiteitsprobleempje. Johan is een beetje zielig."

++++++++++

Submission (2004)

Korte film over de Koran en vrouwenmishandeling. Naar een scenario van Ayaan Hirsi Ali. Ten tijde van de televisiepremière van deze film ontving Van Gogh tegen zijn zin politiebescherming. Volgens Van Gogh waren zijn beschermers hem binnen de kortste keren kwijt.

++++++++++

Cool (2004)

Met Katja Schuurman Johnny de Mol en een cameo-optreden van Gerrit Zalm.

Scenario van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken over criminele jongeren. Gedeeltelijk opgenomen in de Glen-Millsschool in Wezep. Diverse pupillen van die school en andere jeugdinrichtingen spelen mee in de film. Katja Schuurman speelt Mabel, een meisje van goede komaf dat het spannend vindt om in gangsterkringen rond te hangen. Hoewel het script van de film van eerder dateert, werd de naam Mabel pas bedacht in de tijd dat de Nederlandse pers uitvoerig berichtte over het verleden van Mabel Wisse Smit.

Zorginstelling de Hoenderloo Groep financierde de film om aandacht te vragen voor de jeugdzorg.

Nederlands grootste bioscoopexploitant Pathé besloot de film niet te vertonen. Volgens Van Gogh was dit te wijten aan een vete tussen hem en Pathé-programmeur Jacques Goderie. Volgens Pathé ging het om een zuiver commerciële beslissing. De Hoenderloo Groep diende vanwege deze kwestie een klacht in bij de NMa.

+++++++++

0605 (gepland voor 2004)

Met Tara Elders en Thijs Römer

Filmbewerking van het boek De zesde mei van Tomas Ross waarin feiten en fictie rond de moord op Pim Fortuyn worden vermengd.

Voor de financiering van deze film sloot Van Gogh een overeenkomst met Internet-bedrijf Tiscali. De film zal in december 2004 op internet verschijnen waar iedereen hem tegen betaling kan zien. Pas daarna komt 0605 in de bioscoop.

+++++++++

Medea (gepland voor 2005)

Televisieserie voor de AVRO met Katja Schuurman en Thijs Römer. Moderne versie van de klassieke Griekse tragedie.

+++++++++

Bad (gepland voor 2005)

"Lesbische roadmovie" met Tara Elders en Katja Schuurman. Scenario van Ronald Giphart.

+++++++++

Van Gogh als acteur

Luger (1981)

De witte waan (1984) van Adriaan Ditvoorst. Als 'junkie'.

De nacht van de wilde ezels (1990) van Pim de la Parra.

Tadzio (1991) van Erwin Olaf en Frans Franciscus

De noorderlingen (1992) van Alex van Warmerdam. Als Dikke Willie.

La Sequence des barres parralleles (1992) van Ian Kerkhof

Terrorama (2001) van Edwin Brienen. Als 'godsdienstfanaat'.

 

Van Gogh als televisiepersoonlijkheid

Een prettig gesprek (1989) - Interviewprogramma op de Amsterdamse kabeltelevisie.

Wat doe jij nou? () - Beroepskeuzequiz.

De hunkering (1997) - Datingshow, bedoeld als parodie.

Het is hier verschrikkelijk gezellig (1998)

Hoe hoort het eigenlijk? (1999) - Samen met Menno Buch.

Het laatste Oor (2000) - Discussieprogramma

Bussiness Class (2002) - Praatprogramma van presentator Harry Mens. Van Gogh verzorgde hierin een column die al na twee keer door RTL5 werd geschrapt omdat hij LPF-fractievoorzitter Mat Herben had beticht van het aannemen van steekpenningen.

+++++++++

Van Gogh als auteur

Van Gogh was columnist voor een reeks van kranten en tijdschriften waar hij meestal met ruzie vertrok. Zijn eerste publicatie, een pamflet waarin hij Leon de Winter van overdreven gedweep met joods leed beschuldigde, kwam hem op verwijten van antisemitisme te staan. Het leidde tot een rechtszaak die jaren duurde. Van Gogh werd niet veroordeeld.

Aan het einde van zijn leven publiceerde Van Gogh zijn opiniestukken in het dagblad Metro en op zijn eigen website De Gezonde Roker.

Hij publiceerde de volgende boeken:

Engel (1990)

Er gebeurt nooit iets (1993)

Sla ik mijn vrouw wel hard genoeg? (1996)

Allah weet het beter (2003)

+++++++++

Van Gogh als zanger

Een verdeeld genoegen (jaren 80) - Van Gogh zingt eigen teksten, op piano begeleid door Willem van Ekeren.

 

 

Dat er een aantal ogen zijn geopend is duidelijk. De Tweede Kamer heeft stappen genomen om de veiligheid te waarborgen. Er komt identificatieplicht ( hee, was die er niet al?) Maar ook is er behoorlijk wat losgemaakt in de samenleving. Ik hoorde vandaag ( 24 november) op het nieuws dat een moslim die zich niet zo subtiel heeft uitgelaten, momenteel zit ondergedoken. Ook Wilders, de politieke vertegenwoordiger van de radicale aanpak, zit ondergedoken.

Voor Theo zeker geen stille tochten, maar zoveel mogelijk lawaai! "Hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan", een stuk tekst uit een nummer uit de hitlijst dat al weken op nummer 1 staat. Er is een speciale 'Theo van Gogh' versie gemaakt. En er volgt nog meer. Niet alleen de filmwereld heeft een goede filmmaker verloren, maar Nederland is een stukje vrijheid kwijtgeraakt; vrijheid van meningsuiting!  

Hieronder wat reacties van vakgenoten:

STATEMENT TISCALI

Utrecht, 2 november 2004

 

De directie en medewerkers van Tiscali zijn zeer geschokt en verdrietig door het verschrikkelijke bericht dat Theo van Gogh, een groot talent en bekend filmmaker, op gewelddadige wijze in Amsterdam is omgekomen.

Wij hebben Theo in de afgelopen maanden zeer goed leren kennen door onze bijzondere samenwerking bij de film 06/05.

Wij ontvangen veel vragen van de media met betrekking tot de voortgang van het project 06/05. Wij doen daar nu liever nog geen uitspraken over. Later in de tijd, na overleg met direct betrokkenen, zoals Column Producties, komen wij daar op terug. Nu gaan onze gedachten uit naar zijn zoon, familie, vrienden en collega’s die dit grote verlies moeten verwerken.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Te erg voor woorden.
Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.
Ik zie een link tussen die idioot in het Witte Huis en de extremisten in Nederland.
Nog vier jaar onder zijn 'leiding' zal verschrikkelijke gevolgen hebben voor de wereld.
Een wereld waar meer dan ooit het geld regeert, een wereld waar de mensen angstig zijn en gehouden worden, een wereld waarin een steeds sterkere polarisatie optreedt.
Op lokaal niveau en op korte termijn betekent de moord op Theo van Gogh o.a. een verscherping van tegenstellingen in Nederland en een verharding van standpunten. Met op langere termijn ernstige gevolgen; allochtone jongeren zullen zich nog meer in een hoek gedreven voelen. Ze zullen zich nog meer in eigen kring terugtrekken, zich nog meer afzetten van de Nederlandse maatschappij, met nog meer voedingsbodem voor extremistische ideeen.
Maar het allerergst is dat een moedig mens (en een vader!) is vermoord. Iemand die een frisse wind liet waaien door het brave politiek-correcte Nederland.
 
 
De Filmfreak

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

We zijn geschokt door het nieuws over de moord op Theo van Gogh. Het was een controversiële man, die geen blad voor de mond nam; maar dat moet kunnen. Wij wensen zijn naasten veel moed en sterkte toe met het verwerken van dit verlies. Dit kun je op je site zetten als zijnde de reactie van A-film.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Er is al zoveel gezegd.

Leegte, verdriet, angst.
Zo zinloos.
En wat had ik hem graag in de komende jaren willen blijven volgen.
Zijn openhartige, provocerende mening in woord en beeld.


MVSP
 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De Nederlandse filmwereld heeft met afschuw kennis genomen van de tragedie van hedenochtend op de Linnaeusstraat in Amsterdam. Deze raakt het hart van de democratie. Een van onze markantste leden is met bruut geweld uit ons midden gerukt. Dit is een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Eigenzinnige filmkunstenaars als Theo van Gogh kunnen alleen in volstrekte vrijheid hun talent tot bloei laten komen. Juist in het Nederlandse klimaat van openheid kon Van Gogh zich ontwikkelen tot de onorthodoxe en productieve filmmaker, die een inspiratie was voor velen. Zijn strijd voor het vrije woord vormde een vanzelfsprekend onderdeel van zijn leven. Het is verbijsterend dat een persoon die zich nooit van de wijs liet brengen op wrede wijze wordt vermoord. Van Gogh was niet een man die bij tegenslagen bij de pakken neerzat. In zijn meer dan twintig jaar lange filmloopbaan heeft hij op behendige en vernuftige wijze vele hindernissen genomen. De filmwereld laat zich door deze terreur niet intimideren en staat in de geest van de vrijdenker Van Gogh pal voor het vrije woord. Alleen op die manier kunnen wij Theo het beste eren.

Warner Bros Nederland

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

 

            

terug naar de vorige pagina