premiere 0605


 

Gisteravond was het dan eindelijk zover: de première van het laatste werk van Theo van Gogh, 0605. De film die de gemoederen al bezig heeft gehouden vanaf dag één.

0605 de film

Ik arriveer in Den Haag en zie dat het niet vol staat met politieauto's. Iets dat op de reis naar Den Haag toe wel door mijn hoofd schoot: hoe zit het met de beveiliging? Iedereen wordt wel grondig gefouilleerd en moet door een metaaldetectorspoortje, zoals vaker bij discotheken gebeurt. Ik ben clean en wordt hartelijk welkom geheten door de mensen Van Kempen PR. De pers heeft een aparte ruimte achterin het café. Mensen van Tiscali zijn aanwezig om het technische verhaal te vertellen over het downloaden van de film. Vanaf zondag, de 12e, kan de film worden gedownload. Vervolgens moet er worden betaald ( € 4,99 ) en kan de film een paar dagen worden bekeken. Voor de details verwijs ik je naar de site van Tiscali.

De persconferentie wordt voorgezeten door de producent Gijs van de Westelaken, een belangrijke mevrouw van Tiscali, wiens naam ik even kwijt ben,  en actrice Tara Elders, die Ayse speelt. Hoofdrolspeler Thijs Römer komt wat later, want de NS had geen rekening gehouden met deze première en op een aantal trajecten reden geen treinen. Tiscali, de sponsor vertelt iets over het technische stukje van het downloaden van de film, deze dagen. Tevens hoorde ik dat een andere film van Theo van Gogh, Cool, ook te downloaden is en dat dit heel succesvol is. Tiscali is tevreden met alles boven de 1000 downloads van 0605. ( inmiddels, 16 december 2004, is bekend gemaakt dat er 15.000 downloads zijn gemaakt van de film!)

0605 de persconferentie

Producent Gijs van de Westelaken vertelt nog eens hoe Tiscali en de film bij elkaar zijn gekomen. "Dat was binnen 20 minuten bekeken". Bij de vragen aan van de Westelaken is er vooral belangstelling voor die andere film van Van Gogh: Submission. Ik ben nieuwsgierig hoe een man als Van Gogh erbij komt om met een internetbedrijf in zee te gaan en ook dat de film dan te downloaden is... "Theo hield van aparte zaken, maar had geen idee hoe het in elkaar stak". Voor de premiere vraag ik o.a. aan René Mioch wat hij ervan verwacht. Mioch is bang dat deze film "de beste Van Gogh film" wordt. Ook voor hem is het spannend, want hij heeft hem nog niet gezien.

Eddy Terstall

Ook voor regisseur Eddy Terstall is het een échte première. Ik vraag hem wat hij vindt van het enorme succes van 'Simon'. Hij geniet er duideijk van! Van de film 'Rent-a-Friend' komt een Indiase remake. Terstall is recent nog in India geweest voor gesprekken. De bedoeling was ook dat er een remake kwam in India van een film van Theo van Gogh en nog een aantal regisseurs. Zelf is Terstall nog bezig met een nieuwe film, die als ik het goed heb verstaan 'Sextet' gaat heten.

Ik liep nog een bekende tegen het lijf en wel Katja Schuurman, die in deze film dan geen rol speelt, maar in een andere bekende film van Van Gogh ( Interview  wel een hoofdrol heeft.Tevens waren er plannen voor een nieuwe film waarvan de maak in 2005 zou beginnen met Katja.

Katja Schuurman was er ook

Na het  zien van de film, waarvan de recensie op mijn recensiepagina is te lezen, kon je duidelijk merken dat de film bij de meesten moest 'indalen'. Het was behoorlijk wat informatie die over je heen kwam in zo'n twee uur en was een heftige film. Nadat iedereen weer was bijgekomen, kwamen ook de meningen langzaam los.

Thijs Romer met andere acteurs en René Mioch        Peer Mancini in gesprek

Thijs Römer vond het een prima première en ook de andere spelers waren tevreden. De felicitaties gingen uit naar Gijs van de Westelaken en Tiscali, die zich om die downloads geen zorgen hoeven te maken! René Mioch vond de film lijken op 'JFK' en ik moet zeggen dat ik daar wel een beetje achter stond. De film 'JFK' vond Theo van Gogh geweldig, want hij was ervan overtuigd dat Oswald het in zijn eentje had gedaan! Na nog wat plaatjes geschoten te hebben, maakte ik me op voor de terugreis. 0605: geslaagde première !

 

            

terug naar de specials