NFF2003

29-September


 

29 september 2003:

Alweer een kort dagje vandaag, want het enige dat ik op het program had staan was een aflevering uit de toenmalig zeer populaire televisieserie 'Sil de Strandjutter'.

Jan Decleir speelt Sil Droeviger, een norse Terschellinger,  die op een morgen een meisje redt uit een Zweeds schip. Hij is vastbesloten het meisje te houden als zijn eigen dochter, maar komt in de problemen met de bureaucratie en de kerk. Sil is koppig en houdt voet bij stuk. Hij ontbiedt de dominee en vraagt of die het meisje wil dopen als Lobke Droeviger. De dominee zegt dat dit zomaar niet kan, want we weten niet of ze al gedoopt is. Hier neemt Sil geen genoegen mee en hij gaat niet meer naar de kerk totdat Lobke wordt gedoopt. Ook de gemeente die in West is, werkt niet echt mee, want misschien wordt het meiske wel opgeŽist door familie. Als de rederij ontkent dat er een moeder met een meisje aanboord zou zijn geweest, wordt ze ingeschreven.  Lobke groeit en leert aardig Terschellings te praten. Ze speelt met haar twee broertjes. Op een dag roept ze een woord en als Sil bij de meester achterhaalt dat dit de naam is van een plaats in Zweden, gaat Sil ermee akkoord dat de meester een brief schrijft naar Zweden.

Jan Decleir die in deze rol ongetwijfeld menig vrouwenhart heeft gestolen, speelt een goede rol als de eigenzinnige, maar eerlijke, strandjutter, Sil. Monique van de Ven speelde de rol van Lobke, alhoewel ik dat moeilijk te geloven vond, daar Monique in die tijd al een jaar of twintig moest zijn. Wat me een beetje irriteerde waren de stemmen van de broers; het leek wel of ik Tommy en Annika uit Pipi Langkous hoorde!

   

 

   

terug naar de special