NFF2003

27-September


 

27 september 2003:

Een kort dagje vandaag, maar één die me altijd zou bijblijven.

De film die op het programma stond was het eerste deel van 'De Negen Dagen van de Gier'. Een indrukwekkende serie die ik helaas heb gemist toen hij werd uitgezonden. Herkansing dus vandaag.

Locatie Hoogt 2. Het personeel gaf mij te kennen dat ik geen consumpties mee mocht nemen, dus dronk ik die op in het halletje. En terwijl ik wat aan het lezen was, kwam daar gezamenlijk met zijn vrouw Jan Decleir aanlopen. In het interview van gisteren had hij al verteld van de film met zijn broer, maar ik was vergeten dat dat nu was. Daar zat ik dus een stoel verwijderd van hemzelf in een redelijk besloten zaal 2 van 't Hoogt.

Toen het festival Jan Decleir benaderde een tijd terug, wilde hij graag meewerken, maar had ook een verzoek. Er is namelijk één film gemaakt waarin Jan samen met zijn overleden broer Dirk speelt. De film heet: De geboorte en dood van Dirk van der Steen Jr. en is uit 1969. In 1974 zou Dirk omkomen bij een auto-ongeluk. Jan Decleir vertelde dat hij de film vandaag voor het eerst zou zien! Het is een korte film uit een reeks van meerdere over geboorten en opgenomen door de BRT. Een film zou worden geregisseerd door een zogenaamde rebelse regisseur en dat was deze. Het verhaal : Rebellen plegen een aanslag op een dictator, gespeeld door Dirk Decleir. Jan speelt zijn adviseur. Hij overleeft maar zijn vrouw krijgt een miskraam en verliest haar kindje. In het ziekenhuis besluit Dirk de baby van een van de gedode rebellen te nemen en presenteren aan het volk om de rust te bewaren.

Interessante film, sowieso omdat het het enige beeldmateriaal is dat is overgebleven van de samenwerking tussen Jan en Dirk Decleir.

We gingen verder met het eerste deel van 'De Negen Dagen van de Gier'. Victor,(Jan Decleir) directeur van een architectenbureau  heeft zojuist gehoord dat hij kanker heeft en nog maar een paar dagen te leven heeft. Hij roept zijn personeel bij elkaar om dit vertellen. Als hij even later naar buiten staat te kijken ziet hij een enorme gier recht op hem afkomen. De vogel neemt plaats op de balkonrand. Diezelfde morgen is er een man dood gevonden naast het kantoor van Victor. Zijn vriend de politie-inspecteur Martin onderzoekt de moord.

Morgen een vrije dag, want dan vier ik mijn verjaardag!

   

 

   

terug naar de special