international filmfestival rotterdam 2007


Op deze pagina kunnen jullie mijn verslag vinden van het bezoek aan het festival tot nu toe...

35th International Film Festival Rotterdam
24 januari – 4 februari 2007

44 wereldpremičres in programma Rotterdams filmfestival
 
De Balans!

Het afgelopen IFFR trok meer bezoekers dan ooit. Er werden maar liefst 367.000 bezoeken aan films, exposities en talkshows geteld. De festivalsite werd drukker bezocht. In de festivalperiode werden 276.000 bezoeken genoteerd en meer dan 3 miljoen pageviews.

Op vrijdagavond 2 februari 2007 zijn de winnende films van het 36ste International Film Festival Rotterdam bekend gemaakt. De drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan Love Conquers All van Tan Chui Mui, Die Unerzogenen van Pia Marais en ex aequo Bog of Beasts van Claudio Assis (Brazilië) en AFR van Morten Hartz Kaplers. Love Conquers All is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. 

Onder de winnaars was er triomf en verbazing van de gezichten te lezen, maar ook de tranen ontbraken niet. Regisseur Pia Marals, die de prijs won voor haar Die Unerzogenen, kon niet wachten om de prijs in ontvangst te nemen. "Ik ben zo ontzettend blij, ik geloof dat ik ga huilen."

De publieksprijs ging niet geheel onverwacht naar de schitterende film : Das Leben der Anderen. De droom van regisseur Florian Henckel van Donnersmarck met zijn debuutfilm is uitgekomen. Niet alleen heeft hij met zijn film de Oscar voor Beste Buitenlandse Film zojuist binnen gesleept, maar de film was al Beste Europese Film en op het IFFR dus de Publieksprijs! En ik vermoed dat het niet hierbij blijft!

Dus we kunnen constateren dat het een meer dan geslaagd festival was en zien uit naar de 37e Editie, die gaat plaatsvinden van woensdag 23 januari 2008 tot en met zondag 3 februari 2008!

Update van zondagavond 28 januari 2007.

Zo, de tijd van de zakjes krentenbollen, flesjes water en zakjes chips is weer aangebroken! De 24e januari, is het 35e International Filmfestival in Rotterdam van start gegaan met de openingsfilm: La Antena

Rotterdam en vooral het gebied rond het Doelenplein is veranderd in een groot filmmekka. Overal lopen mensen met catalogussen in de hand om uit te zoeken naar welke film ze gaan. En er is zoveel keus! Alle eettentjes hebben filmposters hangen. Alle winkels zijn zelfs op zondag open. Overal hoor je allerlei talen door elkaar heen: Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Engels. Mensen die de weg vragen naar een bioscoop. Het is bijna poezie!

Persoonlijk heb ik dit weekend een aantal films bijgewoond en daar even een kleine bloemlezing van. Zo heb ik gezien, hoe een stasihauptman huilt om prachtige muziek, hoe een vrouw haar man met een vuisbijl bewerkt, hoe twee volwassen broers in bad elkaars haren wassen, hoe vrouwen op een schip elkaar de haren borstelen ( wat is dat toch met haren, dit jaar?). Zo heb ik  mensen zien drijven in de melk, een man van een tafel af zien vallen terwijl hij aan het strippen was, vader en zoon elk met een steen in hun mond een berg zien beklimmen, een aboriginal gezien die alles voor honing doet, hoe twee mannen staan te dansen om 150 speren te ontwijken, hoe een meisje de Donau overzwemt en terugkomt, hoe een jochie een steentje schiet  met een katapult naar een dictator, hoe een moeder heroine snuift in het bijzijn van haar jonge dochter, hoe een Chinees meisje uit liefde achterover van een balustrade valt, hoe sterk de liefde is tussen twee Chinese mensen én ik was getuige van hoe een aantal persmensen tevergeefs stonden te wachten op een film uit Sri Lanka.

Gisteravond de wereldpremičre bijgewoond van ' Die Unerzogenen' . De regisseuse, Pia Marais, die ontzettend nerveus was en voor de voorstelling iedereen wilde voorstellen. Pathé was afgeladen en na afloop volgde een daverend applaus. Het is een bijzonder verhaal vanuit een aparte hoek gefilmd. De jonge Stevie( Céci Chuh) heeft ouders die het niet zo nauw nemen met regels. Een en ander heeft te maken met alcohol en andere verlichtende middelen. Stevie wil echter een gewoon kind zijn, met gewone ouders en een normaal leven leiden. Dit blijkt echter niet zo heel makkelijk...

Als het een beetje meezit, dan pak ik nog wat filmpjes mee deze week, dus ' stay tuned' !

Kaarten voor het festival zijn dit jaar niet alleen aan de oude vertrouwde festivalkassa's te krijgen, maar ook online te koop via deze festivalwebsite.

Online ticketverkoop
In de nacht van vrijdag 19 januari op zaterdag 20 januari start de online ticketverkoop via www.filmfestivalrotterdam.com om 0.00 uur.

Reguliere kaartverkoop
Vanaf zaterdag 20 januari, 09.00 uur zijn tickets te koop aan de festivalkassa in de Doelen.

Prijzen
Tickets kosten 8 Euro, met een Tijgerpas 5 Euro (de Tijgerpas is verkrijgbaar voor 20 Euro; met CJP, OV Studentenkaart, 65+ pas en Rotterdampas 10 Euro). Het laatste nieuws over het programma en kaartverkoop is altijd te vinden op deze site

Programma
Het 36e International Film Festival Rotterdam presenteert donderdag 18 januari als bijlage bij de Volkskrant en op www.filmfestivalrotterdam.com een programma dat zich sterk richt op onafhankelijke en innovatieve filmmakers uit alle hoeken van de wereld. Onder de ongeveer 250 lange films in het programma zijn 44 wereldpremičres, 23 internationale premičres en 30 Europese premičres.
De eerste festivaldag, woensdag 24 januari, wordt behalve de officiële openingsfilm La antena van Esteban Sapir, ook Rescue Dawn van Werner Herzog vertoond.
 
Rescue Dawn
is het tweede eerbetoon van Herzog aan de onverwoestbare overlevingsdrang van de tijdens Vietnamoorlog neergehaalde piloot Dieter Dengler die Vietcong-gevangenschap en ondoordringbare jungle moet overwinnen. Fysiek weer hoogst uitdagende rol voor specialist Christian Bale. Rescue Dawn is voor distributie in Nederland aangekocht door Benelux Film Distributors.
 
Een korte introductie over wat te ontdekken valt onder de vele premičres:
 
Ragnar Bragason presenteert de wereldpremičre van Parents, dat een tweeluik vormt met Children must-see IJslandse familieverhalen. Uit Groot-Brittannië komen wereldpremičres van het jonge talent Laurin Federlein met Build a Ship, Sail To Sadness, en The Marc of Cain van Marc Munden, een indrukwekkende speelfilm over Britse soldaten in Irak. Uit de Verenigde Staten komt de documentaire Operation Filmmaker van Nina Davenport, een meeslepend relaas over persoonlijke gevolgen van de Amerikaanse invasie in Irak. Van een heel andere orde is The Owl and the Sparrow van Stephane Gauger, eveneens Amerikaans filmmaker, die een licht-droevige, sfeervolle speelfilm maakte in hedendaags Saigon. Viva, Anna Biller’s versie van een ‘sexploitatiefilm’ uit de jaren zeventig, is als wereldpremičre opgenomen in de programmasectie Rotterdämmerung.
 
In het Aziatische deel van het festivalprogramma presenteert het festival Weed van Wang Liren uit China, de eerste film die voltooid werd dankzij een bijdrage uit nieuwe digitale productiecategorie van het Hubert Bals Fonds. Uit Maleisië komt The Elephant and the Sea van Woo Ming Jin, een speelfilm die zich afspeelt aan de kust in de periode na de tsunami. Zuid-Korea blijft een bron van zeer uiteenlopende films zoals Park Chul-Hee’s seriemoordenaarfilm No Mercy for the Rude en Kim Kyung-Mooks controversiële Faceless Things. Het programma bevat uit Japan nieuwe films van vertrouwde festival-filmmakers als Kumakiri Kazuyoshi, Yamashita Nobuhiro, Yazaki Hitoshi and Hiroki Ryuichi.
 
Lijst van wereld-, internationale en Europese premičres per programmasectie, ‘HBF’=Hubert Bals Fonds-film
 
IFFR 2007 Wereldpremičres
 
VPRO Tiger Awards Competitie
AFR by Morten Hartz Kaplers (Denmark, 2006)
La antena
(The Aerial) by Esteban Sapir (Argentina, 2007) - HBF
Boli li?
- Prvata balkanska Dogma (Does It Hurt? - The First Balkan Dogma) by Aneta Lesnikovska (Macedonia/Netherlands, 2006)
Ex Drummer
by Koen Mortier (Belgium/Netherlands/Italy/France, 2007)
La fine del mare
by Nora Hoppe (Germany/Italy/France, 2007)
La marea
(Tides) by Diego Martinez Vignatti (Belgium, 2007)
Die Unerzogenen
(The Unpolished) by      Pia Marais (Germany, 2007)
Yo
(Me) by Rafa Cortés (Spain, 2007)
 
Cinema of the Future: Sturm und Drang
Autohystoria
by Raya Martin (Philippines, 2007)
Balikbayan Box
by Ramon Mes, De Guzman & Noel Montano (Philippines, 2007) - HBF
Una ballata bianca
(A White Ballad) by Stefano Odoardi (Italy/Netherlands, 2007)
Build a Ship, Sail to Sadness
by Laurin Federlein (United Kingdom, 2007)
Chalanggai
(Dancing Bells) by Deepak Kumaran Menon (Malaysia, 2007) - HBF
The Elephant and the Sea
by Woo Ming Jin (Malaysia, 2007) - HBF
Immer nie am Meer
(Forever Never Anywhere) by Antonin Svoboda (Austria, 2007)
Inzeyen – Malina
(Inzeyen - Sweet Delight) by Vladimir Sivkov (Russia, 2007)
Cu va chim se se
(Owl and the Sparrow) by Stephane Gauger (USA/Vietnam, 2007)
Foreldrar
(Parents) by Ragnar Bragason (Iceland, 2007)
Ju zi chen tu
(Raised from Dust) by Gan Xiao'er (China, 2007) - HBF
El tiempo que se queda
(The Time That Rests) by José Luis Torres Leiva (Chile, 2007)
Weed
by Wang Liren (China, 2007) - HBF
 
Cinema of the World: Time & Tide
Als een vlieg naar de vlam
(As a Fly Drawn to the Flame) by BarBara Hanlo (Netherlands, 2007)
U reki
(At the River) by Eva Neymann (Ukraine, 2007) - HBF
Hamlet
by Aleksandar Rajkovic (Serbia, 2007)
Kaishuiyaotang, guniangyaozhuang
(I Want to Dance) by Hu Shu (China, 2007)
Miehen työ
(A Man's Job) by Aleksi Salmenperä (Finland, 2007)
The Mark of Cain
by Marc Munden (United Kingdom, 2007)
Swopnodanay
(On the Wings of Dreams) by Golam Rabbany Biplob (Bangladesh, 2007)
Operation Filmmaker
by Nina Davenport (USA, 2007)
Iskwaterpangk
(Squatterpunk) by Khavn (Philippines, 2007)
Tussen hemel en aarde
(Between heaven and earth) by Frank van den Engel & Masja Novikova (Netherlands, 2007)
Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan
(Why Didn't Anybody Tell Me It Would Become This Bad in Afghanistan) by Cyrus Frisch (Netherlands, 2007)
Shoonya
(Zero Zone) by Arindam Mitra (India, 2007)
 
Maestros: Kings & Aces
Abandoned House
by James Herbert (USA/Italy, 2007)
Ararat - Fourteen Views
by Don Askarian (Armenia/Netherlands/Germany, 2007) - HBF
Bakushi
by Hiroki Ryuichi (Japan, 2007)
 
Cinema Regained
Fragments of Cinema and Philosophy
(Schegge di cinema e filosofia) by Enrico Ghezzi, Ciro Giorgini & Stefano Francia di Celle (Italy, 2007)
In the Shadow of the Light
by Sarah Payton & Chris Teerink (Netherlands/USA, 2007)
 
Rotterdämmerung
Freesia
(Freesia -Bullet over Tears-) by Kumakiri Kazuyoshi (Japan, 2007)
Viva
by             Anna Biller (USA, 2007)
 
Music Please!
The Old Weird America: Harry Smith's Anthology of American Folk Music
by Rani Singh (USA, 2007)
 
Still 16
1, 2, 3, Whiteout
by James June Schneider (France/USA, 2007)
 
 
IFFR 2007 internationale premičres
 
VPRO Tiger Awards Competitie
Baixio das bestas
(Bog of Beasts) by Claudio Assis (Brazil, 2006)
Jin tian de yu ze me yang?
(How Is Your Fish Today?) by Guo Xiaolu (China/United Kingdom, 2006)
Ju-yon-sai
(Fourteen) by Hirosue Hiromasa (Japan, 2006)
Rock'n'Roll Never Dies
by Juha Koiranen (Finland, 2006)
 
Cinema of the Future: Sturm und Drang
Les hommes
(Man On Land) by Ariane Michel (France, 2006)
Mama i tata
(Mum 'n' Dad) by Faruk Loncarevic (Bosnia and Herzegovina, 2006)
Matsugane ransha jiken
(The Matsugane Potshot Affair) by Yamashita Nobuhiro (Japan, 2006) – CineMart
Real Online
(Ching teng jou hsien shih) by John Hsu (Taiwan, 2005)
The Killing of John Lennon
by Andrew Piddington (United Kingdom, 2006)
 
Cinema of the World: Time & Tide
Ajde, dan... prodji...
(Slow Days) by Matija Klukovic (Croatia, 2006)
Bellavista
by Peter Schreiner (Austria, 2006)
Mischief Night
by Penny Woolcock (United Kingdom, 2006)
Strawberry Shortcakes
by Yazaki Hitoshi (Japan, 2006)
Xi Gan Dao (Western Trunk Line)
by Li Jixian (China/Japan, 2006)
 
Maestros: Kings & Aces
Heremias
- Unang Aklat: Ang Alamat ng Prinsesang Bayawak (Heremias - Book One: The Legend of the Lizard Princess) by Lav Diaz (Philippines, 2006) - HBF
M by Hiroki Ryuichi (Japan, 2006)
 
Cinema Regained
Hunt Angels
by Alec Morgan (Australia, 2006)
Two Wrenching Departures
by Ken Jacobs (USA, 2006)
 
Rotterdämmerung
Aachi wa Ssipak
(Aachi & Ssipak) by Joe Bum-Jin (South Korea, 2006)
 
Images >From a Region
Bil'in habibti
(Bil'in My Love) by Shai Carmeli Pollak (Israel, 2006)
Edmond yakiri
(Dear Edmond) by Amit Goren (Israel, 2006)
Ha'ulpan
(A Hebrew Lesson) by David Ofek & Ron Rotem (Israel, 2006)
 
Still 16
Lay Down Tracks
by Brigid McCaffrey & Danielle Lombardi (USA/Bolivia/Morocco/Sri Lanka, 2006)
 
 
 
IFFR 2007 Europese premičres
 
VPRO Tiger Awards Competitie
Bunny Chow
by John Barker (South Africa, 2006)
Love Conquers All
by Tan Chui Mui (Malaysia, 2006) - HBF
Chelovek bezvozvratny
(The Man of No Return) by Katya Grokhovskaya (Russia, 2006)
 
Cinema of the Future: Sturm Und Drang
Nian ni ru xi (Before We Fall in Love Again)
by James Lee (Malaysia, 2006) - HBF
Cover Boy... l'ultima rivoluzione
(Cover Boy... Last Revolution) by Carmine Amoroso (Italy, 2006)
Hayabusa
(Dog Days Dream) by Ichii Masahide (Japan, 2006)
Ane-eui aein-eul mannada
(Driving with My Wife's Lover) by Kim Tai-Sik (South Korea, 2006)
Eagle vs Shark
by Taika Waititi (New Zealand, 2007)
Eolgul eopnun geotdul
(Faceless Things) by Kim Kyung-Mook (South Korea, 2005)
Tokyo shikkakuby
(Lost in Tokyo) by Ikawa Kotaro (Japan, 2006)
Melanoma ahuvati
(Melanoma My Love) by David Ofek & Joseph Madmony (Israel, 2006)
Ling yi ban
(The Other Half) by Ying Liang (China, 2006) - HBF
Ors el dhib
(Tender is the Wolf) by Jilani Saadi (Tunisia, 2006)
 
Cinema of the World: Time & Tide
American Combatant
by Charles Libin (USA, 2006)
Antonia
by Tata Amaral (Brazil, 2006) - HBF
Gubra
(Anxiety) by Yasmin Ahmad (Malaysia, 2006)
Parinawa la ghobar
(Crossing the Dust) by Shawkat Amin Korki (Iraq, 2006)
Nirontor
(Forever Flows) by Abu Sayeed (Bangladesh, 2006)
Made in Korea: Een enkeltje Seoul-Amsterdam?
(Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam?) by In-Soo Radstake (Netherlands, 2006)
Manufactured Landscapes
by Jennifer Baichwal (Canada, 2006)
Park
by Kurt Voelker (USA, 2006)
Sankara
by Prasanna Jayakody (Sri Lanka, 2006)
Co slonko widzialo
(What Sun Has Seen) by Michal Rosa (Poland, 2006)
 
Maestros: Kings & Aces
Nayi neralu
(In the Shadow of the Dog) by Girish Kasaravalli (India, 2006)
Rescue Dawn
by Werner Herzog (USA, 2006)
 
Cinema Regained
Murch
by Edie Ichioka & David Ichioka (USA, 2006)
No Place Like Home
by Perry Henzell (Jamaica/USA, 2006)
 
Rotterdämmerung
The Last Winter
by Larry Fessenden (USA/Iceland, 2006)
Ye-ui-up-nun-gut-deul
(No Mercy for the Rude) by Park Chul-Hee (South Korea, 2006)
 
Images from a Region
Ha'bitchonim (HotHouse) by Shimon Dotan (Israel, 2006)
 
Actrice Maria Kraakman (Guernsey) maakt deel uit van de jury die de winnaars van de Tiger Awards kiest.
Dat heeft het International Film Festival Rotterdam (IFFR) maandag gemeld. De winnaars van de filmprijs
worden 2 februari bekendgemaakt.
De overige juryleden zijn de Portugese filmmaakster Teresa Villaverde, de Chinese filmmaker Lou Ye,
de Britse kunstenaar en filmmaker Isaac Julien en Piers Handling, directeur van het Toronto International Film Festival.
Voor de Tiger Awards zijn vijftien debuut- of tweede speelfilms geselecteerd.
In de jury voor de Tiger Awards voor korte films zit de Nederlandse kunstenaar Gijs Frieling.
De overige filmcritici zijn de Oostenrijkse filmmaker Peter Tscherkassky en de Amerikaanse mediakunstenaar,
theoreticus, curator en vertaler Keith Sanborn.
 

 

    

            

terug naar de specials