international filmfestival rotterdam 2006


 

Op deze pagina kunnen jullie mijn verslag vinden van het bezoek aan het festival tot nu toe...

 

34th International Film Festival Rotterdam
25 januari – 5 februari 2006

Ieder Jaar weer een moeilijke klus. Het programma is uit en dan is het zo'n enorm aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit jaar doe ik het iets rustiger aan wegens persoonlijke omstandigheden, dus wordt het nog moeilijker, maar tot nu toe ben ik niet ontevreden met mijn keuze!

Tot nu toe heb ik gezien hoe een wel heel erg nieuwsgierig Chileens meisje een tas vindt van een man. Daarnaast heb ik een vader gezien die als een soort ritueel bij een scheiding, zijn hand in de brand steekt. In weer een andere film is een psycho-analyticus  er van overtuigd dat wanneer er in de toiletpot na het doorspoelen, iets vreemds te gebeuren staat, en wat hebben in hemelsnaam Alice en Wonderland en the Birds van Hitchcock gemeen? Een Franse jonge vrouw raakt helemaal uit balans na een trip naar een Afrikaans land, en dit heeft weer allerlei gevolgen uiteraard. In de topper 'Me and You and Everyone We Know', van Miranda July, zien we twee verhaallijnen die door elkaar lopen. In 'Glue' worden twee jongens in de pubertijd wel heel erg intiem gevolgd. Op het nippertje dan 'Look Both Ways', een tip voor de laatste dag. De film start met een tragisch ongeluk en dit blijft als een lijn door de film lopen. Toch is het geen zware film, maar eigenlijk verplichte kost. Dat geldt zeker voor de publiekswinnaar: 'Eden'. Hier wordt serveerster Eden verliefd op de kookkunsten van een introverte meesterchef. 

De films die ik heb gezien ga ik recenseren in de loop van de tijd, dus die duiken vanzelf op. Een tip is dan de film die nu al wordt vertoond: Me Myself and Everyone We Know.

Dit jaar was er een kleiner aanbod en ook miste ik grote namen, die je wat houvast geven. Ik ben op mijn instinct afgegaan en dat bleek prima in orde. Het is jammer dat sommige films geen distributeur gaan vinden. Ik heb goede hoop voor 'Play' en 'Look Both Ways'. Deze laatste omdat de film in eigen land, Australië, flink wat prijzen weghaalde. Ik heb trouwens nog nooit zoveel moeite gedaan een film te zien als voor deze film! De publieksprijswinnaar is uiteraard verzekerd van een distributeur. Ik heb dit jaar gekozen voor films met publiek in tegenstelling tot voorafgaande jaren de persvoorstellingen. Het geeft toch een extra dimensie en mogelijkheid tot Q & A.

De Feiten:


Het 35e International Film Festival Rotterdam heeft een gelijk aantal bezoekers getrokken ten opzichte van de editie in 2005. De organisatie noteerde 358.000 bezoeken aan de films, tentoonstellingen, debatten, talkshows en andere festivalevenementen. Zondag 5 februari 2006 besloot het festival met de Volkskrantdag. Samen met het Holland Festival organiseert het festival een zomereditie van donderdag 15 tot en met zondag 18 juni 2006. Het 36e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van woensdag 24 januari tot en met zondag 4 februari 2007.

De Tiscali Publieksprijs ging dit jaar naar Michael Hofmann, regisseur van de Duitse productie EDEN.
EDEN wordt later dit jaar in Nederlands uitgebracht door Cinemien Film & Video Distributie.

Vrijdagavond 3 februari 2006 werden de VPRO Tiger Awards toegekend aan de filmmakers Han Jie voor WALKING ON THE WILD SIDE, Manuel Nieto Zas met LA PERRERA en Kelly Reichardt met OLD JOY; de winnaars van de Tiger Awards voor korte film zijn BEGINNINGS van Roy Villevoye en de animatiefilms RABBIT van Run Wrake en WHO I AM AND WHAT I WANT van David Shrigley & Chris Shepherd. De Tiger Awards Competitie voor korte film wordt gesponsord door Binger Film Lab. De KNF Award ging naar LOOK BOTH WAYS van Sarah Watt, de winnaar van de FIPRESCI Award 2006 is MADEINUSA van Claudia Llosa.

Niet alleen de winnaars van de VPRO Tiger Awards Competitie werden goed gewaardeerd door de nationale en internationale pers en publiek. GLUE, de debuutfilm van de jonge Argentijnse regisseur Alexis Dos Santos, kon op grote belangstelling van festivals en distributeurs rekenen.


Na het succesvolle retrospectief van de Japanse filmer Nagasaki Shunichi is er grote belangstelling om zijn werk ook elders te vertonen.
Nagasaki’s veelbesproken film HEART BEATING IN THE DARK opende het festival en daarmee ook twaalf dagen van levendige discussies, druk bezochte debatten en levendige publieke gesprekken na de filmvoorstellingen.

Het festival is tevreden over de organisatie van de kaartverkoop. Nadat besloten was dit jaar geen kaartjes via internet te verkopen, en de telefoon en kassacapaciteit uit te breiden, waren er nauwelijks wachttijden of technische problemen.
Er waren dit jaar beduidend minder films geprogrammeerd die voor aanvang van het festival reeds distributie in Nederland hadden gevonden. Ook het totaal aantal films was teruggebracht, evenals het aantal filmvertoningen. Bij de als vanouds grote opkomst van publiek en gasten, leidde dit tot een enigszins hogere zaalbezetting.

De Film Office, een nieuwe inititatief van het IFFR, meldde in haar eerste jaar een grote toeloop van jonge filmmakers en producenten. Deze unieke service voor aanwezige filmmakers biedt gratis expertise, legt contacten en bemiddelt op het gebied van sales, productie, distributie en festivals.

De nieuwe, geconcentreerde presentatie van het kortefilmprogramma,
Short: As Long as it Takes, werd door zowel regisseurs als publiek een belangrijke verbetering genoemd. Vijf dagen lang was theater Lantaren/Venster dé ontmoetingsplek van kortefilmmakers uit alle hoeken van de wereld. De winnaars van de One Take Competition (georganiseerd in samenwerking met de NPS) zijn nog te zien op de nieuwe website Xtra Small (www.cinema.nl/xtrasmall).

Het televisiekanaal van Exploding Television
(www.explodingtelevision.net) trok tot nu toe 15000 verschillende kijkers. De producties van de vijf programma-teams zijn na het festival nog een jaar lang te bekijken. Ook andere festivalevenementen zoals de Late Night Talkshow zijn nog te bekijken via www.filmfestivalrotterdam.com.

 

 

    

            

terug naar de specials