zus en zo


 

Zus en Zo, van regisseur Paula van der Oest (2002)

Drie zussen proberen het voorgenomen huwelijk van broerlief te voorkomen, zodat hij er niet met de erfenis vandoor gaat. Dit is in het kort de strekking van dit grappige verhaal.    

De zusjes Sonja (Monic Hendrickx), Wanda (Anneke Blok) en Michelle (Sylvia Poorta) lopen de deur niet plat bij elkaar en zijn ook allemaal verschillende type mensen. De een heeft het huis vol met voedselpakketten voor de derde wereld, de ander worstelt met een artikel voor een damesblad en de derde is kunstenares en verzamelt onder andere sperma van diverse heren voor haar tentoonstelling. Hè, wat? Juist ja!

Enfin, moederlief krijgt een brief van haar zoon Nino (Jacob Derwig) waarin de huwelijksplannen staan aangekondigd. Nino, zo staat er te lezen wil gaan trouwen met Bo (Halina Reijn). En Bo is een vrouw ( en wat voor één!). De voelsprieten van de zussen staan nu op scherp, want hun broer Nino is gewoon een nicht die verliefd is op een televisiekok. Dus hier zal wel een luchtje aanzitten... De zussen vermoeden dat het Nino en Bo is om de erfenis van wijlen papa. Die erfenis bestaat uit een hotel in Portugal waar de familie vroeger met grote regelmaat kwam en dus een onderdeel is geworden van de jeugd van de vrouwen. Nino zal het hotel waarschijnlijk onmiddellijk gaan verpatsen en het geld opstrijken. En dit vermoeden blijkt juist! 

De zussen zullen dus alle zeilen bij moeten zetten om dit te voorkomen. Hierbij wordt geen middel als 'grof' gezien... En zelfs de man van één van de vrouwen wordt ingezet... Of het de vrouwen lukt moet u zelf maar gaan bekijken!

Goede Nederlandse film met veel bekende gezichten. Anneke Blok zagen we al in 'Familie' in een mooie rol. In deze film is haar rol nog excentrieker te noemen. Ook de rol van Bo, gespeeld door Halina Reijn wordt heel krachtig neergezet. Ik moest veel aan ' Familie' denken, maar toch gaat deze film haar eigen koers. De ontknoping is natuurlijk voorspelbaar, maar daar gaat het de regisseur ook niet om, denk ik. Het verhaal naar de ontknoping toe, daar gaat het om. Hoe gaan deze zussen met elkaar om? Ik heb genoten!

 

 terug naar de vorige pagina