yasmin


 

Yasmin, van Kenneth Glenaan (2004)

Film over de impact van 9/11 op een jonge Pakistaanse vrouw uit de 2e generatie en haar familie, die iets van haar leven probeert te maken.

Yasmin ( Archie Panjabi ) is een kameleon. Thuis is de perfecte moslimvrouw ( nou ja, perfect...ze doet haar best ) en als ze in haar Golf GTI buiten de stadsgrenzen komt, verkleedt ze zich in een moderne Engelse vrouw ( hoge hakken, topje, jeans ). Ze werkt als sociaal werker op een taxibus. Op haar werk doet ze het lekker; ze is net employee van de maand gekozen. Thuis gaat het wat minder soepel, want haar vader heeft haar aan een Pakistaanse neef gekoppeld en de simpele ziel woont bij haar in huis. Getooid in Pakistaanse klederdracht doet hij zijn ding. Yasmin vindt het maar niets en diverse malen staat ze bij haar vader op de stoep om uitleg te vragen. Waarom? Traditie. De familie wil het zo. Maar ja, we zitten hier duizenden kilometers verder en Yasmin wil gewoon haar eigen leven leven, zonder die maffe Pakistaan. Ze duldt hem tot de termijn over is en ze van hem kan scheiden.

Maar dan vliegen er op tv ineens twee grote kantoorgebouwen in de brand en is er een hoop geschreeuw en verandert de wereld. Yasmin en de hele straat kan het niet geloven. En dan van de een op de andere dag zijn de mensen anders; als door de bliksem getroffen. Wie is Osama? Vraagt ze op haar werk als onder haar foto een baard is getekend met de naam Yasmin loves Osama. Al haar collega's willen niets meer met haar te doen hebben. Pakistaanse mensen worden voor rotte vis uitgemaakt door jongeren. Een Engelse oude dame zegt dat ze zich schaamt. Sorry ! En dan komen er ineens een heleboel gewapende politiemensen haar huis binnen en halen alles overhoop. Yasmin moet mee. Haar man moet mee. Waarom? Dat weet de politie eigenlijk ook niet. Yasmin komt vrij, maar haar echtgenoot houden ze binnen. Ze gaan uitzoeken waarom hij die telefoontjes naar Pakistan heeft gemaakt. Yasmin is eerst nog boos. Is hij nu helemaal besodemietert! Zolang naar Pakistan bellen ! Het wordt allemaal nog erger en Yasmin kiest voor veiligheid en dat is haar geloof.

Deze zeer intense en realistische film heb ik nu zo'n drie keer gezien en iedere keer weer laat hij me verbijsterd achter! Je zou zeggen geen wonder dat veel jongeren zich na 11 september aan hebben gesloten bij fundamentalistische groeperingen ! Yasmin en met haar nog veel meer vrouwen natuurlijk wil gewoon haar leven leven, maar door de aanslag in New York worden alle moslims over een kam geschoren. De Britten en veel andere landen waren behoorlijk in paniek en flink de weg kwijt daarna. In blinde paniek werden overal in Engeland mensen opgepakt. En waarom? Angst, voor wat? De Britten zagen ineens overal terroristen in spee en besloten ze net als in de Verenigde Staten maar op te pakken. En de grote razzia's werden natuurlijk breed uitgemeten door de media, dus de gewone Brit kon niets anders denken. De president van de USA zegt het, dan zal het wel waar zijn. Ongelofelijk ! Dus wil je weten waarom er na 11 september 2001 ineens meer vrouwen met hoofddoek zijn gaan lopen....en meer fundamentalisten zijn gekomen...bekijk dan deze film !

De Britten vonden het geen goede film ( goh, wat raar ! ) en hij is ook niet vertoond in de bioscoop aldaar. Buiten Groot Brittannie heeft de films wel degelijk prijzen gewonnen en hebben regisseur Glenaan en scenarioschrijver Simon Beaufoy krediet gekregen voor hun meesterwerk.

 

 terug naar de vorige pagina