what dreams may come


 

What Dreams May Come, van regisseur Vincent Ward (1998)

Wanneer Annie na haar kinderen ook nog haar man verliest, wordt het haar teveel en ze pleegt zelfmoord. Chris is in de hemel terechtgekomen en gaat op zoek naar zijn Annie, maar die is niet in de hemel. We krijgen een indrukwekkende zoektocht van een man naar zijn vrouw, maar dat het niet gemakkelijk wordt, is duidelijk.

Annie ( Annabella Sciorra) en Chris ( Robin Williams) zijn getrouwd, hebben allebei een leuke baan,kinderen en zijn hartstikke gelukkig. Dan slaat het noodlot toe. Allereerst raken hun kinderen betrokken bij een auto-ongeluk en overleven het niet. Het jonge echtpaar is er kapot van. Vier jaar later als Chris bezig is met een patientje, belt zijn vrouw hem op. Ze heeft een probleempje en Chris biedt aan het op te lossen. Als hij 's avonds in de auto naar huis rijdt, ziet hij dat er iets vreselijks gebeurd is in een tunnel. Hij stapt uit en probeert de helpende hand te bieden, maar helaas voor hem vliegt een auto hem tegemoet en hij raakt zwaargewond. In het ziekenhuis overlijdt hij.

Kort rolletje, denk je dan. Maar nee, het gaat verder. Chris ontwaakt in de hemel, dat wil zeggen in het schilderij dat Annie voor hem heeft gemaakt. Hij wordt opgevangen door Albert, een leuke rol van Cuba Gooding Jr., die hem moet gaan wijsmaken wat er aan de hand is. Chris kan niet geloven dat hij dood is en verzet zich met alle macht tegen deze gedachte. Dit zorgt ervoor dat hij dingen niet ziet. Maar zijn kracht en doorzettingsvermogen nemen toe en zorgen ervoor dat hij zijn hond en zijn kinderen terugziet.

Zijn vrouw is in een kliniek beland en legt de hand aan haarzelf. Mooi denkt Chris nu, want dan zijn ze eindelijk weer samen. Weer mis, want Annie heeft haar eigen leven genomen en daar gelden weer andere regels voor. Chris is vastbesloten om zijn vrouw terug te vinden en te halen. Dat hij dit niet alleen kan, realiseert hij zich en ze roepen de hulp in van een 'tracker', iemand die signalen opvangt. ( mooie rol van Max von Sydow)

Wanneer Chris zijn vrouw terug vindt, kan hij zijn ogen niet geloven, maar hij blijft ervan overtuigd dat hij haar vertrouwen kan winnen...

Gisteren op televisie bekeken. Een mooie aangrijpende film met prachtige beelden en effecten. Over dit thema zijn natuurlijk meer films gemaakt en in eerste instantie denk je niet aan Robin Williams, maar hij speelt heel goed. In deze film kun je zomaar in een schilderij rondstappen en als je maar wilt, kun je alles maken en doen. Fantasierijk, kleurig en fascinerend kijkspel. Zowel hemel als hel worden zeer indrukwekkend weergegeven. Mooie uitspraak: "als jouw realiteit de jouwe wordt, kun je gek worden". Ik vond het een mooie film!

  terug naar de vorige pagina