walk the line


 

Walk The Line, van James Mangold (2005)

Levensverhaal van de zanger Johnny Cash, die ondanks zijn nare kindertijd, drugsverslaving - en de verleidingen die bij de sterrenstatus hoorden, uit is gegroeid tot een icoon in zijn tijd.

We maken kennis met J.R en zijn Jack en zien de verhoudingen in het gezin Cash. Zijn jeugd speelt zich af in de Grote Depressie. J.R en Jack zijn heel erg close. Samen luisteren ze naar de radio. Het komt dan ook als een enorme klap als in 1944 Jack sterft aan de verwondingen van een ongeluk met een zaagmachine. Pa Cash heeft nooit een hoge pet opgehad van J.R. en geeft hem ook de schuld van de dood van Jack.

Als J.R. oud genoeg is mag hij het leger in en wordt in Duitsland gestationeerd. Hier krijgt hij inspiratie door een film en schrijft een song: "Folsom Prison Blues".   Thuis trouwt hij en probeert als koopman aan de bak te komen. Het wordt snel duidelijk dat dit het niet is en als hij bij de Sun Studio's van Sam Philips in Memphis de kans krijgt een liedje op te nemen, breekt Cash door. Goede scène als Cash het lied opneemt en Philips hem aanspoort er meer gevoel in te leggen. Zo wordt de Cash-sound ontwikkeld.

Snel worden er tours door de USA georganiseerd en maakt hij kennis met Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis en June Carter. J.R. is al heel lang fan van June Carter, die een sterke persoonlijkheid heeft en countrysongs zingt.  Er ontstaat een bijzondere spanning tussen de twee.

Dan begint het touren zijn tol op te eisen. Het gaat op alle fronten fout en J.R. zijn huwelijk staat op springen en hij gaat aan de amfetaminen...

Prachtige film met twee supersterren in de hoofdrollen ( Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon ) die ook alle songs zelf uitvoeren. Ik heb zelfs op sommige websites zien staan dat deze vertolkingen beter zijn dan de originele, maar dat kan natuurlijk niet! Een must voor de filmliefhebber, een must voor de muziekliefhebber, want de soundtrack is geweldig ! Ok, een klein puntje kritiek dan. Ik als Jerry Lee Lewis fan had het leuk gevonden als ze een karakter hadden gevonden die er iets meer in had gelegd, maar de film gaat natuurlijk om Johnny R Cash.

 

  terug naar de vorige pagina