volver


 

Volver, van regisseur Pedro Almodovar (2006)

Een intrigerend en levendig verhaal over drie generaties vrouwen die ondanks veel ellende, toch er alles aan doen overeind te blijven en door te gaan met het gewone leven.

 

In de openingsscène zien we vrouwen die de graven van hun overleden echtgenotes schoonhouden, in het dorpje La Mancha, Spanje. De snijdende wind blaast alles weer door elkaar, maar de vrouwen gaan gewoon door.

Raimundo ( Penélope Cruz ) werkt als schoonmaakster op een luchthaven. Ze heeft een man en een puber dochter, Paula. Met haar zuster, Sole (Lola Duenas), en tante is er een hechte band. Wanneer Paula haar opwacht nadat ze uit de bus stapt, wacht haar thuis een onaangename verrassing.

 

Zoals het een moeder betaamt, lost ze het op. Haar zuster woont in Madrid en heeft een soort van illegale kapsalon. De vrouwen worden geconfronteerd met de dood van een tante, die altijd veel voor hun heeft betekend. Tijdens hun laatste bezoek waren er toch wel vreemde zaken, want hoe kan tante die een bril had met jampotglazen en heel slecht ter been is, nog voor zichzelf zorgen? In het kleine dorp wordt gezegd dat de moeder van Raimundo en Sole is verschenen....

 

Nu is moeder Irene overleden in een brand, jaren geleden. Dus dat kan niet, maar er komen steeds meer aanwijzingen dat er meer aan de hand is en dat is zeker een reden om deze leuke, maar échte vertelling over drie generaties vrouwen te gaan bekijken.

 

Echt in de zin van dat wat je in een soap ziet, niet écht is. Bij films van Almodovar is het wel écht; althans iedereen doet heel erg zijn best om het er zo écht mogelijk te laten uitzien. Zo zien we de vrouwen niet alleen als mooie vrouwen, maar ook krachtige vrouwen, die hun handen uit de mouwen steken, ze regelen alles, zijn complex en delen hun verdriet met elkaar. Mannen zijn in deze film slechts figuranten. Het draait in deze Almodovar om de vrouwen. De film heeft al aardig wat prijzen weggehaald in Warschau, tijdens de European Film Awards en is zeker kandidaat voor de Oscars.

 

  terug naar de vorige pagina