vier minuten


 

Vier Minuten, van regisseur Chris Kraus (2006)

De botsing van een oude pianolerares in een vrouwengevangenis met een nieuwe gevangene leidt tot boeiende momenten en inzichten bij beide vrouwen.

Hannah Hertzsprung, speelt de nieuwe gevangene die een moord zou hebben gepleegd en daardoor in de vrouwengevangenis is terecht gekomen. De film zet in met een gruwelijk moment: een medegevangene heeft zelfmoord gepleegd. Jenny von Leuben komt zeer koel en gelaten over, want ze pikt nog even een sigaretje uit de zak van de vrouw die daar hangt te bungelen, voordat ze op de alarmbel drukt.

Aan de andere kant maakt Traude Kruger ( Monica Bleibtreu ) zich klaar voor de pianolessen met de nieuwe vleugel. Zij zit hier al een hele tijd en is behoorlijk verbitterd. Jenny is niet alleen een wonderkind op de piano, maar ook een vrouw met behoorlijk wat agressie. Wanneer de twee elkaar 'ontmoeten', maakt de oude vrouw duidelijk dat het haar om het spel gaat en niet om de mensen. De toon is gezet.

Langzamerhand leren de twee vrouwen elkaar beter kennen en krijgen wij als toeschouwer ook meer te zien over het leven van Traude Kruger. Ondertussen slaat de jonge temperamentvolle of is het gefrustreerde? Jenny een bewaker knock-out en maakt ze het zichzelf ontzettend moeilijk. Traude Kruger probeert Jenny klaar te stomen voor een grote wedstrijd en daar heeft ze een harde dobber aan. Naarmate de wedstrijd nadert, ontdooit de koele Traude en wordt Jenny rustiger, of toch niet?

Het verhaal gaat overduidelijk over de twee vrouwen, die ondanks hun leeftijd veel gemeen hebben en allebei nog een en ander te verwerken hebben. De film speelt grotendeels in de gymzaal af waar de piano staat en maakt dat we er dicht bovenop zitten. De oude vrouw ontdooit een beetje en dat is leuk om te zien, maar verder geen lachen in de deze serieuze film. De rest van de acteurs zijn eigenlijk figuranten. We krijgen een beeld van hoe het er aan toegaat in een vrouwengevangenis, maar dat is niet de hoofdzaak. Mooie muziek met een verpletterende finale !

Oh ja, ook een mooie film, maar geen hoogvlieger !

 terug naar de vorige pagina