vet hard


 

Vet Hard, van regisseur Tim Oliehoek (2005)

Na een mislukte bankoverval verdwijnt snackbarhouder Bennie voor vijf jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt wachten hem twee verrassingen: zijn pleegvader, Mast, ligt op sterven en hij krijgt te horen dat die een échte zoon heeft. Nadat Koen is bevrijd uit de gevangenis in Luik, besluiten beiden om geld te regelen voor een nieuwe lever voor hun vader.

Bennie ( Jack Wouterse ) heeft een bankoverval gepland samen met Milo, een keiharde misdadiger. De overval mislukt en Bennie draait de gevangenis in voor vijf jaar. Bennie zit dus behoorlijk in de schuld als hij weer vrijkomt, dus moet hij nog één klus klaren.

Intussen gaat het niet zo lekker met Mast ( Jaak van Assche ), de pleegvader van Mast. Hij zal het alleen halen als hij een nieuwe lever krijgt. Dan vertelt hij Bennie ook nog eventjes over Koen, de échte zoon van Mast. Koen ( Kurt Rogiers) heeft ook één en ander op zijn kerfstok want hij vertoeft in de meest zwaarbewaakte gevangenis van België. Al snel wordt duidelijk dat het niet alleen winkeldiefstalletjes waren! Bennie gaat samen met zijn kompanen, Peter en Martin ( twee hele goede rollen van Cas Jansen en Johnny de Mol ), Koen bevrijden. Het gaat allemaal redelijk volgens plan en terug in Nederland besluit Koen dat hij zijn vader gaat helpen. Er volgt een impulsieve bankoverval, waar Dennie hem te hulp schiet en waar ze in aanraking komen met de suïcidale Katia. Het geld voor de bankoverval is niet genoeg en in een poging dit bij een bokswedstrijd te verdriedubbelen mislukt met vlag en wimpel. De enige manier om Mast nog te helpen is een overval op een geldtransport, maar ook hier loopt het niet helemaal volgens plan!

Eindelijk weer een goede actiefilm uit Nederland! De film, gedragen door Jack Wouterse, is gebaseerd op een Deense film van een aantal jaren geleden en de regisseur heeft hem aangepast naar Nederlandse maatstaven. Volgens mij is dat uitstekend gelukt, want ik heb me prima vermaakt. De film deed me denken aan de 'Comedy Capers' van weleer. Dennie is vet ( "ik ben niet dik") en blij vlagen snoeihard, maar het mag allemaal, want hij is het type "ruwe bolster, blanke pit". Het verhaal is leuk, de humor zwart en de actie keihard!

Er doen behoorlijk wat bekende personages in mee. Zo is deze keer Chazia Mourali, de 'zwakste schakel'! Pornoactrice Kim Holland, krijgt een flinke beuk van Dennie. Estelle Gullit eindigt haar leven als onderdeel van een ambulance en filmcriticus Jac. Goderie komt er ook niet zo lekker vanaf. Leuk ook gevonden dat Bennie gek is van muziek van George Baker in het bijzonder het liedje 'Una Paloma Blanca' is veelvuldig te horen en voor de aftitelsong heeft George Baker het nummer opnieuw mee naar de studio genomen! Een enorm goede en hilarische rol is er voor Peter van den Begin, als "Vuk". Ben je een beetje actiefilmfan en houd je ook van humor zoals die in slapsticks wordt gebruikt, dan is dit je film!

  terug naar de vorige pagina