verder dan de maan


 

Verder dan de Maan, van regisseur Stijn Coninx (2003).

Plattelands drama over ontwikkelingen die mensen die mensen voorbij gaan en gelovigen die op de proef worden gesteld.

Het is 1969 en de eerste maanlanding zit eraan te komen. Er gaan werkelijk mensen op de maan lopen! Het gezin Werner met Pa ( geweldige rol van Huub Stapel) en Ma ( Johanna TerSteege) probeert zich overeind te houden en heeft zo haar eigen problemen. De diepgelovige boer Mees gelooft dat alles een betekenis van God is: "God heeft met alles een bedoeling". Zelf neemt hij het niet zo nauw en zo gauw het hem te moeilijk wordt grijpt hij naar de fles.

Het is een bekend feit in het gezin. Papa is al wat keertjes naar Frankrijk geweest, want zo heet het dan. Iedere keer als hij dan weer nuchter is koopt hij een cadeautje voor zijn kindertjes. En dat zijn er inmiddels ook al aardig wat, want "laat de liefde uw wapen zijn".  Dan hebben we nog de negenjarige Caro die voor haar eerste communie staat. Caro begrijpt het ook allemaal niet en vraagt vader en moeder letterlijk de oren van het hoofd. Want waarom gaan er mensen naar de maan? Waarom kunnen andere kinderen wl zwemmen? Waarom is haar tante zo heel anders als haar moeder?

Het kleintje vindt weinig gehoor bij haar ouders en is blij als ze af en toe even met haar tante mee mag. Ze maakt haar eigen wereldje, compleet met eigen ritueeltjes.

Als dan de dag is aangebroken van de communie gebeurt er iets dat misschien al veel eerder had moeten gebeuren....

Sterk boerendrama waar met gemengde gevoelens over gesproken is. Zo'n gemengde gevoelens dat de regisseur heeft besloten er een stuk uit te knippen en de film iets heeft aangepast. De muziek van Hennie Vrienten klinkt er lekker bij en ik vond het een mooie film, die je vreemd genoeg in zijn simpelheid toch tot nadenken zette. Want, zoals vader Mees zegt: iedereen heeft zijn eigen duiveltje te overwinnen. Voor Mees is het de drank, voor Caro bijvoorbeeld de watervrees.

Is dit niet iets dat nog steeds geldt. Als je niet de straat durft over te steken, kom je nooit aan de overkant? Heb je een probleem dan moet je er zelf iets mee doen! Het hoeft niet altijd zo diepzinnig te zijn toch?

  terug naar de vorige pagina