verborgen gebreken


 

Verborgen Gebreken, van regisseur Paula van der Oest (2004)

De film vertelt het verhaal van de bejaarde eenzame Agnes ( Henny Orri), die op weg gaat naar haar familiehuis op het Schotse eiland Mull, om de as van haar overleden broer uit te strooien.

Onderweg naar het familiehuis ontdekt ze twee ‘verstekelingen’ op haar achterbank. Het zijn de tienjarige Chris en haar jongere broertje, die op de vlucht blijken te zijn voor een gruwelijk geheim.

Op het begin zien we een meisje in een vaag beeld een ladder opklimmen van een hooizolder, een flashback. Dan verplaatst het verhaal zich naar het heden. De oude Agnes haalt de urn op van haar wijlen broer Robert en rijdt ermee naar Schotland. Vervolgens zien we twee kinderen. Het meisje Chris (Priscilla Knetemann) komt haar broertje Tommie (Bram van den Hooven) te hulp als haar grote broer zich wil vergrijpen aan haar broertje. Normaal gesproken gaat Chris mee met Waldo, maar nu was zij er niet. De familie met Monic Hendrickx als moeder is op vakantie in Schotland. De volgende morgen gaan ze met de boot mee. Grote broer Waldo wil alleen naar Skye. Als hij afscheid wil nemen van zijn broertje en zusje en duidelijk maakt dat hun 'geheim' niet naar buiten mag komen, doet Chris iets impulsiefs.

Chris en Tommie vluchten de boot op en wachten niet op hun ouders. Ze komen terecht in de auto van Agnes, die nog een beetje in de war is, want ze wil de overblijfselen van haar broer uitstrooien op het eiland Mull, waar de familie een soort tweede huis heeft (gehad).

Aangekomen bij het huisje wordt meteen duidelijk dat er onenigheden zijn over de toekomst van het huis en Agnes ontdekt de verstekelingen. Chris denkt dat Agnes hen wil aangeven bij de politie en begint meteen te dreigen met weglopen. Agnes stelt haar gerust en zegt dat het goed is dat ze een nachtje blijven slapen en dan morgen wel verder zien...

Het wordt Agnes duidelijk dat er dingen zijn gebeurd bij de kinderen die niet door de beugel kunnen, maar ze maakt ook duidelijk dat hun ouders ongerust zijn. Langzamerhand groeit er een speciale band tussen de oude vrouw en de kinderen, totdat een stuk in de krant verschijnt over de oudere broer van de kinderen, Waldo.

Gaandeweg wordt ook duidelijk gemaakt door middel van flashbacks dat Agnes zo ook haar eigen verhaal heeft en dat haar broers en vooral haar schoonzus op zijn zachtst gezegd haar niet zo correct hebben behandeld. De grote vraag is natuurlijk wat doet Agnes. Geeft ze de kinderen aan bij de politie of niet? En hoe zit dat met de oude vrouw zelf?

Ik heb het boek niet gelezen, dus kan niet zeggen dat het boek beter was dan de film ( of andersom). Wel kan ik zeggen dat het een waardige slotfilm was van het festival en dat vooral de acteerprestaties van Henny Orri ( die al een tijd niet had gespeeld) en Priscilla Knetemann zeer goed waren. Het verhaal zelf geeft niet écht antwoorden. Het stipt onderwerpen als bijvoorbeeld incest wel aan en laat duidelijk zien dat de kinderen erdoor getekend zijn voor het leven, maar ik was zo benieuwd naar wat er zou gebeuren met...( maar dan verklap ik misschien iets belangrijks). De manier waarop de oude Agnes met de kinderen omgaat is wel heel gaaf, want zo'n oma zouden we allemaal wel willen! Dus gewoon maar gaan bekijken deze film!

 

  terug naar de vorige pagina