vanilla sky


 

Vanilla Sky, van regisseur Cameron Crowe (2001)

Het leven van de schatrijke playboy David Aames (Tom Cruise) verandert in een nachtmerrie wanneer hij na een auto-ongeluk in de gevangenis belandt op verdenking van moord.

Het zit iets ingewikkelder in elkaar natuurlijk. David Aames heeft het allemaal: eigenaar van een succesvol mannenblad, veel vrouwen om hem heen, genoeg geld om in te verdrinken etc. Wanneer hij begint te flirten met de vriendin van zijn beste vriend, Sofia, (Penelope Cruz) en met haar meegaat, wordt zijn eigen vriendin, Julie, ( Cameron Diaz) een tikkeltje jaloers. Zij stalkt hem en verlangt opheldering. David stapt bij haar in de auto en een paar minuten later rijdt zij zich met David van een brug af met hoge snelheid. Oeps! Gevolg, de vriendin dood en David zwaargewond en een misvormd gezicht. David probeert de draad weer op te pakken. Hij krijgt de beste chirurg in de stad en zijn gezicht ziet er weer keurig uit. Maar dan begint het allemaal een beetje door elkaar te lopen, want niet alleen is zijn uiterlijk, ook zijn innerlijk  geestelijk verminkt. David weet niet meer wat nu echt is en wat niet. Hij bevindt zich in een wereld vol nachtmerries en zinsbegoochelingen. Wordt er met hem een spelletje gespeeld, is het nu allemaal waar of niet? Gebeurt dit in zijn droom of is het werkelijkheid.

Al in het begin wordt er een hint gegeven, dat er sprake is in deze film van werkelijkheid versus droomwereld. De eerste keer dat David wakker wordt en in zijn auto stapt is er niemand in de stad. De tweede keer is het zelfde, maar nu is de stad gewoon normaal bevolkt...

Deze film is een zogenaamde remake van een art-house film ' Abre Los Ojos' , van Alejandro Aménabar. Tom Cruise wilde heel graag zijn eigen film maken met eigen ingrediënten, maar de regisseur weigerde ( en terecht!). Ik heb het origineel niet gezien, maar wil dat wel graag, want deze film heeft me wel nieuwsgierig gemaakt! Door het verhaal heen zien we hoe David zich met een masker in een psychiatrisch ziekenhuis bevindt met Kurt Russell als diens psychiater. Het verhaal wordt verteld door David aan de psychiater. Tenminste zijn beleving dan. Wanneer je dan denkt dat je er zelf een draai aan moet geven, komt de regisseur ineens met een sciencefictionachtige oplossing (à la 'Total Recall'). Ik had toen wel zoiets van hè, dat is nou jammer! Maar ja, het is een Amerikaanse film en die moeten verkopen! Al met al een mooie intrigerende film die ik nog wel eens wil bekijken op video, maar eerst het origineel!

Mooie vrouw trouwens die Penelope Cruz! Die ruil van mevrouw Kidman voor mevrouw Cruz is geen slechte geweest voor de heer Cruise! Ook Cameron Diaz speelt een goede rol als de jaloerse vriendin. Meestal zien we haar in simpele komedies, maar deze keer heeft haar personage veel meer inhoud.terug naar de vorige pagina