une nouvelle amie


 

Une Nouvelle Amie, van Francois Ozon  (2014)

Een jonge vrouw raakt in een depressie wanneer haar beste vriendin komt te overlijden en bloeit weer op als ze een geheim ontdekt .

De openingsscène is er een die er in hakt. Een jonge vrouw ligt in een doodskist. Heel mooi opgebaard in haar witte trouwjurk.

Vanaf hier wordt de kijker meegenomen naar de oorzaak en context. Claire en Laura zijn al hartsvriendinnen vanaf de lagere school. Ze delen al hun geheimen en sluiten een pact. Later als ze ouder worden en ze uitgaan, gaan ze samen uit. Wanneer Laura een vriendje krijgt, krijgt Claire ook een vriendje. Dan wordt Laura zwanger en ze overleeft de geboorte van haar dochtertje niet.

Claire is compleet de weg kwijt en wil niet te maken hebben met de man van haar vriendin, David. Die nu in zijn eentje zijn dochtertje op moet voeden. De man van Claire, Gilles is een sympathieke vent en laat haar. Claire op haar beurt besluit toch een kijkje te nemen bij David en dan komt ze erachter dat David wel een heel aparte manier heeft om te rouwen. Hij verkleed zich in de kleren van zijn overleden vrouw en geeft zo zijn dochtertje de fles.

Hier moet Claire toch even over nadenken. Eerst veroordeelt ze het, maar later ontstaat er een bijzondere band tussen David en haar. Maar wordt dit geaccepteerd door de omgeving? Wat zal haar man zeggen?

Ergens in de film wordt gezegd dat iedereen op zijn eigen manier een trauma of overlijden verwerkt. Daar zit wel de essentie van deze film. Ozon, de regisseur, oordeelt niet. Hij laat het alleen maar zien. Waarom mag David zijn verdriet niet verwerken in vrouwenkleren? En waarom mag Claire, David niet als nieuwe vriendin zien?  Net als in Jeune et Jolie, wordt er niet geoordeeld. Maar alleen vastgesteld, en wellicht uitgenodigd tot discussie. Mooie rol van Romain Duris en van Anaïs Demoustier gaan we vast meer horen. Ik vind het te kort door de bocht door de film af te doen als een verkleedpartijtje van de weduwnaar. Hier zit veel meer in! Ga maar kijken en oordeel zelf !

 

  terug naar de vorige pagina