under the skin


 

Under the Skin, van Jonathan Glazer (2013)

Een mooie vrouw rijdt 's avonds door de straten van Schotland om mannen te verleiden en ze mee te nemen naar haar huis.

De film begint met een enorm spectaculair geluid - en beeldeffect. Een oog of twee ogen. Dan zien we een motorrijder over de snelweg scheuren. Er wordt een lijk van een vrouw gevonden langs de weg en dat wordt meegenomen door de motorrijder. Eenmaal aangekomen in een soort pakhuis zien we dat haar 'pak' wordt aangetrokken door een ander wezen, dat wordt gespeeld door Scarlett Johansson.

Vervolgens zien we dat de inmiddels op en top vrouw in een bestelauto de straten van Schotland door rijdt op zoek naar mannen. Ze vraagt hen de weg. Ze volgt hen. Als de mannen ingaan op haar verleidingspogingen, worden ze meegenomen naar een oud huis. De vrouw begint langzaam vooruit te lopen en doet wat kledingstukken uit. Je ziet dat de mannen zichtbaar opgewonden worden en ook al hun kleren uittrekken.

Automatisch lopen de manenn haar achterna en ze zien niet dat ze ergens in verdwijnen. Ze kunnen niet verder lopen, alsof ze in een moeras zijn. De vrouw kan wel doorlopen en kleedt zich weer aan en gaat op zoek naar een andere slachtoffer.

Wanneer de vrouw een man met een misvormd gezicht verleidt, vertrouwt hij het niet. Zijzelf komt in aanraking met een spiegel en aanschouwt zich voor het eerst. Hier beginnen de eerste scheurtjes te komen, die te maken hebben met de bewustwording van de vrouw van haar eigen lichaam. En dat dat is raar, want ze is toch niet menselijk?

Wat Jonathan Glazer heeft gesnoven, gerookt of gedronken weten we niet, maar dat het een film is waar flink over gediscussieerd gaat worden, is een feit. Er zijn zoveel vragen. Je hebt op een gegeven moment wel door dat het om buitenaardse wezens gaat. Scarlett is met haar lichaam die perfecte belichaming van een seksueel actieve vrouw. En dat mannen daar in mee gaan. Als het ware blind hun pik achterna lopen,  is ook niet zo raar. Maar waar verdwijnen ze in? En wat doet die rare motorrijder ? Enfin, zo kan ik nog even doorgaan.

Hartstikke interessant, supergave muziek en visuals en Scarlett Johansson. Een hersenkraker, heb ik al gelezen. Nou, het komt aardig in de buurt, want het is lang geleden dat ik zo'n film heb gezien. Aanrader dus !

 

 

  terug naar de vorige pagina