un couple epatant


 

Un Couple Epatant, van regisseur Lucas Belvaux (2002)

Het ideale huwelijk wordt ondermijnd door vreemd gedrag van de echtgenoot, die achter elke boom een beer ziet. Romantische, vluchtige komedie uit Franse drieluik.

Un couple epatant, wil zoveel zeggen als het fabuleuze echtpaar. En dit geldt zeker voor Cécile (Ornella Muti) en Alain ( François Morel), die twintig jaar getrouwd zijn, twee leuke kinderen hebben, een chalet in de Franse Alpen, glorieuze carrières, etc.

Op zijn verjaardag brengt Alain zijn vriend en dokter Georges een bezoekje. Hij krijgt van hem te horen dat hij een kleine operatie moet ondergaan. "Och, het is niets bijzonders". Het is niet dringend, maar Georges wil toch wel dat het volgende week gebeurt. Alain denkt meteen het ergste en begint zijn testament op zijn voicerecorder in te spreken en gaat met angst en beven de rest van de dag tegemoet.

Thuis wacht zijn vrouw hem op, want het is immers Alain's verjaardag en de gasten wachten. De secretaresse van Alain, Claire,  (Valérie Mairesse) weet hoe laat Alain weg is gegaan en als het toch wel erg lang en laat wordt, begint Cécile zich ongerust te maken. Ze begint zich van alles in haar hoofd te halen. Als dan de Jaguar van haar echtgenoot aan komt rijden, merkt een duidelijk in de war zijnde Alain dat hij zijn sleutels is vergeten. Als hij om het huis heen loopt, ziet hij een aantal mensen buiten staan wachten. Oh ja, moet er in hem opgaan: dat was ook zo, ik was jarig!

Cécile wil natuurlijk meteen weten waarom hij zo laat is en is niet tevreden met de opgegeven oorzaak. Sterker nog, ze begint zich allerlei zaken in het hoofd te halen. Ze wordt achterdochtig, want het 'alibi' van haar man klopt niet. Als iedereen aan het feesten is, staat Alain buiten met een hamer een paar deuken in zijn auto te slaan. Hij zegt dat hij juist probeert ze eruit te halen... Cécile vindt buiten gebroken glas van een koplamp, dus zijn theorie van het auto-ongeluk klopt niet... Oh jee, hij zal toch geen ander hebben? Ten einde raad schakelt ze een vriend van haar collega in, die tevens politieagent is, om haar man te schaduwen.

Het gaat allemaal van kwaad tot erger in deze prachtige klucht, die heel goed kan doorgaan voor toneelvoorstelling. Het is het tweede deel van een trilogie, maar het is niet noodzakelijk alledrie de delen te bekijken ( naast 'Après la Vie' en 'Cavale'). Het is wel gemakkelijk om de achtergronden van de diverse personages zoals Georges en de politieman te leren kennen, maar op zichzelf is 'Un Couple Epatant' een vermakelijke film met interessante personages, die de film dragen.

 

 terug naar de vorige pagina