ultranova


 

Ultranova, van regisseur Bouli Lanners (2005)

Verhaal over de 25 jarige Belg, Dimitri,Vincent Lecuyer, die kant en klaar huizen verkoopt. Samen met een door zwangere vrouwen geobsedeerde collega en zijn chef slijt Dimitri zijn dagen in de auto op zoek naar geschikte bouwpercelen. Het privéleven van de jongeman speelt zich voornamelijk af in zijn fantasie.

De film start met een fotoshot van een auto die op zijn kop ligt met een man er naast. Ongetwijfeld gaat het om een ongeval. Even later zien we hoe Dimitri samen met zijn collega en baas in een auto rijden. Er staat een man langs de weg die net een ongeluk heeft gehad en nu een lift wil naar Namen. Twee feiten die met elkaar te maken hebben? We leren meer kennen over de introverte Dimitri, die zichzelf niet speciaal vindt en al helemaal niets wil beginnen met een vrouw/meisje. Zijn buurmeisje denkt daar heel anders over en deelt haar gedachtes met haar vriendin. Beide vrouwen werken op een inpakafdeling van een grote winkel. Ze hebben het over hoe mysterieus ze denken dat Dimitri is. De vriendin van het buurmeisje neemt haar kans waar en probeert iets dichter bij Dimitri te komen.

We leren ook de collega kennen van Dimitri, die geobsedeerd is door zwangere vrouwen. Hij vindt het prachtig. Verder maakt hij zich niet zo druk. Dat geldt niet voor de chef die regelmatig over de rode gaat. Helaas moet hij dit met een dure prijs betalen.

Ultranova, het debuut van Bouli Lanners, gaat over gewone mensen die eigenlijk niets bijzonders doen. Het draait allemaal om eenzaamheid en leegte en zijn film ziet eruit als een droevige schilderij. Toch is het geen deprimerende film, want er zit verhaal in en je kunt je soms identificeren met de personages. Daarnaast zijn het op zich staand mooie, een tikkeltje absurde plaatjes. De personages zijn karikaturen uit een stripboek. Vooral de chef is een mooi voorbeeld. In feite fantaseren alle personen uit de film over een leven anders dan wat ze nu hebben, maar het blijft hierbij, want niemand is in staat de dromen te realiseren om wat voor reden dan ook.

Ultranova was een film in de programmering van het Film by the Sea Festival, die mij deed denken aan het werk van de gebroeders Dardenne, maar toch een goede keuze was uit het aanbod van films. De filmtitel doet denken aan een science fiction film en misschien is dat het ook wel. Sci-Fi van de koude gronden!

 

  terug naar de vorige pagina