twister


 

Twister, van regisseur Jan de Bont ( 1996 )

Twisters zijn slecht nieuws! Het zijn tornado's die met een immense kracht alles op hun pad meesleuren. Twee wetenschappers en een supergevolg binden de strijd aan met de twisters omdat er nog geen goed waarschuwingssysteem is bedacht.

Jo ( Helen Hunt ) heeft als kind haar familie verloren. De oorzaak was een F5 Twister. Het was een verschrikkelijk beeld voor haar. Vanaf dat moment heeft zij zich gewijd aan het verbeteren van een waarschuwingssysteem zodat inwoners op tijd de schuilkelders in kunnen gaan, als er een tornado aan komt. Want Jo's ouders had helemaal geen waarschuwing gekregen...

We maken een sprong in de tijd als Jo dus volwassen is en inderdaad bezig is met tornado's bestuderen. Samen met een onsamenhangende bende positieve mensen ( leuke rol van Philip Seymour Hoffman) is Jo weer op pad als haar ex William ( Bill Paxton) komt vragen of ze de scheidingspapieren al heeft ondertekend. William heeft zijn toekomstige vrouw meegenomen, maar ze komen niet toe aan het tekenen van papieren, want het meteorologisch station heeft een tornado voorspeld op een korte afstand van hen. Dit geeft Jo de mogelijkheid om haar systeem uit te proberen, dat overigens door Jo met William is ontworpen een tijd terug.

Het lukt niet deze keer, maar er komt nog een volgende keer en William blijft bij Jo, terwijl de toekomstige vrouw van hem toch maar besluit alleen terug te gaan. Want een deel van het onderzoek is niet van gevaar ontbloot. Het idee is dan namelijk dat er midden in de tornado een meetapparaat moet worden geplaatst!

Geweldige film die ik al een paar keer heb gezien, maar steeds weer vergeet ik er iets over te schrijven. Dit MOET je zien in de bioscoop of op groot scherm dvd, want de effecten die Jan de Bond eraan heeft gegeven zijn geweldig! Koeien vliegen door de lucht, huizen worden meegenomen alsof het veertjes zijn, een tankwagen wordt een dodelijk wapen. "Dusty, we have debris!", schreeuwt Jo door de telefoon.  Het is niet alleen een geweldig spannende film, maar ook de relatie tussen Helen Hunt en Bill Paxton wordt belicht. Ook zit er de nodige dosis humor in de film. Als Phillip Seymour Hoffman, "Born to be Wild" door de radio schreeuwt en in de volgende auto ,The Preacher, keiharde klassieke muziek heeft. Prachtig!  Dat alles uiteindelijk moet wijken voor een F5 waarschuwing; dat ligt voor de hand!

Mocht dit je dit onderwerp interesseren neem dan vooral een kijkje op de site van Warner Bros, want hier staat alles wat je wilt weten over tornado's!

 

  terug naar de vorige pagina