tussenstand


 

Tussenstand,  van regisseur Mijke de Jong (2007)

De pogingen van een gescheiden paar een oplossing voor hun zoon te bedenken, lopen stuk op frustraties uit het verleden en hun onvermogen naar elkaar te luisteren.

De film start met zwart beeld. Dan ineens : bang! De titel : TUSSENSTAND, groot in beeld. We maken kennis met Isaac ( Stijn Koomen ) Een zeventien jarige puber. Het lijkt of hij  in de gang van een school zit, maar hij zit naast een serie brievenbussen van appartementen. Vernuftig maakt hij het slot van een appartement open en gaat naar binnen. Even dringt de vergelijking met Bin Jip zich aan. De gelijkenis met Bin Jip is dat ook Isaac niets zegt.

Hij zegt ook niets tegen zijn moeder, met wie hij het huis deelt. Hij sluit zich op in zijn kamer en staart voor zich uit of luistert muziek. Zijn moeder, Roos, ( Elsie Brouwer )  wordt er knettergek van en deelt dat vooral met de vader van Isaac, Martin ( Marcel Musters ).  Martin zegt dat ze zich niet zo druk moet maken, maar juist dit zinnetje gooit uiteraard meer olie op het toch al hoog opgelaaide vuur. Hier is sprake van een behoorlijk verstoorde relatie. De ouders luisteren niet naar elkaar en wie is de dupe?

Juist, zo luidt ongeveer het verhaal van de met Oscars, sorry, Kalveren overladen film van Mijke de Jong. De hemel in geprezen door zo'n beetje ieder zichzelf respecterende recensent. Heb ik dan een andere film gezien? Ok, het camerawerk is angstaanjagend met zijn close-ups. We kijken naar een ruzie makend ex stel, waardoor de zoon zich heeft afgezonderd. Hij heeft er genoeg van en kiest voor non-communicatie. Om een film te maken met alleen dit als gegeven, moet je flink wat troeven hebben om het publiek toch te vermaken. Ik vond de film saai. Ik ken het gegeven. Sterker nog, ik heb het zelf meegemaakt en het klopt allemaal, maar over dit thema zijn genoeg films gemaakt. Wat onderscheidt dan deze film van de rest? Wat mij opviel was dat iedere scène waar Martin met zijn collega in zat er behoorlijk wat ingenomen werd. Hetzelfde met Roos en haar vriendin. Met Roos en Martin was het niet anders! Er werd behoorlijk wat geluld, maar amper gecommuniceerd.

Het Ketelhuis in Amsterdam heeft een leuke actie bedacht voor de première van de film: Ga met je ex naar de film. Dan moet je het uiteraard wel aan kunnen tonen! Ja leuk, met je ex en dan heerlijk bekvechten tijdens de film ! Ik heb de film in Utrecht met nog vier andere bezoekers bekeken. Vier !

I rest my case ! 

 

  terug naar de vorige pagina