tous ensemble?


 

Tous Ensemble?, Stéphane Robelin (2012)

Twee oudere stellen en een vriend besluiten te gaan samenwonen in een huis om zo de eenzaamheid en afhankelijkheid te lijf te gaan.

Wanneer de vijf jeugdvrienden weer eens bij elkaar zijn en hun dagelijkse dingetjes bespreken, zegt er een zo uit het niets: maar dan kunnen we toch net zo goed gaan samenwonen? En zo is het ook! Maar er zijn nogal wat beren op de weg. Jeanne ( Jane Fonda ) vind het prachtig en een goed idee, maar Jean vindt het maar niets. Dan komt er een van hen in het ziekenhuis en dreigt er een verblijf in een bejaardentehuis. Dat moet niet gebeuren en met zijn allen ontvoeren ze hun vriend en geven hem een plek in het huis van Annie ( Geraldine Chaplin ) en Jean ( Guy Bedos), die toch overstag gaat. Maar een piscine komt er zeker niet ! Ze huren een jonge vent in, Dirk (Daniel Brühl), die nog studeert en zo bijvoorbeeld de hond kan uitlaten.

Het gaat allemaal prima. Albert met zijn Alzheimer heeft oppas. Dat wil zeggen iedereen past op hem of eigenlijk heeft iedereen de intentie. Jeanne kan haar verhaal kwijt aan de jonge Dirk. Eigenlijk probeert ze hem te versieren. En Claude kan rustig herstellen. Maar dat het niet allemaal pais en vree is dat wordt duidelijk. Vijf verschillende karakters in een ruimte gaan uiteraard botsen en iedereen heeft lijken in de kast...

Ontzettend leuk verhaal en hoe actueel. Nu de politiek de samenleving meer en meer in de steek laat. Een woongroep voor ouderen? Je bent niet alleen meer, lekker samen eten, beetje op elkaar letten. Hartstikke goed ! In deze film zitten verschillende karakters, met ieder een eigen boeiend verhaal. Dat niet alle verhalen even leuk zijn voor iedereen; dat hoort erbij als je zo lang met elkaar om gaat. Ik vind het een zeer positieve film met goede acteurs en zeker de moeite meer dan waard. En, oh ja, de titel van de film komt ook ingekort voor: tous ensemble. Ik heb gekozen voor de lange titel; die dekt de lading !

 


  terug naar de vorige pagina