the royal tenenbaums


 

The Royal Tenenbaums, van regisseur Wes Anderson (2001)

Een Oscarnominatie voor beste originele script voor deze bizarre film met in de hoofdrol Gene Hackman als vader Royal die na jaren weer opduikt bij zijn familie wegens financiŽle problemen en het in de war brengen van het voorgenomen huwelijk van zijn echtgenote met haar sympathieke boekhouder.

Het is een vreemde familie, de Tenenbaums; dat is zeker! Vader Royal is een patriarch van de eerste orde. Zodra de zaken niet gaan zoals hij had gewild, verlaat hij het schip en laat de opvoeding over aan Ma, Ethelinne, gespeeld door Angelica Huston. De kids waren allen briljant toen ze klein waren. Chas (Ben Stiller), een financieel genie, Richie( Luke Wilson), een tenniskampioen en dan was er ook nog een dochter, maar die was geadopteerd. Margot(Gwyneth Paltrow), won op jonge leeftijd een grote geldprijs met een script voor een toneelstuk. Verder was er nog buurjongen Eli Cash(Owen Wilson), die eigenlijk heel zijn leven een Tenenbaum wilde zijn. Een mooi stel bij elkaar! Zo briljant als ze toen waren zo geflipt zijn ze nu. De een is zo depressief als een deur, de ander heeft de dood van zijn vrouw nog niet verwerkt en de derde reist rond op een cruiseschip over de wereldzeeŽn in de hoop zichzelf te vinden!

Royal komt erachter, via de bediende, dat zijn vrouw opnieuw wil trouwen. Daar moet natuurlijk een stokje voor worden gestoken. Hij doet net of hij nog maar kort te leven heeft en wordt weer opgenomen in het gezin. Hij probeert contact te krijgen met al zijn kinderen en zijn kleinkinderen in het bijzonder. Of dat allemaal lukt....

Onderhoudende film die wordt verteld als zijnde een groot familieboek met aparte hoofdstukken. De vertelstem is van Alec Baldwin, maar dat is verder niet interessant eigenlijk! Er zitten genoeg ingrediŽnten in de film die hem aantrekkelijk maken, maar het is niet zo dat je constant over je stoel heen ligt van het lachen! ( en dat wordt wel gesuggereerd in de trailers) Ik zou het een tragikomedie willen noemen, want eigenlijk is het allemaal dieptragisch wat de familie overkomt, maar toch ook weer leuk. Heel leuk is wanneer opa met de kleinkinderen op pad gaat!

 terug naar de vorige pagina