the mummy


 

The Mummy, van regisseur, Stephen Sommers (1999)

Drie mensen gaan op zoek naar Hamunaptra, de Stad der Doden, midden in de woestijn van Egypte. Het doel is voor alle drie verschillend, maar de gebeurtenissen zorgen ervoor dat ze bij elkaar blijven. Het wordt een een avontuurlijke, spannende tocht vol met geheimzinnige krachten en mensen.

De film begint met een oude legende. Imothep is priester van de farao en verliefd op zijn vrouw Anck Sunamun ( ik kan er iets naast zitten). De vrouw van de farao mag niet worden aangeraakt en de farao betrapt de twee geliefden. Anck Su Namun doodt de farao en pleegt hierop zelfmoord. Als haar geliefde haar niet mag hebben, dan niemand. Imothep en zijn volgelingen worden gevangen genomen, maar hij ontsnapt en neemt het lichaam van zijn geliefde mee. Hij probeert zijn geliefde weer 'wakker te maken' door middel van een ritueel. Dat valt helemaal in het verkeerde keelgat bij de farao en als ze Imothep voor een tweede keer gevangen nemen, krijgt hij de ergste straf die ooit is gegeven in die tijd. Er wordt een vloek uitgesproken en Imothep en zijn volgelingen worden levend gemummificeerd en achtergelaten in de grafkamers van de farao's. Deze plek zal later de naam krijgen van 'Hamunaptra', de Stad der Doden.

Flinke inleiding, maar die is nodig om de rest van het verhaal te begrijpen. Rick O'Connel( Brendan Fraser) is een Amerikaanse avonturier en soldaat en ontdekt per abuis 'de Stad der Doden'. Zo'n drie jaar later zit hij in de gevangenis in Cairo. Egypthologe Evelyn(Rachel Weisz) is heel haar leven gefascineerd door Egypte en haar geschiedenis. Ze werkt momenteel in de bibliotheek in Cairo in de hoop op een dag een 'teken' te krijgen. Haar broer, de maffe Jonathan(John Hannah) laat haar een doosje zien dat een sleutel blijkt te zijn. In het doosje zit een kaart van 'de Stad der Doden'.Na ondervraging brengt hij haar bij de vinder en dat is de Amerikaan. Evelyn koopt de Amerikaan vrij en met zijn drie gaan ze op zoek naar de plek op de kaart.

Onderweg krijgen een aantal mensen lucht van het doel van de drie en ze ontmoeten drie Amerikanen met een Egyptenaar en een oude bekende van O'Connel. Onder invloed van de nodige drank wordt een weddenschap afgesloten wie het eerst bij Hamunaptra zal zijn. Eenmaal aangekomen worden ze danig verstoord in hun bezigheden door de 'bewakers', een groepje krijgers die ervoor waken dat niemand het graf van Imothep zal schenden. Niet zozeer voor Imothep als voor de gevolgen. Ondertussen is Evelyn danig onder de indruk geraakt van de Amerikaan, die als een soort beschermengel is geworden van haar. Als echter 'het Boek der Doden' wordt gevonden en Evelyn een spreuk opleest, zorgt ze ervoor dat de gevreesde Imothep uit zijn vloek wordt verlost. Hij zal nu niet rusten voor hij weer heel is en bij zijn geliefde is. Wanneer de Amerikanen stuk voor stuk vermoord worden, blijkt wat voor iets verschrikkelijks Evelyn heeft gedaan...!

Spannende film die hier en daar behoorlijk eng is. Ik vond het een eigentijdse versie van 'Indiana Jones', met meer special effects en meer humor. In beide films is er een zoektocht naar een kunstvoorwerp en komen de hoofdrolspelers in aanraking met onheilspellende krachten. O'Connel, de stoere soldaat die als een soort 'Billy the Kid van de woestijn' te werk gaat, wordt goed neergezet door Brendan Fraser. Evelyn, de naļeve, mooie, intelligente en ambitieuze bibliothecaresse, blijkt veel van de geschiedenis af te weten. Rachel Weisz had ik nog niet veel gezien in films, maar deze rol is heel aardig. De levenslustige, klunzige Jonathan, is een prachtige rol van John Hannah. 

Kort samengevat, The Mummy, is een leuke spannende actiefilm waar je ook nog wat meekrijgt over de legendes van het Oude Egypte. Zeker een film om eens te bekijken. Er is een vervolg gekomen, wat natuurlijk voor de hand lag na het einde...
terug naar de vorige pagina