the magdalene sisters


 

The Magdalene Sisters, van Peter Mullan (2002)

Op ware feiten gebaseerd docudrama over 'gevallen' meisjes in Ierland, die 'buiten de samenleving' gehouden werden en weggestopt werden in een soort vrouwengevangenis.

We zien hoe Margaret op een bruiloft wordt verkracht door haar neef en de volgende morgen door haar familie wordt weggestuurd naar een klooster. Bernadette flirt met jongens en wordt weggestuurd. Crispina is bevallen van een bastaardzoon. Alle meisjes komen in het klooster, dat met ijzeren hand wordt geleid door zuster Bridget. Voor de buitenwereld moeten de meisjes werken in de wasserij, maar de meisjes maken stuk voor stuk kennis met de terreur en treiterpraktijken van zuster Bridget ( Geraldine McEwan), onder het mom van het zondige gedrag eruit krijgen natuurlijk!

Zuster Bridget vernedert de meisjes en laat ze geen ruimte voor persoonlijke en intieme zaken. Als er één probeert te ontsnappen, wordt ze door haar eigen vader weer teruggebracht de volgende morgen. Natuurlijk zijn er meisjes die proberen een plan te maken om te ontsnappen. En ironisch genoeg, brengt de strenge 'heropvoeding' de meisjes dichter bij elkaar.

De regisseur heeft een zeer indringend beeld geschetst met deze film over de praktijken die gaande waren in talloze 'heropvoedingskloosters' in Ierland. Voor wie denkt dat dit nu niet meer aan de gang is, heeft het mis, want het laastste klooster is pas in 1996 gesloten! Peter Mullan heeft het karakter van zuster Bridget gebaseerd op een écht persoon. Toen hij zelf in het klooster was in Schotland, heeft hij een keer een non zien bidden voor een portret van Mussolini !

De film kwam over me heen als een stoomwals en was op sommige momenten zeer 'verstikkend'. Maar zeker en vast krijgt deze film een plekje tussen de beste films die ik heb gezien! De jury van 'De Gouden Leeuw'  is het met me eens geweest, want de film kreeg in Venetië het beeldje mee naar huis.

 

 terug naar de vorige pagina