the life of david gale


 

The Life of David Gale, van Alan Parker (2003)

Professor en tegen-de-doodstrafactivist wordt verdacht van de dood op zijn collega-activist en naar 'deathrow' gestuurd.

David Gale (Kevin Spacey) is een populaire docent aan een highschool in Texas. Hij weet dat zijn vrouw vreemd gaat in Spanje en drinkt dit van zich af. Op een feestje heeft hij teveel gedronken wordt hij verleid door een studente, die het als een spel ziet. Als hij de volgende morgen van verkrachting op diezelfde studente wordt beschuldigd, beginnen de problemen. Wie er wil nu een 'verkrachter'?

Het feit dat Gale ten onrechte is beschuldigd (de aanklacht wordt teruggenomen) doet er niet toe. Het stempel staat er! Gale is actief tegenstander van de doodstraf en oprichter van de organisatie Deathwatch. Zijn collega en goede vriendin Constance (Laura Linney) neemt het van hem over als zijn diensten niet meer worden gewaardeerd. Dan wordt Constance dood aangetroffen in haar eigen keuken. Gale is de laatste persoon bij haar gezien en zijn sperma is bij haar aangetroffen. Zo klaar als een klontje denkt de Texaanse politie!

De film vertelt het verhaal dat Gale doet aan de geëngageerde  journaliste Bitsey Bloom ( Kate Winslet). Hij wil dat zij zijn échte verhaal weet. Maar waarom zo laat? Er zijn nog maar drie dagen vraagt zij zich af. Gale heeft hier een reden voor. Hij wil dat Bitsey in de drie dagen die er resten zijn verhaal aanhoort en op onderzoek gaat. Hij realiseert zich zeker, dat het voor hem te laat is, maar daar gaat het hem niet om. Bitsey begint langzamerhand gevoelens te krijgen voor de man en te twijfelen aan zijn schuld. In eerste instantie denk je aan een doodstraffilm in de lijn van 'Dead Man Walking' ( overigens ook een kei van een film!), maar ik vond dit ook thrillerelementen hebben. Op het begin van de film zie je de journaliste uit haar auto stappen en heel hard lopen. Op het eind van de film zie je dit weer, maar dan weet je waarom ze dit doet. De rol van de mysterieuze cowboy wordt ook duidelijk later in de film.

Het thema van deze film is denk ik niet de doodstraf. Dat is een gegeven. Ok, er is een mooie scène als Gale de gouverneur van Texas uit zijn tent lokt met een niet zo tactische uitspraak. Maar dat 50% van de bevolking voor de executie is van Gale, geeft je te denken. Het werkelijke thema ligt meer in het beeld dat mensen van iemand hebben en hoe belangrijk dat is. Of dat beeld nu op werkelijkheid of niet is gebaseerd, doet er niet toe...

Mooie film!

 

 terug naar de vorige pagina