the cup(phrpa)


 

The Cup, van regisseur Khyentse Norbu (1999)

Deze eerste film uit Bhutan is gelijk al een knaller!

Ik ben zowel naar 'Seven Years in Tibet' als naar 'Kundun' geweest en dat waren echt mooie films, maar daar werd je toch wel behoorlijk geconfronteerd met de problemen van Tibet met China. Er zat duidelijk een 'politiek' luchtje aan.

Bij 'The Cup' is dat niet het geval. De film geeft een luchtige en nuchtere kijk op het leven in een klooster. Het is bovendien een hele leuke film!  (vooral de manier waarop de abt naar voetballen kijkt, vond ik prachtig !)

De film vertelt het verhaal van jonge monniken die hun opvoeding krijgen in een Tibetaans klooster in India. De kinderen komen allemaal uit Tibet en ook nu komen twee jongens aan in het klooster met een 'reisleider' die hen over de grens heeft gesmokkeld.

Het is 1998 en het WK voetbal in Frankrijk is bezig. En net zoals veel leeftijdgenootjes zijn een aantal jongens helemaal bezeten van voetbal. Een jongen, Orgyen, draagt zelfs een 'Ronaldo-shirt' onder zijn kleding. In de eetzaal wordt gewed op wie gaat winnen en kamers hangen vol met voetbalfoto's.

Als iedereen slaapt en alle lichten uit zijn sluipen een paar jongens naar het dichtstbijzijnde dorp om voetbal te kijken. Helaas, als ze terugkomen worden ze ontdekt door de 'geko', een soort hoofdmonnik. De jongens krijgen straf en mogen de poort niet meer uit. Probleem, want de finale is morgen. De jongens vragen aan de geko of ze dan in het klooster voetbal mogen kijken. Orgyen heeft het al helemaal uitgedacht, maar hoe komt hij aan het geld...?

 terug naar de vorige pagina