the cell


 

The Cell, van regisseur Tarsem Sing (2000)

Zit ik in een schilderij van Salvador Dali? Nee, dit is het begin van 'The Cell' ! De mooie Jennifer Lopez beklimt in een prachtige witte jurk een woestijnheuvel. Ze speelt hier kinderpsychologe Catherine Deane die  probeert met een experimentele therapie het vertrouwen terug te winnen van een jongetje dat al een hele tijd in coma is. Als de film begint, bevindt ze zich in feite in de geest/fantasie van het jongetje.  Dat dit experiment niet zonder risico is, zien we later.

Het bijschrift van de film is : "enter the mind of a serialkiller". Dit gegeven komt na voorgaande inleiding. De FBI is op zoek naar een seriemoordenaar die er behoorlijk onfrisse praktijken op na houdt. Hij laat zijn slachtoffers een langzame verdrinkingsdood sterven in een glazen cel en maakt er dan barbiepoppen van...Hoe hij dit doet, zal ik u besparen, maar we hebben met een zieke geest te maken! 

Tip: als u nu al braakneigingen voelt opkomen, verlaat u dan nu de zaal, want het wordt nog "leuker"!

Als de FBI achter de identiteit komt van Carl Stargher en hem uiteindelijk ook vindt in zijn huis, bevindt hij zich in een coma. Ze vinden videomateriaal met daarop de beelden van zijn laatste slachtoffer die zich ergens in een glazen cel bevindt. Volgens een vast schema zal de cel binnen 48 uur helemaal vol met water lopen, dus het wordt een race tegen de klok voor de FBI. Ze roepen de hulp in van Catherine Deane die zal proberen om in de geest van de seriemoordenaar zijn vertrouwen te winnen en erachter te komen waar het laatste slachtoffer zich bevindt...

Jaja.. zult u nu denken! Maar zodra Catherine zich in zijn geest bevindt, zult u zien dat de regisseur geen enkele moeite heeft bespaard om er een prachtig spektakel van te maken! Het wordt  een bizarre, hallucinante trip, voor Catherine...  Of het Catherine inderdaad lukt om op tijd contact te maken, dat moet u zelf gaan bekijken. Dat het de moeite meer dan waard is, staat als een paal boven water! 

Eigenlijk maakt de regisseur videoclips. Zo heeft hij een prijs gewonnen met R.E.M. een tijd geleden. In zijn film, The Cell, lijkt het wel of hij al zijn kennis en visies door elkaar knalt tot een post moderne stamppot. 

Het enige minpuntje dat ik kon vinden, was dat het zoveel indrukken waren. Ik kon het amper bevatten allemaal, zoveel visueel geweld! Het kostte me dan ook meer tijd om de bespreking te maken dan normaal. 

Schrikt u niet terug voor een beetje SM, horror, spanning en science fiction, dan is dit zeker een film die u moet gaan bekijken. En niet wachten op de video!

 

 terug naar de vorige pagina